Az állatok hihetetlen társak tudnak lenni a legnagyobb kalandokban is. Bátorságukat, hűségüket, szeretetüket nem szabad elfelejteni. A következő összeállításban minden történet különböző, de egy valami közös bennük: az ember és állat közti elszakíthatatlan kötelék.
10 olyan szobrot ismerhetsz meg a világból, melyeket az emberi szívekben nyomot hagyó állatok emlékére állítottak.

1. Balto szobra – New York, Egyesült Államok

Balto 1925-ben vált hőssé, mikor diftéria járvány tört ki az alaszkai Nome városában. Az orvosság 700 mérföldnyire volt, Baltonak és csapatának 53 mérföldet hóviharban kellett megtennie, hogy megmentsék a várost. Balto zseniálisan vezette csapatát ebben a hihetetlenül veszélyes helyzetben.

2. Egy kísérleti egér szobra – Novoszibirszk, Oroszország

Ezt a furcsa szobrot a laboratóriumi kísérleti állatok és egerek tiszteletére állították, melyek mindig is fontos szerepet játszottak a tudományos felfedezésekben, mint tesztalanyok. Az 1957-ben alapított Citológiai és Genetikai Intézetet a genetika tanulmányozásának szentelték.

3. Towser szobra – Glenturret Szeszfőzde, Skócia, Egyesült Királyság

1963 és 1987 között Towser volt a hivatalos rágcsálóirtó a Glenturret Szeszfőzdében. Elnyerte a “Világ Legjobb Egerésze” címet is a Guinness Világrekordok könyvében, miután életében bizonyítottan elfogott 28.899 egeret. A gazdái úgy döntöttek, az üzlet előtt állítanak az emlékére egy szobrot.

4. Winnipeg, a medve – London, Egyesült Királyság

Sokan nem tudják, hogy Micimackó karakterét egy létező medvéről mintázták. Ezt a medvét Harry Colebourn hadnagy fogadta örökbe a II. világháború alatt. A bocs az ezred kabalája lett, és amikor 1915-ben a londoni állatkertbe költöztették, hogy ott gondoskodjanak róla, Alan Alexander Milne fiát, Christopher Robint azonnal elbűvölte, ezért nevezte el játékmackóját a medve után.

5. Hamish McHamish – St. Andrews, Skócia, Egyesült Királyság

A Hamish McHamish névre hallgató macska a közösségi médiában vált annyira ismertté, hogy sokan csak azért mentek el a St. Andrews nevű skót városkába, hogy találkozhassanak vele. Gazdája a BBC producere, Marianne Baird volt, aki minden reggel elengedte a macskát, hogy az egész nap szabadon bolyongjon a városka utcáin. Mikor 2014-ben meghalt, a város lakói szobrot állítottak emlékére.

6. Hachiko és Hidesaburo Ueno szobra – Tokió, Japán

Hachiko a világ egyik legismertebb kutyája volt. Arról lett nevezetes, hogy 9 éven át mindennap várta gazdáját, Ueno professzort a sibujai vasútállomáson. Ma közös szobruk a Tokiói Egyetem kampuszán látható, ahol Ueno professzor dolgozott.

7. Wojtek, a háborús medve – Skócia, Egyesült Királyság

Wojteket egy csapat lengyel katona fogadta magához 1942-ben Iránban. A kis bocs hamarosan fontos szerepet töltött be, szállította az ellátmányt és megtanult tisztelegni is. A háború végén Wojteket az edinburghi állatkertbe költöztették, ahol szobra ma is látható.

8. Fido szobra – Firenze, Olaszország

Fido mindennap Firenze egyik terén kószált, ahol gazdája, Carlo szokta várni a buszt. Fido több mint 5000 napon sétált a téren, ezért állítottak neki emléket 1957-ben.

9. Lajka, az űrhajós kutya – Moszkva, Oroszország

Lajka volt az első állat, aki elhagyta a Föld körüli pályát és az egyik első állat volt az űrben. 1957-ben részt vett egy kísérletben, melyben arra voltak kíváncsiak, a kutya kibír egy űrstartot és a Föld körüli pályára állást. Lajka a kilövést követően néhány órával elpusztult. 2008 óta szobra szabadon látogatható a moszkvai katonai repülési és űrkutatási orvostudományi intézet közelében.

10. Secretariat szobra – Kentucky Lovaspark, Egyesült Államok

Secretariat sokak szerint az Egyesült Államokban valaha élt legjobb versenyló volt, ami 1973-ban megnyerte az amerikai Triple Crown versenysorozatot. Az egyik győzelmével, amit 31 hosszal nyert, rekordot állított fel a lóversenyzés történetében.

11. Tombili szobra – Isztambul, Törökország

Tombili egy kóbor macska volt, aki Isztambul utcáin élt. Arról lett híres, hogy igen különös pózban támaszkodva szokott a lépcsőnél pihenni. A közösségi média felkapta, képeivel mémek készültek, de poharakon és más ajándéktárgyakon is látható.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here