A világon körülbelül 5 milliárd embernek van számítógépe, de azt alig tudja valaki, hogy a legelső számítógépet 6 nőnek köszönhetjük. Sajnos ahogyan ez a 6 nő, úgy a női feltalálók többsége sem szerepel a történelemkönyvekben. Számos mindennap használt eszközünket nők találták fel, de nem is tudunk róla. Itt az ideje változtatni ezen!
Ismerd meg azokat a nőket, akik munkájukkal bizonyították, hogy minden lehetséges!

1. Gyógyír a leprára

Feltalálója: Alice Ball

Ez a fiatal kémikus találta meg a gyógyírt a leprára azzal, hogy a Hydnocarpus wightianus olaját injekciózta a betegeibe. Ennek eredménye lett az, hogy a betegeket kiengedték a lepratelepekről. De munkája hatását sajnos soha nem láthatta, mert 1916-ban, 24 éves korában betegségben elhunyt.

Halála után az egyetemének rektora tovább folytatta Alice kutatásait, és bezsebelt érte minden elismerést. Ma legtöbbször őt emlegetik úgy, mint aki először gyógyította a leprát.

2. A világ első nőgyógyásza

Kidolgozta: Salernoi Trota

Ez a 11. században, Itáliában élő női orvos számos írást készített a nők egészségéről és a női betegségekről. Munkáit évszázadokon át felhasználták, de sokan vitatták, hogy ezek valóban tőle származnak. Még azt is feltételezték, hogy több ember írta őket, és Salernoi Trota valójában soha nem is létezett. Mindezt azért, mert női orvos volt.

3. Vízhatlan és eldobható pelenka

Feltalálója: Marion Donovan

Ez a találékony anya sikerre vitte a vízhatlan pelenka ötletét, amit 1951-ben szabadalmaztatott. Ez hatalmas siker volt, de mikor feltalálta az eldobható pelenkát, az összes gyártó visszautasította.

1961-ben azonban Victor Mills megalapította a Pampers vállalatot, és megkezdte az eldobható pelenkák tömeggyártását. Marion ekkor teljesen feledésbe merült, hiszen a világ a Pampers termékeként ismerte meg az eldobható pelenkákat.

4. A Hound Dog eredeti előadója

Előadta: Willie Mae Thornton

Talán ez volt Elvis Presley egyik leghíresebb száma, pedig nem ő volt az első, aki elénekelte. Eredetileg a blues énekes és dalszerző Willie Mae “Big Mama” Thornton énekelte. 1953-ban a dal az R&B listák élére tört, 2 millió lemezt adtak el belőle. Ő azonban csak 500 dollárt keresett az egészen.

Pár évvel később Elvis feldolgozta a dalt, a közönség szélesebb rétegeinek ízléséhez alakította azt. Azonnal hatalmas siker lett, ez tette Elvist világsztárrá és gazdaggá. Willie Mae pedig 1984-ben szegényen halt meg.

5. Hajvasaló

Feltalálója: Ada Harris

A hajvasalót az 1890-es években találták fel. Ada Harris 1893-ban szabadalmaztatta a találmányát, de Marcel Grateau volt, aki elismerést kapott érte, mivel ő már korábban ismertté vált a hajsütővas 1852-es feltalálása miatt.

Ada munkáját sosem díjazták és ismerték el, főleg, miután Madam C.J. Walker feltalálta a “forró fésűt”, ami a hajvasalóhoz hasonlóan működött.

6. Hipertext fikció

Feltalálója: Judy Malloy

A hipertext fikció egy online könyv, ahol az olvasók a szöveg bizonyos részeire kattintva áthelyezhetik azokat, és tetszőlegesen alakíthatják a történetet. Judy Malloy jelentette meg az első ilyen történetet 1986-ban Uncle Roger címmel.

Mégis sokan Michael Joyce-t tekintik a hipertext fikció feltalálójának. Ő a történetét 5 évvel később, 1990-ben publikálta. 1992-ben a New York Times könyvkritikájában őt nevezték a hipertext fikció atyjának, és ezt meg is szilárdították a köztudatban, teljesen elfeledve Judy Malloy munkáját.

7. Botanikai témájú time lapse fotózás

Feltalálója: Henderina Scott

Ő használta elsőként ezt a technikát a növények mozgásának rögzítésére. 1903 körül készített egy rövidfilmet, melyben egy virág fejlődését örökítette meg, és ezt meg is mutatta a Királyi Kertészeti Társaságnak. Ez volt az összes elismerés azért, hogy fotókból egy filmet állított össze.

A botanikai témájú time lapse fotózás feltalálójának F. Percy Smith-t tartják. 1911-ben és 1912-ben ő alkalmazta ezt a módszert a Yosemite Nemzeti Park növényeinél a mozgásuk megörökítésére. A növények tudományos tanulmányozásáért őt ismerték el.

8. Kihalt törpe emlősök

Felfedezője: Dorothea Bate

Ez a paleontológus tette az egyik legnagyobb felfedezést az őskorral kapcsolatban fosszíliák tanulmányozása során a 20. század elején. Ő volt az egyik első nő, akit a londoni Természettudományi Múzeum alkalmazott. Felfedezett számos kihalt fajt és bizonyítékokat az őskori emlősök törpeségére és gigantizmusára.

Akkoriban munkáját nem ismerték el, áttörése nem terjedt széles körökben. Javarészt ismeretlen marad csekély elismerésekkel, bár felfedezései még mindig fontosak az archeológusok és a paleontológusok számára.

9. Jelzőrakéta

Feltalálója: Martha Coston

Fontos szerepe volt a Coston-fáklya feltalálásában, amit a tengeren használtak kommunikációs eszközként. 1859-ben, férje halála után sikerült szabadalmaztatnia. Az ő jegyzeteit felhasználva befejezte férje kutatásait, és megalkotta a jelzőrakétát.

Akkoriban nem kapta meg azt az elismerést, amit megérdemelt volna, mert pár ezer dollárért eladta a szabadalmat.

10. Az első elektronikus számítógép

Programozója: 6 nő

Az ENIAC volt az első elektronikus számítógép. 1943 és 1945 között 6 nő lehelt életet ebbe a gépbe programozóként: Kay McNulty, Betty Jennings, Betty Snyder, Marlyn Wescoff, Fran Bilas és Ruth Lichterman. Mégis legtöbbször John Mauchly szerepel a számítógép feltalálójaként.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here