Kezdőlap Franciaország Városnézés Perpignanban

Városnézés Perpignanban

0

A Pirenneusok lábainál fekvő Perpignan sok szempontból inkább a spanyol, mintsem a francia városok hangulatát idézi. A történelmi központja körül kiépült külvárosi részei talán ridegnek hatnak Nimes vagy Montpellier városképéhez viszonyítva, ugyanakkor multikulturális jelleget kölcsönöznek Perpignannak, hiszen itt legalább annyi spanyol vagy észak-afrikai él, mint ahány francia.

Perpignan egykor a Mallorcai Királyság fővárosa és Katalóniának Barcelona után a második legfontosabb városa volt. Ma sem nehéz úgy érezni, mintha itt már átléptük volna a spanyol határt. Csupán 1659-ben lett Franciaország része a ma 120 ezer fős nagyváros, mely szépen őrzi örökségét. Perpignanban és környékén az elmúlt években rengeteg ír és brit vásárolt magának házat, nagy részük ide is költözött. Elsősorban azért, mert ez a város mentes a Riviérán megszokott zsivajtól és nyüzsgéstől, itt az emberek nyugodt tempóban élik mindennapjainkat.

St.-Jean katedrális

Perpignan óvárosában számos érdekes templom található, de közülük talán a leginkább figyelemre méltó a St.-Jean katedrális. Építését 1324-ben kezdték és 1509-ben fejezték be. Tetején tipikus provanszi kovácsoltvas harangláb látható, homlokzata vörös téglából és folyami kövekből készült. Belső tere gazdagon díszített, legszebb részei a 16. és 17. századból származó oltárfalak, valamint a 17. századi, fehér márványból készült oltár.

Loge de Mer

Az óvárosban áll a 14-15. században, gótikus stílusban épült Loge de Mer, melyben egykor a tőzsde, a városháza, majd a törvényszék működött. Jelenlegi formáját a 16. században nyerte el, amikor jelentősen átalakították. Az épület Perpignan egyik legszebb és legrégebbi történelmi épülete, melyet a régióra jellemzően folyami kövekből építettek.

Hotel de Ville

A Loge de Mer szomszédságában található a Városháza, melynek építése a 13. században kezdődött. Mint a legtöbb városban, Perpignanban is a Városháza épülete az egyik legimpozánsabb, különlegessége érdekes, kőből faragott homlokzata. Története során mindig városi hivatalok működtek benne, napjainkban kiállításoknak és rendezvényeknek is otthont ad.

La Castillet

Perpignan városát egykor erős falak vették körbe. Az egyetlen, ami napjainkig fennmaradt belőlük, az a vörös téglás városkapu, a Le Castillet, az óváros északi végén. Ez ma Perpignan egyik szimbóluma, melyet a felirat szerint pontosan 1300-ban építettek, egy évszázaddal később azonban jelentősen átalakították és börtönnek használták. Magas tornyai és robusztus szerkezete miatt kívülről is impozáns látványt nyújt, ugyanakkor a belsejében működő népművészeti múzeumot is érdemes meglátogatni.

Casa Pairal Múzeum

A Le Castillet ad otthont a katalán kultúrába bepillantást engedő múzeumnak. A gyűjtemény szépen tiszteleg Perpignan katalán múltja és tradíciói előtt, láthatók itt mezőgazdasági eszközök, bútorok, megtudhatunk többet a katalán ünnepekről és népzenéről is. Ha már az épületben járunk, menjünk fel a teraszra, ahonnan csodás a kilátás a városra.

Mallorcai Királyok Palotája

A Palais des Rois de Majorque egy palota és egyben erőd, mely egy dombtetőről néz le a városra. Egyértelműen ez Perpignan fénypontja műemlékek tekintetében. Építését II. János kezdeményezte a 13. században, miután Perpignant tette meg Mallorca fővárosának. A hatalmas építmény még ma is tekintélyt parancsolóan hirdeti a város egykori hatalmát, késő középkorban élt fénykorát. A 17. században korának legnevesebb francia hadiépítésze, Vauban korszerűsítette az erődöt. Korábban kiterjedt füge- és olívaligetek vették körbe, aki ma jár erre, elsősorban a fantasztikus panorámában gyönyörködhet, egészen a Földközi-tengerig és a Pirenneusokig ellátni innen.

Citadella

Az óváros déli részén áll a csillag alaprajzú citadella, melyet a 17-18. században építettek. Közepén Mallorca királyainak palotája található, a középkori építészet egyik legszebb megmaradt példája. Ez a 13. század második felében épült, I. Jakab idején, az uralkodó rezidenciájának szánták . A Ste-Marie-la-Réal templom a 14. századból való, ez Mallorca királyainak plébániatemploma volt. Mivel a Citadellát fele részben a hadsereg használja, teljes egésze nem látogatható, de a palota nyitva van.

Arab-negyed

Perpignanról csak akkor kaphatunk teljes képet, ha nem hagyjuk ki a városnézésből az autentikus Arab-negyedet sem. Szűk sikátorok hálózata alkotja, melyek mentén düledező házak sorakoznak. Nyilvánvalóan nem ez a legszebb és legelegánsabb része a városnak, azonban kitűnő kávézókat, üzleteket találunk itt, valamint a fűszerek illatáról már messziről behatárolható piacot, ahol mindenféle egzotikus termékhez hozzájuthatunk. Az Arab-negyed szerves része Perpignannak, sokszínűségének egyik jelképe.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version