Kezdőlap Svájc Városnézés Luganoban

Városnézés Luganoban

0

Ticino hegyekkel körbevett, buján zöldellő kantonjának nem a tó legnagyobb értéke. A régió harmadik legnagyobb városa, Lugano legalább annyira szép és vonzó, élénk város elegáns butikokkal, kávézókkal, meredeken emelkedő macskaköves utcákkal. Mindemellett Svájc harmadik legnagyobb banki és konferencia központja, minden ízében nemzetközi település, Európa kultúráinak olvasztótégelye. És hogy ezenkívül még mediterrán atmoszférával is büszkélkedhet, csak hab a tortán.

Lugano világszínvonalú város, melyben mégis felfedezhetők a kisvárosi vonások. Virágos parkjai, egyházi épületei, fényűző villái már az 1800-as évek végén is ellenállhatatlan csábítást jelentettek a tehetős utazóknak. Mediterrán mikroklímájával tökéletes összhangot alkotnak a tóparti velencei stílusú rezidenciák, melyek egyértelműen a tudomásunkra hozzák azt is, hogy nem járunk messze az olasz határtól. Autóktól elzárt óvárosában se szeri, se száma az itáliai lombard stílusú épületeknek, exkluzív múzeumoknak, kis tereknek és árkádoknak, melyeket tökéletesen kereteznek a környező hegyek.

Lugano folytonos lüktetésének legfőbb színtere az 1844-ben épült, neoklasszikus stílusú Városházát övező három tér. Északon a Piazza della Riforma a 15-18. század közötti Bíróság épületével és rengeteg kávézóval, a tónál a Piazza Riziero Rezzonico és a Piazza Manzioni a legnyüzsgőbb pontjai a városnak. Lugano óvárosában számos történelmi épület áll, közülük is kiemelkedik a St. Lorenzo katedrális, mely eredetileg román stílusban épült. A 13-14. században kibővítették, majd a 17-18. században jelentős átalakításokat végeztek rajta. Külsejének legszebb része a reneszánsz homlokzat, belül a barokk berendezést és a freskókat érdemes megnézni. Lugano másik figyelemre méltó temploma a 16. századi San Rocco, melynek homlokzata a 20. században készült.

A Via Nassa Lugano legfőbb bevásárlóutcája, közvetlenül a tóparti sétány mögött ideális hely a korzózáshoz. Sikkes üzletei között megtalálhatók az ékszereket és antik könyveket árusító boltok is. Az egészet pedig még stílusosabbá teszi a 270 m hosszú árkádsor, amivel az üzleteket elegáns keretbe foglalták.
A város egyik jelképe lett a Via Pretorio 9. szám alatt található, rózsaszín téglaépület, amit a helyiek Cseresznyés Háznak neveznek azon egyszerű okból kifolyólag, hogy a tetején egy cseresznye fa áll. A luganoiak híres, világszerte elismertségnek örvendő műépítésze, Mario Botta tervezte, akinek nem ez az egyetlen munkája, a városon sok helyütt rajta hagyta a kortárs építészetben meghatározó kézjegyét. Nevéhez köthető a Santa Maria degli Angeli kápolna megtervezése is.

Lugano tópartján található a 63.000 m2-es Civico-Ciani Park, a város zöld tüdeje. Évszázados fái alatt sétálva ki lehet zárni a város minden zaját. A sétaút gyönyörű virágágyások, szobrok, szökőkutak mellett vezet, a köztes részeken pedig az angol gyep zöldell már-már hihetetlen árnyalatban. A parknak két része van, az egyik a Villa Ciani közelében terül el, ezt közvetlenül a vízparti sétányról lehet elérni. Magában egyesíti az angol és itáliai kertek legfőbb jellegzetességeit, a nagy, zöld tereket, a világ számos pontjáról származó fákat, cserjéket, színes virágokat. A park másik része kevésbé rendezett, inkább természetes jellegű, itt tölgy-, juhar-, citromfák nőnek, melyek Ticino erdeinek növényvilágát képviselik. Ezen az erdős területen a gyerekeket játszóterek várják, de a Parco Ciani több épületnek is otthona, itt található többek közt a Kantoni Könyvtár és a Természettudományi Múzeum.
Aki még jobban szeretne elmélyedni a növények káprázatos világában, látogasson el a Luganotól 10 km-re található San Grato botanikus kertekbe. A 690 m-rel a tengerszint felett fekvő parkból a kilátás is gyönyörű a környékre, de itt látható a legkiterjedtebb gyűjteménye a rododendronoknak, az azáleáknak és kaméliáknak, melyek virágzásuk időszakában milliónyi árnyalatba öltöztetik a területet. A botanikus kertek szépségük és érdekes növényeik miatt is országos jelentőséggel bírnak, akár egy egész napot is érdemes eltölteni itt – a parkban étterem is található, így nem szükséges az útra ennivalót csomagolni.

Ha a múzeumlátogatást sem szeretnénk kihagyni a luganoi városnézésből, több lehetőség közül is választhatunk. A Művészeti Múzeumot egy 18. századi épületben találjuk. A Villa Malpensata otthont ad az elsősorban a 20-21. század művészetére koncentráló gyűjteménynek, a kiállítás darabjait helyi művészek munkáiból válogatták össze. A Művészeti Múzeum mellett álló műemlék épület a 19. századból való Palazzo Albertolli. A város környékének egyik legtöbb látogatót vonzó múzeuma az Alprose Csokoládé Múzeum, ahol a csokoládé történetét a kezdetektől napjainkig mutatják be. Megtudhatunk itt mindent az összetevőiről, az első gyárakról, minden aspektusból jobban megismerhetjük a világ kedvenc édességét. A múzeum nagy hangsúlyt fektet a méltán híres svájci csokoládé népszerűsítésére is, számos tárggyal dokumentálja ennek történetét. Az Alprose gyárban kialakított múzeumban a látogatók megnézhetik a csokoládé gyártásának egyes folyamatait egészen a csomagolásig.
A Luganotól 4 km-re fekvő Castagnolaban található a Kultúrák Múzeuma, ahol távol-keleti, indiai, dél-kelet-ázsiai és óceániai művészeti tárgyak gazdag gyűjteményét lehet megnézni. A kiállított tárgyak nagy részét Serge Brignoni adományozta, aki megszállottan gyűjtötte a világ legkülönbözőbb kultúrái által megszületett alkotásokat. 2006-ban a 600 darabos gyűjteményt kölcsönbe és ajándékba kapott tárgyakkal 8000 darabosra bővítették. A múzeum a Luganoi-tó partján, az 1930-1934. között épült Villa Heleneumban működik, hajóval is megközelíthető. A körülötte lévő park a múzeum természetes gyöngyszeme.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version