Léka vára (Lockenhaus vár)A Kastélyok útja, vagyis a Schlossstrasse 18 gyönyörű kastélyhoz vezeti el az utazókat. Mindegyikük fontos hatással volt a régió történelmére és kultúrájára, többségük egyeduralkodóként irányította a hozzá tartozó területeket, saját politikát követve. Napjainkban egy színes csokorba fogták össze őket, hogy a turisták számára szolgáljanak érdekes látnivalóként. Ez a vidék, melyet a Kastélyok útja szel át, Európa várak tekintetében egyik leggazdagabb területe. Az utat követve letűnt idők tanúit ismerhetjük meg közelebbről, mindezt Ausztria néhány legjobb borvidékén és gyógyfürdők közelében, tehát az időutazást egyéb kikapcsolódási lehetőségekkel tehetjük még teljesebbé. Sokan kerékpárral vágnak neki az útnak, de autóval, családok számára is tökéletes program a nyaraláshoz.

Léka vára (Lockenhaus vár)

Nem kevésbé lenyűgöző a 12. század elején épült lockenhausi vár sem. A magyarországi részekre is átnyúló természetvédelmi területen áll, ma 600 fős befogadóképességű szálloda várja itt a vendégeket. Az 1670-es években az udvar elleni összeesküvésben résztvevő Wesselényitől elkobozták, majd az Eszterházyak tulajdona lett. 1956-ban a neves osztrák író, Paul Anton Keller vásárolta meg és ő hozta létre a múzeumot, valamint a szállodát is. Burgenland egyik legszebb váraként tartják számon, korhű berendezései még izgalmasabbá teszik a vársétát. Megnézhetjük a kínzókamrát, a lovagtermet és a kápolnát is. A lovagteremben kamarazenei előadásokat és esküvőket tartanak.

Stubenberg vára

Stubenberg vára

A legtöbb várral ellentétben ez nem egy magas hegyfokra épült, hanem a lágyan gördülő kelet-stájer dombok egyikének oldalába. Fekvése kitűnő a hőlégballonosok, ejtőernyősök számára és gyakorta kerül sor itt különböző légibemutatókra is. Az elmúlt 20 évben a kultúra is beköltözött a vár falai közé, egyre több ilyen jellegű eseményt rendeznek falai között. Néhány szoba várja a vendégeket, az étteremben pedig kellemes zene szól. A vár olyan hangulatot áraszt, mint egy hagyományos stájer fogadó, akár néhány napot is érdemes eltölteni itt. Konyhája kiváló, akárcsak a sörök, amiket itt szolgálnak fel.
A vár születésekor egyszerre töltötte be egy erőd és egy mezőgazdasági központ szerepét. Urai a Stubenberg család tagjai voltak, akik Stájerországban akkoriban a legnagyobb hatalommal bírtak. Erejüket jól példázza, hogy több katonát és lovat küldtek háborúba, amikor keletről ellenség fenyegette az országot, mint maga a salzburgi érsek. 1925-1979-ig a vár Szent József kolostorként funkcionált és ferences rendi apácák lakták. 1980-ban eladták, udvarán és nagytermében azóta tartanak előadásokat. Szállodája 2001-ben nyílt meg.

Hartberg vár

A város központjában áll a vár, melynek legrégebbi falai terméskőből épültek. Ezt tartják a település világi magjának, építése az 1100-as évekre tehető. Egy hercegi pár vásárolta meg és építtette át a korábbi román helyett reneszánsz stílusban, ekkor, a 17. században épült hozzá az árkádos rész is. A teljesen felújított vár tulajdonosa ma Hartberg városa, a lovagteremben koncerteket, esküvőket és számos más rendezvényt tartanak, különleges hangulatú udvarán pedig szabadtéri programok zajlanak.

Kapfenstein kastély

Nem messze Kornbergtől találjuk a 11. századi várat, mely egy borvidék közepén áll. A Kapfensteiner család építtette a magyar és a török támadások ellen, melyekből az évszázadok során bőven kijutott neki. 1898 óta ugyanaz a család a birtokosa, akik bortermeléssel is foglalkoznak. Boraikat a kastély éttermében kóstolhatjuk meg és egy romantikus hotel is működik tt.

Bad Radkersburg vára

A lenyűgöző méretekkel rendelkező várat gyönyörűen egészíti ki a város festői, középkori központja. A vár egykor stratégiai szempontból rendkívül fontos volt, a Muravidék védelmét látta el. A 16-17. században olasz hadmérnökök tervezésében erősítették meg. Azóta számtalanszor átépítették, így mai formája sokkal inkább barokk, mint középkori. Múzeum és időszakos kiállítások tekinthetők meg itt.

Neuhaus kastély

Neuhaus kastély

Építése a 14. században kezdődött, középkori erődként funkcionált. Két évszázadon keresztül teljesen leromlott állapotban volt, helyreállítása nemrég indult meg, de vendégfogadásra már alkalmas. A háromemeletes épületben jelenleg 3 szoba várja a vendégeket júniustól szeptemberig. A kastélyból csodás kilátás nyílik a Stubenberg-tóra és a mögötte fekvő dombokra. Az itt megszálló vendégeknek semmilyen komfortot nem kell nélkülözniük – kivéve a liftet -, miközben maga az épület a középkor zord hangulatával visszarepíti őket az időben.

Kornberg vár

Igazi időutazás ellátogatni ehhez a várhoz, ahol egy csipetnyi képzelőerővel hallhatjuk a lovak dobogását, amint a katonák távoli utakról visszatérve vágtatnak be a kapun. A várat írott forrás először 1284-ben említi, akkor még hadászati szerepe volt, de a 16-17. században rezidenciaként építették át. 1871-ben került a Bardeau Kronberg grófok birtokába, lenyűgöző reneszánsz udvara ma kedvelt helye az esküvőknek és ünnepi rendezvényeknek. A várban helytörténeti kiállítást is megnézhetünk, éttermében pedig középkori lakomákat rendeznek.

Seggau kastély

A kastély története a római időkben kezdődött, majd érseki palota lett és nyári rezidencia a 19. században. Ma kávézó, étterem, modern kongresszusi és kiállítási központ, szálloda, valamint egy 300 éves borospince található itt, a kastélynak saját borászata is van.

Riegersburg vára

482 m magasan áll a 11. században épült vár, mely 1822 óta a lichtensteini hercegi család birtokában van. A vár hatalmas kiterjedésű, a vulkáni hegy tetején fekvő fennsíkból 15 hektáros területet foglal el. A vár ma látható részeinek többsége a 17. századból való, köztük a 3 km hosszan futó várfalak. Fontos védelmi szerepet töltött be a magyar és az oszmán seregek ellen. Riegersburg várát hosszú története során sohasem sikerült az ellenségnek bevenni, ezért Európa egyik legerősebb várának tartják. Múzeumiban egy tárlatot a boszorkányoknak és a középkorban zajló boszorkánypereknek szenteltek. A riegersburgi várat Európa egyik legjobb állapotban fennmaradt középkori váraként tartják számon.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here