Kezdőlap Svájc Várak és kastélyok Svájcban

Várak és kastélyok Svájcban

0

A festői svájci vidékeket a várak, erődök, kastélyok úgy díszítik, mint tortát a cukormáz. Akár szőlőültetvények zöldjéből emelkednek ki, akár szorosan bújnak a tavakhoz, ezek az impozáns műemlékek egy tündérmese látszatát keltik magas tornyaikkal, áthatolhatatlan falaikkal. Goethe és Byron is azon romantikus írók közé tartoztak, akik Svájc várai, kastélyai által nyertek ihletet, ezeknek titokzatos múltjától, véres középkori eseményeitől kapott szárnyra a képzeletük. De nem csak írókat és művészeket ihlettek meg, ma is rabul ejtik a turisták szívét.

Chateau de Chillon

Svájc leghíresebb erődje Chillon vára a Genfi-tó partján. Ez az ország egyik leglátogatottabb műemlék épülete, mely közel négy évszázadon át volt a Savoyai grófok jól jövedelmező vámszedő helye. Az ovális alakú, 13. századi erődítményt udvarok labirintusai, tornyok, fegyverekkel teli csarnokok alkotják, belsejét korabeli bútorokkal és műalkotásokkal rendezték be. Világhírnévre akkor tett szert, amikor Byron 1816-ban megírta A chilloni fogoly című művét. Byron az erőd egyik pillérébe bele is véste a nevét, de nem ő volt az egyetlen, akit a vár látványa alkotásra ösztönzött. Rousseau, Dumas, Shelley is örökre beleírta Chillon nevét a világirodalomba.
A vár napjainkban több mint 300 ezer látogatót fogad évente. A teljes komplexum 25 épületet foglal magában, Montreaux-ból busszal, hajóval és egy hosszabb túrával gyalog is el lehet jutni ide egzotikus növényekkel, virágágyásokkal, pálmafákkal szegélyezett útvonalon.

Mesocco várrom

Egy sziklakiszögellésen az olasz nyelvű Mesolcina-völgy déli részén áll a középkori vár maradványa. Ez Svájc egyik legnagyobb erődítménye, a 13. századtól 1526-ig a völgy uradalmi központja volt. A bevehetetlennek tartott várat valóban soha nem sikerült ellenséges csapatoknak meghódítani. A vár alatt álló Santa Maria di Castello templomot is érdemes felkeresni, melynek létezését már egy 1219-es dokumentumban is említik. Külön figyelmet érdemelnek késő román stílusú freskói.

Le Chateau de Grandson

A 11-14. század között épült vár parancsnoki pozícióból tekint le a Neuchatel-tóra. Rendkívüli gyűjteményét tartalmazza fegyvereknek, páncélzatoknak, látható itt a vár és a híres 1476-os grandsoni csata modellje is, melynek során a svájci katonák legyőzték Kopasz Károly seregeit. A vár hihetetlenül jó állapotban maradt fenn, a történetét ismertető kiállításon kívül egy automobil múzeum is működik falai között, ahol látható Greta Garbo Rolls Royce-a és számos vintage modell.

Thun vára

A hegytetőn ülve, 900 éves történelemmel a háta mögött büszkén tekint le a vidékre. Schloss Thun valóra váltja azok álmát, akik a tündérmesék világát szeretnék megelevenedni látni. A 12. század végén épült, de az évszázadok során sokat alakítottak külsején és belsején is. Jellegzetességei karcsú tornyai, melyeknek öt emeletén ma múzeumot nézhetnek meg a látogatók a régió 4000 éves történelméről és kultúrájáról.

Hohenklingen kastély

Középkori atmoszférája miatt egyből belopja magát a turisták szívébe. A 12. századi, 961 m magas hegytetőn álló kastélyból fantasztikus a panoráma Stein am Rhein városára és a Rajna-völgyre. A 15. században a vár fontos stratégiai szerepet töltött be, az ország egyik legjelentősebb őrtornya volt, ahonnan a németekkel szemben tudtak védekezni. A várhoz vezető út a hegyoldalban kiterjedt szőlőültetvények között vezet, a finom borokat a várban lévő felsőkategóriás étteremben lehet megkóstolni.

Tourbillon vára

A termékeny Rhone-völgy és Sion városa felett áll a középkori erősség maradványa. 1788-ban tűzvész pusztította el a romjaiban is szép várat, mely 1290-1308. között épülhetett Sion püspökének parancsára főúri rezidenciaként. Később elköltözött innen, Tourbillon vára pedig nyári rezidencia maradt, jól látható jelképe a püspökség hatalmának. A vár jelentős részét 1416-ban lerombolták, de néhány évtizeddel később helyreállították. Később jelentősége csökkent, majd a Siont is sújtó tűzvész szinte hamuvá égette az egész épületet. Kápolnájának 15. századi freskói megsérültek ugyan, de túlélték a pusztítást.

Oberhofen vára

Látványosan foglal helyet a Thun-tó partján a tornyos, 13. század elején épült vár. Benne múzeumot hoztak létre, várudvarát az Alpok egyik legszebbjének tartják. A kiállítások bemutatják a neogótikus étkezőket, a lovagok öltözetét, a török vízipipa szalont. A múzeum megismerteti a látogatókkal a berni lakosság történetét, szokásait a 16-19. századig. Oberhofen várkápolnáját a mai napig használják esküvőkhöz, keresztelőkhöz, falait gyönyörű 15. századi festmények díszítik.

Gruyéres vára

Ez a tornyos várkastély 19 grófnak volt otthona, akik innen kormányozták a Sarine-völgyet a 11-16. század között. Az 1493-as tűzvész után a várat szépen újjáépítették, Fribourg városa 1938-ban vásárolta meg. Ekkor hozták létre benne a múzeumot, a látogatók a regionális építészet, történelem és kultúra 800 évét felölelő kiállítást nézhetnek meg itt korabeli bútorokkal, faliszőnyegekkel.

Munot vár

Schaffhausen jelképe a város feletti, gyűrű alakú erőd. A 16. században innen figyelték a folyón érkező hajókat és innen észlelték, ha a városban valahol tűz ütött ki. Mivel a várat sohasem lakták és viszonylag kevés eseményt élt át, eredeti arculata nem sokat változott az idők során és jó állapotát is meg tudta őrizni. A Munot vár Schaffhausen legfőbb turisztikai attrakciója, mely otthont ad számos rangos eseménynek, rendezvénynek.

Grasburg várának romjai

A berni kanton legkiterjedtebb várromja Svájc legszebb középkori maradványa. Távol a forgalmas utaktól és településektől, egy sziklán áll, sűrű erdővel körülvéve. A legenda szerint itt az első várat egy római vadász építette fel, aki egy szarvast üldözve fedezte fel a folyó feletti sziklát. Amint felért ide, a barlangból egy sárkány tört elő, de a vadász rögtön megölte. A vadász hagyta futni a szarvast, cserébe az átadta neki a területet. A régészek azonban a legendának ellentmondva állítják, az első, fából készült erődöt itt a burgundiai nemesek építhették fel a 11-12. században. Utolsó lakói a 16. században éltek benne, majd elhagyták és a vár romlásnak indult. Bern városvezetése 1894-ben kezdte meg a helyreállítását, ma már biztonságosan látogatható.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version