Kezdőlap Anglia Utazás Délkelet-Angliában

Utazás Délkelet-Angliában

1

A nyüzsgő városoktól a vidéki és partmenti falvakig Délkelet-Anglia eklektikus keverékét nyújtja a látnivalóknak. Megyéi, mint Kent, Berkshire, Surrey és Buckinghamshire könnyen elérhetők a Londonból azok számára, akik csupán egynapos kirándulást terveznek. Sussex és Hampshire gyönyörű tengerparttal és két nemzeti parkkal és büszkélkedhet, a történelmi Oxford és a királyi Windsor pedig a kultúra fellegvárai.

Angliának ezen a részén találjuk az ország néhány legfontosabb nevezetességét. Varázslatos kastélyok és katedrálisok, izgalmas múzeumok és történelmi épületek, tradicionális sörfőzdék és pubok, állatparkok és vidámparkok gondoskodnak arról, hogy az ide utazó családok, romantikára vágyó párok, a múlt nyomait kereső történelemrajongók és a természet szépségei iránt fogékonyak minden percet tartalmasan tölthessenek el.

Ha Londonból ugrunk át Berkshire-be, pillanatok elfelejtjük, hogy egy világváros közelében vagyunk. Teljes ellentéte ez a vidék a nagyvárosi létnek: hangulatos falvakon és kisvárosokon, romantikus tájakon visz keresztül az út. Berkshire híres a királyi családdal való szoros kapcsolatairól, itt található a Windsor kastély, az Eton College, az ascoti lóversenypálya és Nagy-Britannia egyik büszkesége, a Savill Kert is, megannyi világhírű látnivaló egyetlen megyében. Itt született a királyi család legújabb tagja, Kate Middleton és gyermekkorát Buckleberry-ben töltötte, ahol szülei ma is élnek. Iskolába Pangbourne-be járt, ami sok híres angol szerzőt ihletett meg. Ha Berskhire-ben kirándulunk, ezt a falut ne hagyjuk ki az útitervből, de érdemes megállnunk Hurley-ben vagy Cookhamben is és eltölteni legalább néhány órát a festői falusi környezetben.
Berkshire-be azonban a legtöbb turista egyértelműen Windsor miatt érkezik, melynek két legfőbb látnivalója a kastély és Legoland. A város központjában álló hatalmas kastélyt Hódító Vilmos építtette, története közel egy évezredet ölel át. Az 5 hektáros területen megnézhetjük a lakosztályokat, melyeket a királyi család bútoraival rendeztek be, a Szent György kápolnát, ahol 10 angol uralkodó nyugszik, Mária Királynő Babaházát és számos kiállítást. Mivel a windsori kastély egy ma is működő királyi palota, nyitvatartási ideje korlátozott, erről előre tájékozódjunk.

Oxfordshire leghíresebb városa maga Oxford, melyet Anglia legrégebbi és talán legnevesebb egyeteme tett világszerte ismertté. Tudományos és kulturális központja ez a megyének, ahol sokszáz évet utazhatunk vissza az időben. Oxfordshire-ben azonban más látnivaló is van, többek közt Cotswolds, ahol szebbnél szebb falvak követik egymást, hagyományos angol stílusú kőépületekkel. Itt található a Blenheim palota, Anglia egyik legszebb barokk épülete és egyben Winston Churchill szülőháza. A kiállításon megismerhetjük a palota 300 éves történetét, páratlan kárpitokat, festményeket és korabeli bútorokat nézhetünk meg. A Sulgrave Manor gyönyörű példája a szerény külsejű, Shakespeare-korabeli vidéki kúriáknak, érdekessége pedig, hogy itt éltek az első amerikai elnök, George Washington közvetlen felmenői. Ők építették a Tudor-stílusú házat, ahol 120 éven át laktak, majd miután a család csődbe ment, új hazát kerestek maguknak.

A Londontól 25 km-re fekvő Surrey megyében a pusztás és erdős területeken történelmi falvak és mezővárosok fészkelnek a völgyekben. Egyik legszebb pontja a Painshill Park, a díjnyertes, 18. századi kert egy kristálybarlanggal, egy apátság romantikus romjaival, észak-amerikai fa- és cserjefajtákkal. Surry-ben több folyó és csatorna is lehetőséget kínál a vitorlázásra, csónakázásra, de kerékpárral is bejárhatjuk a vidéket. Ez a régió azonban nemcsak a csendről és a nyugalomról szól, itt található a Mercedes-Benz World, ahol a felnőtteknek izgalmas vezetési élményben, a gyerekeknek pedig lenyűgöző látnivalókban lehet részük.

Kent az ország legszebb tájainak esszenciája, nem véletlenül nevezik Anglia Kertjének is. A titokzatos mocsaraktól a doveri fehér sziklákon át az álmos falvakig és nyüzsgő tengerparti üdülőhelyekig nincs hiány látnivalókból. A turisták útitervében kötelezően szerepel Kent két híres városa, Canterbury és Rochester, ahol Charles Dickens élt, katedrálisa pedig a második legrégebbi Angliában. A kék zászlós strandokon kimeríthetetlenek a lehetőségek a vízisportokhoz, a hagyományos vidéki vendéglőkben pedig Kent jellegzetes gasztronómiájával és a helyben termő borokkal ismerkedhetünk meg.

Történelmi épületeiről és gyönyörű tájairól ismert a déli Buckinghamshire, mely vidéki bájával nyűgözi le a turistákat. Családok számára az egyik legjobb célpont a Bekonscot Modell Falu és Vasút, mely a maga nemében az első volt a világon, amikor 1929-ben megnyitották. Ez a miniatűr csodaország nemcsak a gyerekeket varázsolja el, de a felnőttek is sok érdekességet találnak itt. A Chiltern Szabadtéri Múzeumban az elmúlt 2000 év valamennyi korszakába belekóstolhatunk. A vaskori házaktól kezdve a római hadseregen keresztül a középkori lovagokig és a korabeli járművekig megismerkedhetünk a múlt világával. Több mint 25 tematikus rendezvényt tartanak minden évszakban a múzeumban, ahol több filmet is forgattak, például a Downton Abbey-t.

150 kilométernyi partvonal és holdbéli táj, több ezer látnivaló és tennivaló az adrenalinfüggőknek, a vásárlás megszállottjainak, a természet szerelmeseinek és az ínyenceknek. Nem több, mint 1 óra alatt Sussexbe érkezhetünk Londonból, a legjobb, ha az éjszakát is itt töltjük. Nyugat-Sussex legnagyobb része a South Downs Nemzeti Parkhoz tartozik. Itt 1600 km2-en 110 ezer ember él nyüzsgő városokban és falvakban a rendkívül változatos vidéken. A nemzeti park teljes egészét nem lehet szabadon látogatni, hiszen területének többsége gazdálkodók és erdészek tulajdonában van. Sussex nemzeti parkon kívüli területei is figyelemreméltók, mesebeli kastélyokat, színes kerteket, kulturális és művészeti látnivalókat fedezhetünk fel bennük. A megye keleti részén található a családok egyik kedvenc úticélja, a Drusillas Park állatkert.

Csomagoljuk össze a családot néhány napra és vegyük az irányt a Wight-sziget felé, ahol szárnyaló sziklák, magasan fekvő dombvidék, erdők, halászfalvak, pezsgő üdülővárosok várnak ránk. A sziget szépségéről elég talán annyit mondani, hogy ez ihlette Lewis Carroll Alice Csodaországban című meseregényét. Érdemes ellátogatni a Carisbrooke kastélyhoz, ahol I. Károlyt tartották fogva. A múzeumban a közel 1000 éves vár és a környék történetét mutatják be, a gyerekek beöltözhetnek normann és polgárháborús katonáknak és akár szamárhátra is pattanhatnak. A Wight-sziget másik híres történelmi látnivalója az Osborne Ház, melyről Viktória királynő azt mondta, szebb helyet elképzelni sem tudna. Ennek a tengerparti királyi palotának a meglátogatása nélkül nem hagyhatjuk el a szigetet. Viktória királynő életébe nyerhetünk itt bepillantást, hiszen itt élt férjével, Albert herceggel és 9 gyermekükkel. Bejárhatjuk a család privát szobáit, az egykori óvodát és megcsodálhatjuk a teraszokról nyíló, Albert herceg szerint leginkább a Nápolyi-öbölre emlékeztető panorámát.

Tiszta mészkő sziklák, nádfedeles házikók, ódon pubok adják meg Hampshire vidéki hangulatát, mely még mindig viszonylag kívül esik a turisták látókörén. Történelmi épületek, interaktív múzeumok mesélnek a vidék múltjáról, de itt található Anglia egyik legszebb nemzeti parkja is, a New Forest, ősi erdőségekkel és hagyományos falvakkal. A megye legismertebb városa Southampton, ahol nemcsak vásárolgathatunk, de a City Art Gallery-ben művészetek iránti kíváncsiságunkat is kielégíthetjük. A város egyik legérdekesebb múzeuma SeaCity, melyet a Titanic köré építettek fel. A legendás hajó a város kikötőjéből futott ki végzetes útjára 1912-ben, így több helyi családot is érintett a tragédiája. Ezen a kiállításon részletesen megismerhetjük a Titanic történetét, megnézhetjük interaktív modelljét és az eredetihez hűen berendezett termeket is.

1 hozzászólás

  1. Pont ide tervezek novemberben egy utazást és nagyon szívesen fogadnék tanácsokat és tippeket a megadott email címemre. A segítséget előre is köszönöm! 🙂

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version