Verzasca-völgyA smaragdzöld víz, a gyönyörű táj és az érintetlen természet kedvelőinek kedvenc helyévé válhat a Verzasca-völgy. A svájci Ticino kanton középpontjában, Locarnotól északra fekvő Verzasca folyó mentén elterülő völgyben egy kisebb csodának lehetünk szem- és fültanui. A kristálytiszta vízű folyó csobogása, a körülötte magasló hegyek látványa mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy egy természeti csodát fedezzünk fel, miközben a hatalmas sziklákon ülve merengünk az élet nagy kérdésein.

Az itáliai kanton szívében elhelyezkedő völgy számos túraútvonal célpontja évszázadok óta. Virágzó rétek, régi falusi épületek, templomok, hidak és számos vízesés a jutalma annak, aki sétálva közelíti meg ezt a festői szépségű helyet. Jónéhány gyalogos útvonalból választhatunk, melyek mentén betekintést nyerhetünk az olasz stílust idéző kis falvakba is. Az egyik népszerű kiindulási pont Sonogo, ahonnan egy 13km-es túra végén érkezünk meg Lavertezzoba. Azonban, ha valaki nem a túrák híve annak sem kell aggódnia, Locarnoból és Gordolaból tömegközlekedéssel és autóval egyaránt eljuthat erre a csodás helyszínre.

Sonogo

Sonogoban, a Versasca-völgy egyik híres falujában járva jellegzetes kőházakat láthatunk. Egy ilyen házban találhatjuk meg a Museo di Val Verzasca-t, vagyis a Verzasca-völgyi múzeumot, amely 1974-től fogadja látogatóit, hogy bemutassa a helybéli kultúra jellegzetességeit. Jelenleg mintegy ezer tárgyat tekinthetünk meg, amelyek tükrözik hogyan élték mindennapjaikat a völgy lakói a régmúltban. 2010 óta négy állandó kiállítást láthatunk a létfenntartó gazdálkodásról, az iskoláról, egy tradicionális ház felépítéséről és a helyi kéményseprők történelméről. Emellett előfordulnak időszaki kiállítások is, jelenleg Hannes Binder képeit tekinthetjük meg.

Sonogoban a múzeumon túl azonban számos látnivaló található, többek között a falu közepén rejlik egy ősi falusi kemence, melyet néhanapján ma is használnak a helyiek. Említésre méltó még a Gyapjú központ, melyben a mai napig készülnek a helyi piacon árult termékek; pulóverek, kardigánok, sálak. A termékek különlegessége, hogy a gyapjú színezéséhez különféle természetes anyagokat használnak fel, például: nyírfa-, éger- és mogyorólevél, hagymahéj, kagyló és különféle gyökerek. A helyi piac minden vasárnap 11:00 és 16:00 óra között várja a látogatókat Sonogo főterén. A falu utolsó látványossága az egyik ház homlokzata, mely ábrázolja a 18. századi Michelangelo Utolsó Ítélet című festményének paraszti változatát.

Lavertezzo

Lavertezzo

Lavertezzo a Versasca-völgy legnépszerűbb célpontjai közé tartozik. Itt található a „Ponte dei Saloti” kőhíd, mely építése után mintegy 400 évvel is látogatók tömegeit vonzza nap mint nap. A duplán ívelt híd nem csak a folyó két partját köti össze, de nyáron ugródeszkaként is szolgál a bátor fürdőzők számára. Természetesen, aki nem akar hatalmasat ugrani, annak lehetősége van a köveken napozni, vagy a partról belemerészkedni a hűvös vízbe. Gyakran találkozhatunk a környéken búvárokkal is, hiszen a víz tisztasága miatt kedvelt helynek számít köreikben. Amennyiben megunjuk a fürdőzést Lavertezzo egy másik gyöngyszemét is megtekinthetjük, a ” Beata Vergine degli Angeli” templomot, amely a 18. században épült barokk stílusban. Azonban, ha nem elégszünk meg a völgy nyújtotta szépségekkel, lehetőségünk van feljutni a hegyekbe, hiszen számos túraútvonalnak ad otthont a falu. Ilyenek például: Pincascia, Carecchio, Agro és Orgnana.

Verzasca-duzzasztógát, avagy James Bond és a bungee jumping

Verzasca-duzzasztógát

Európa legnagyobb és egyben leghíresebb gátja szintén a Versasca-völgy látványosságai közé tartozik. Hírnevét annak köszönheti, hogy James Bond, vagyis Pierce Brosnan a GoldenEye című filmben innen ugrott le 220 méter magasból. A helyiek körében azóta 007-es ugrásnak vagy GondenEye ugrásnak is nevezik az innen történő bungee jumpingot. Világhírű a hely többek között azért is, mert egyedül innen lehetséges 220 métert zuhanni, mielőtt újból az égnek emelkedne az ugró. Az adrenalin szerelmeseinek kötelező program kipróbálni az ugrást, de a bátortalanabbak számára is meseszép látványt nyújt a kilátás a gát tetejéről.

Összefoglalva, akár bátrak, akár félénkek, akár lusták vagyunk, abban egyetérthetünk, hogy egy életre szóló élményben lehet része annak, aki ellátogat a Verzasca-völgy mesebéli világába.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here