ThászoszEgyike a legzöldebb és legszelídebb szigeteknek, melynek növényzete és hasonló éghajlata azt az érzést kelti, mintha a görög szárazföld északi részén járnánk. Thászosz belső vidékeit erdők borítják, míg partjainál homokos strandok terülnek el. A görög szigetekhez képes olcsó úti cél, ennek is köszönhető, hogy nagy népszerűségnek örvend a családok és a fiatalok körében, főként a szomszédos Bulgáriából és a régi Jugoszlávia utódállamaiból jönnek ide sokan nyaralni. Kompösszeköttetése a szárazfölddel kitűnő, akárcsak a helyi buszközlekedés, így eljutni oda és körbejárni Thászosz szigetét nem igényel nagy szervezést.

Hosszú történelme során Thászosz sokat profitált természeti adottságaiból. Első lakói, akik i.e. 700 körül alapították meg Thászosz városát, a Pangaion-hegyben bukkantak aranyra, ebből pedig akkora jövedelemre tettek szert, hogy saját flottát is tudtak építeni maguknak. Míg az aranybányászat már rég a múlté, addig a fehér márvány kitermelése még mindig zajlik. Thászosz fő vonzerejét a turisták számára természeti szépsége és történelmi látnivalóinak gazdagsága adja. Legjobb strandjai július közepétől augusztus végéig tele vannak, mégis akadnak még érintetlen foltok ezen a zöld szigeten.

Agora

Agora

A hellén és a római időkben a város kereskedelmi, politikai és közigazgatási központja volt az agora, melynek területe magában foglalja Thászosz ősi városának maradványait is. Szisztematikus kialakítása az i.e. 4. században zajlott, de a területet már korábban is hasonló célokra használták, feltehetően az i.e. 6. századtól kezdve. A téglalap alakú teret oszlopsor vette körbe, ezen belül álltak a különböző funkciókat betöltő épületek, templomok, házak, valamint a teret díszítő szobrok. Az agora a 3. században, egy észak-balkáni törzs támadása következtében pusztult el. Az évszázadok során számtalanszor felújították, lerombolták, majd újra helyreállították. Thászosz első keresztény bazilikája az 5. században épült az agora északi oldalán, sajnálatos módon a régi épületek köveit használták fel hozzá. Az ókori üzleteknek és házaknak csupán az alapjai maradtak fenn.

Régi kikötő

Régebben Thászosznak két kikötője, volt egyiket kereskedelmi, a másikat hadi célokra használták. Ez utóbbit nevezik régi kikötőnek, ami ma már zárva van, de kerek tornyának alapjai, valamint a hullámtörő egy része még ma is láthatók. Thászosz régi kikötője festői és nagyon látványos, innen nézni a lenyugvó napot fantasztikus élmény. Közelében számos régészeti lelőhely található, többek közt az agora is.

Mihály arkangyal kolostor

Az Alyki felé vezető úton áll Thászosz szigetének legnagyobb és leghíresebb kolostora. A 18. században alapították és az Athos-hegyen lévő kolostorok fennhatósága alá tartozott. Benne a látogatók az itt élt szerzetesek vallási tárgyú kézműves munkáit nézhetik meg. A kiállítás legértékesebb darabja azonban a Szent Szög, ami állítólag Jézus keresztjéről való. E köré a relikvia köré ünnep is szerveződött, minden évben a Húsvétot követő első kedden a Szent Szöget Theologus faluból indulva viszik a kolostorba egy díszes felvonulás keretében. A Mihály arkangyal kolostor különlegessége, hogy kizárólag női szerzetesek élnek itt, akik meleg szívvel fogadják a látogatókat. Maga az épület egy szikla legszélén áll, a kilátás innen az Égei-tengerre felejthetetlen.

Thászosz városa

Thászosz, más néven Limenas a sziget központi települése, ahol a legtöbb hotel, étterem és vásárlási lehetőség található, ugyanakkor az árak magasabbak, mint a sziget többi városában. Limenas meglehetősen modern város, még sincs híján a történelmi látnivalóknak. Láthatók itt az ősi város falai és több épületének – akropolisz, színház, templomok – romjai, valamint a régi kikötő, ami Limenas egyik legromantikusabb része. A Régészeti Múzeumban a neolitikumtól kezdve láthatunk leleteket, köztük ókori műalkotásokat és egy rejtélyes sírt is. A várostól nem messze gyönyörű, homokos strandok fekszenek.

Potamia

Limenas-tól 10 km-re, Thászosz legmagasabb hegyének lankáin terül el Potamia falu, ahonnan legendásan szép a panoráma. Ide nem kell mást hoznunk, csak egy megbízható fényképezőgépet és nyaralásunk legszebb fotóit készíthetjük el. A szigetnek ez az egyik leghíresebb falva, mely zöld környezetben fekszik, utcáit pedig hagyományos, kőfalú házak töltik meg. Hangulatos tavernák, kávézók és szállodák is vannak itt, de sok magánházban is lehet szállást találni. A faluból két gyalogos ösvény vezet, az egyik a lenti homokos strandhoz, a másik fel a hegyekbe.

Theologos

A hagyományos kis falu a sziget egyik legrégebbi települése. Varázslatos látványt nyújtó, tradicionális stílusban épült házai miatt a görög kormány 1979-ben az egész falut védetté nyilvánította. Ennek következtében a lakók közül sokan nem tudták az előírásoknak megfelelően felújítani házaikat, így inkább eladták őket külföldieknek. Főként németek és angolok vásároltak itt ingatlanokat és varázsoltak csodálatos, a hagyományos stílushoz igazodó épületeket a régi házakból. Theologos építészeti értékei mellett az ételeiről is nevezetes. Az egyik helyi specialitás a nyárson sütött kecske, amit a remek tavernákban lehet megkóstolni. A faluban a turisták legnagyobb örömére minden júniusban megrendeznek egy hagyományos, a régi szokások szerint levezényelt esküvőt.

Aliki strand

Aliki strand

Limenas-tól 30 km-re, Aliki előtt terül el ez a gyönyörű strand, ami az egyik legszebb hely egész Thászosz szigetén. Egy zöld öbölben található, egészen kicsi és hihetetlen látványt nyújt. Fehér homokja, türkiz színű vize és a strandon elérhető sok szolgáltatás rengeteg turistát csábít ide. A fenyvesek, olajfaligetek és vakítóan fehér márványbányák ölelésében akár egy egész napot is kellemesen lehet eltölteni a strandon. A környéket is érdemes felfedezni, mivel számos ókori rom látható a területen.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here