Tavaszi piac DubrovnikbanHogy miért szuper tavasszal elmenni olyan helyekre, amelyek nyáron turistaparadicsomokká változnak, arról ódákat lehetne zengeni. Röviden összefoglalva: újra életre kel a világ, rügyeznek a fák, nyílnak a virágok és ezzel együtt nyílnak az éttermek és kávézók teraszai a tengerpartokon, melyek a még gyenge, de már sokat ígérő napfényben a legvonzóbb célpontjai a hosszú tél után a négy fal közül kikívánkozó embereknek.

Horvátországban hagyományosan a Húsvét jelzi a tavasz kezdetét. Az ünnepi hétvégén rengeteg horvát indul neki a szigeteknek, hogy egy kis ízelítőt kapjanak a közelgő nyárból – mégha a tengerben ilyentájt nem is lehet fürdeni és az időjárás is gyakran csalóka. Hvar-sziget, Dubrovnik és Pula a helyiek és a már szivárgó olasz és szlovén turisták kedvenc célpontjai a tavaszi hosszú hétvégéken. Míg ezeken a népszerű helyeken a hotelek már tele vannak, addig a szigeteken, különösen az Adria északi részén a turizmus még téli álmot alszik. Nemcsak nyitvatartó szállodát, de magánszállást sem könnyű találni.

Márciusban rendezik Splitben az Olimpiai Vitorlás Hétvégét. Ez általában Húsvét hétvégéjére esik és a vitorlázás rajongói számára kihagyhatatlan.

A koratavasz egyértelműen a legjobb időpont a Plitvicei Nemzeti Park felkeresésére. Az olvadó hó által felduzzasztva hatalmas vízmennyiség zúdul ilyenkor a vízeséseken át a tavakba. Ez a látvány felejthetetlen. A látogatók ilyenkor jóval kevesebben vannak, igaz ez az ország többi nemzeti parkjára is. Nyáron amúgy sem szívesen bolyong az ember az erdőben, inkább a tengerben hűsöl vagy a parton sütteti magát.

A tavasz vége felé közeledve már érdemes a parti városokat és a szigeteket is felkeresni. Az idő egyre melegebb, különösen Dalmácia környékén, de messze van még a perzselő forróság. Tavasszal sem te leszel az egyedüli turista az országban, de elkerülheted azt az időszakot, amikor több külföldivel futsz össze, mint helybelivel. Így garantáltan nem felejted el, melyik országban is jársz éppen. Nem beszélve arról, hogy a szállodák is még a téli szezonnak megfelelően mérik az áraikat, amik szerencsére jóval elmaradnak a nyári csúcsszezon szemérmetlen tarifáitól.

A kompok szintén a téli menetrend szerint járnak egészen május utolsó hétvégéjéig, így sok helyütt egyáltalán nem, vagy csak nagyon ritkán kaphatod el a Jadrolinijat.

A fővárosba továbbra is érdemes bármikor ellátogatni, Zágráb káprázatos látvány nyújt tavasszal, amikor a parkok először virágot bontanak.

Mielőtt útnak indulnál, természetesen csekkold, hogy nagyjából milyen időjárási viszonyokra vagy viszontagságokra számíthatsz. A horvátok koratavasztól már tárt karokkal, egyre hangulatosabbá váló városaikkal és gombamód szaporodó kávézókkal és éttermekkel várják a későbbi turistaszezon első fecskéit.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here