Kezdőlap Anglia Szenvedély és pezsgés: Leeds

Szenvedély és pezsgés: Leeds

0

Leeds egészen biztosan elbűvöli a kirándulókat, hiszen nemcsak hogy lenyűgöző történelmi város, de számtalan kulturális épületnek és zöldellő parknak is otthonául szolgál. Leeds titokzatos, szenvedélyes és elragadó mind a turistáknak, mind a helybélieknek. Ha nyitott szemmel járjuk a várost, észrevehetjük mind azt a rejtett szépséget, amik mások számára láthatatlanok.

Leeds Anglia harmadik legnagyobb városa, a viktoriánus korban élte virágkorát, ma a yorkshirei iparvidék fontos központja. Leeds az Aire folyó mentén terül el, Nyugat Yorkshireben. A folyón keresztül éri el a Pennines hegy nyugati oldalán fekvő városokat, ahova többek között vasúttal lehet eljutni. A város legmagasabb pontja az Ilkley Moor nevet viselő csúcs, amely Bradford városával határos területen található.

Leeds rendkívüli népszerűségnek örvend a turisták körében, hiszen számtalan látnivaló található a városban. Kulturális és sportlétesítmények, az Opera North operatársulat, a Northern Ballet, a Phoenix Táncszínház és a First Direct Aréna teszik még színesebbé Leeds városát.

Városháza

Az épület viktoriánus stílusban épült, ikonként is tekintenek rá, évente számos hihetetlenül nevezetes és kreatív eseménynek ad otthont. Csak hogy egy párat megemlítsünk, itt rendezik a Nemzetközi Sörfesztivált, a Grapefut Fesztivált és a Live at Leeds Fesztivált is.

Middletoni Vasút

1758-ban nyílt meg a nagyközönségnek és azóta is működik. Habár már csak körülbelül egy mérföldet tesz meg a vasúti pályán. Egy letűnt korszak primitívizmusát mutatja be, amely mélyen gyökerezik a helyi közösségben, fontos része a Leeds-i örökségnek, amelyre a város nagyon büszke.

Roundhay Park

Mivel a park a külvárosban található, néha előfordul, hogy hiányzik a turistaútvonalakról. Pedig e gyönyörű helyet kár kihagyni, mivel az egyik legjobb látványosság a városban. Több mint 700 hektáros erdő, park és tavak csalogatják a látogatókat. A trópusi világ vadon élő állataival és mesés kertekkel is találkozhatunk.

Henry Moore Intézmény

A legszebb szobor kiállítások otthonául szolgál az intézmény az egész országban. Kutatóközpont, valamint könyvtár és szobrászati archívum is található az épületben. A létesítmény a híres Leedsi Művészeti Galéria szomszédságában helyezkedik el. Legyen szó hagyományos vagy modern stílusról, az intézmény mindig tud valami újat nyújtani a helyieknek.

Kirkstall Apátság

Leeds történelmében nagy szerepet kapott a Kirkstall Apátság. Ha ide látogatunk, felfedezhetjük a drámai történelmi építészetet egy csodálatos környezetben az Aire folyó partjánál. A Kirkstall az egyik legszebb megmaradt középkori Ciszterci apátság Nagy-Britanniában. Az apátság 1152-ben épült és a 19. század végén nyílt meg a nagyközönségnek. A kaputorony ma múzeumként működik.

Hyde Park Picture House

A 20. századból fennmaradt mozik egyikéről van szó, amit a mai napig használnak. Egy időkapszulaként is felfogható az intézmény, amely hű maradt a gyökereihez, összpontosítva a független tehetségekre és csak a legjobb kasszasikerekre. Éppen ezért továbbra is vonzza és befolyásolja a leedsi filmek rajongóinak új generációját.

The Tetley

A Tetley egy kortárs művészeti központ az egykori Tetley Brewery központjában. Meleg fogadtatást kínál, valamint élvonalbeli művészetet. Választhatunk a Yorkshire menüből, vagy élvezhetünk egy korsó Tetley-t ebben a történelmi környezetben. Szép példája Leeds kulturális erejének, segíti megőrizni a múltat, amely igazolja, hogy az innovációt és a történelmet össze lehet hozni, és fent tartható a kapcsolat a helyi közösséggel, különböző események megrendezésével minden korosztály számára.

A Whitelock’s Sörház

Ha lopva elindulunk lefelé egy sikátorban Leeds főutcáján, rátalálhatunk a népszerű sörházra, amely a 18. század óta szolgálja ki a vendégeket minőségi italokkal. Annak ellenére, hogy jó hírneve egyre felkapottabbá teszi, Whitelock’s még mindig a legjobban őrzött titok Leedsben. A rengeteg világos és középbarna sör, valamint a klasszikus ételek a konyhából, mind arra hivatottak, hogy a vendégek megtalálják az utat a negyedik század egzisztenciájához, amire Leeds hihetetlenül büszke.

Meanwoodi Völgy Nyomvonal

Nem sok olyan hely van a világon, ahol egy túraösvénnyel találkozhatunk a város szívében, de ha Leedsben járunk, szerencsések vagyunk, mivel ezt megtehetjük. A völgy kiemelt kulturális és természeti történelmét ismerhetjük meg, ha végig sétálunk a hét mérföldes útvonalon, de akár lóháton vagy kerékpárral is felfedezhetjük ezt a csodálatos zöld menedéket.

Leedsi kastély

Ha Leedsben járunk, akkor a kastélyhoz feltétlenül el kell látogatnunk, amely már nem Yorkshireban, hanem Kent megyében található. Sokféle szerepet töltött be az évszázadok során. Normann erőd, királynék személyes tulajdona, VIII. Henrik és Aragóniai Katalin palotája, Jakab vidéki ház, György korabeli nemesi udvarház, a 20. században milliomosok lakhelye és végezetül napjainkban Anglia egyik leglátogatottabb történelmi épülete. A 9. században a birtok egy angolszász királyi család tulajdonában volt, a legkorábbi írásos forrás 855-ből származik. Hat királyné otthonául is szolgált az épület. I. Eduard felesége, Kasztília Eleonóra volt az első női tulajdonosa a 13. század közepén, majd I. Eduard második feleségének, Margitnak ajándékozta a birtokot 1299-ben. II. Richárd 1382-ben Bohémiai Annának adta a kastélyt, később IV. Henrik második felesége, Navarrai Johanna kapta meg. V. Henrik halálakor özvegye, Valois Katalin örökölte meg a király vagyonát és egyben az udvarházat is. Az ő unokája volt VII. Henrik, aki Anglia királya lett.
A kastélyt sokszor átépítették, mai formáját a 20. században érte el. A birtokhoz tartozik egy hatalmas, lenyűgöző park is, amit a középkorban alakítottak ki, hogy a látogatóknak kihangsúlyozzák királyi státuszát. A park területe körülbelül 200 hektár, madárház és egy sövénylabirintus is található benne. A labirintusból egy kisebb barlangon keresztül vezet ki az út. A parkban többféle növény is található, mesterséges tavaiban hattyúk és kacsák úsznak, valamint mókusokkal és pávákkal is találkozhatunk a kastély területén, gyakran kijárnak ide a családok piknikezni, sétálni, pihenni, valamint sok szabadtéri rendezvényt is tartanak itt.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version