Kezdőlap Anglia Szabadtéri múzeumok Angliában

Szabadtéri múzeumok Angliában

0

Az Anglia történelme iránt mélyebben is érdeklődő utazók nem csak a műemlékeken vagy a múzeumok kiállításain keresztül ismerhetik meg az ország múltját. Anglia kiváló szabadtéri múzeumokat mondhat magáénak, melyek testközelbe hozzák a letűnt évszázadokat, azok kultúráját, művészetét, gazdálkodását, iparát és természetesen a hétköznapi életet olyan módon, ahogyan sehol másutt nincs lehetőség ízelítőt kapni az ízig-vérig angol történelemből.

Beamish Szabadtéri Múzeum

Az Anglia északi részén, Durham és Newcastle közelében kialakított múzeum újból életre kelti Beamish és környékének múltját. A látogatók több mint 120 hektáron fedezhetik fel, hogyan éltek és dolgoztak Észak-Anglia iparvárosában a bányászok, mérnökök, földművesek, hétköznapi emberek. A múzeumban egy kisvárost építettek fel olyan épületekből, melyeket a rombolás elől mentettek meg. Látható itt egy kis bányászfalu, egy bánya és egy gazdaság az 1800-1900. közti időszak jellegzetességeivel. Az itt elhelyezett tárgyak, eszközök, gépek, bútorok teljesen hiteles környezetben vannak, olyannyira, hogy még a múzeum személyzete is korabeli ruhákat visel. Működő üzletekbe, fogorvoshoz, kórházba lehet betérni, a városon villamossal vagy lóvontatású omnibusszal lehet átutazni.

Weald and Downland Szabadtéri Múzeum

A vidéki Anglia megismerésének egyik fontos állomása a Chichester közelében található múzeum. Az egykor a környékben álló hagyományos épületek közül több mint 50-et építettek újjá a helyszínen, többségüket pedig korabeli bútorokkal teljesen be is rendezték. Az épületek között középkori tanyák is láthatók, mellettük istállókkal, gazdasági épületekkel, vízimalommal. Minden egyes házon részletes felirat ad információt arról, hogy az épület mikor készült, hol állt eredetileg és milyen célokra használták. A késő középkori kunyhóktól kezdve a hagyományos kerteken át a századfordulós boltokig és templomokig rengeteg különböző építészeti stílus megfigyelhető itt, de az építkezés technológiai hátteréről és a különböző korszakokban használt alapanyagokról is mindent megtudhatunk. A múzeum eseménynaptára zsúfolt, egész évben folyamatosan zajlanak a turisták számára sok érdekességet tartogató rendezvények, vásárok, történelmi játékok.

Morwellham Rakparti Múzeum

Devon történelmi folyóparti kikötőjében hozták létre a múzeumot, ami ma a környék egyik legnépszerűbb látnivalója. A kikötőt a helyi bányák kiszolgálásához alapították, virágkorát a viktoriánus korban élte. A szabadtéri múzeum magában foglalja nem csak a rakpartot, a hajókat és a dokkokat, de egy 19. századi falut is, valamint a George és Charlotte szénbányákat, melyeket egy kis vonattal lehet bejárni. Található itt egy viktoriánus gazdaság és számos túraösvény azoknak, akik a természetbe is vágynak. A díjnyertes múzeum részét képezi az ipari múltja miatt az UNESCO Világörökségek sorába tartozó területnek.

Blists Hill Viktoriánus Város

Az egész családnak élmény átlépni a múzeumváros kapuján és bepillantást nyerni egy 100 évvel ezelőtti település mindennapjaiba. A viktoriánus ruhákba öltözött vezetők beinvitálják a látogatókat a házakba, az üzletekbe, műhelyekbe, korbeli receptek alapján elkészült fogásokkal várják a vendégeket, megmutatják, hogyan készültek a gyógyszerek egy hagyományos viktoriánus gyógyszertárban vagy hogyan töltötte hétköznapjait egy viktoriánus háziasszony, nyaranta pedig korhű vidámpark nyújt kikapcsolódási lehetőséget a turistáknak, akik maguk is beöltözhetnek. A kézműves műhelyekben bemutatják a gyertyakészítés fortélyait, a cukorkaboltban pedig a gyerekek ismerkedhetnek meg a régmúlt édességeivel. A múzeumot azon a területen hozták létre, ahol a 18-19. században téglát és cserepet készítettek, szénbányászat folyt és kohókat működtettek. 1973-as megnyitása óta a múzeumot folyamatosan bővítik, ennek is köszönhető, hogy Anglia egyik legjobb szabadtéri múzeumává nőtte ki magát.

Little Woodham Történelmi Falumúzeum

Hampshire megyében, a Gosport-félszigeten alakították ki a 17. századi angol falut, ahol helybeliek dolgoznak önkéntesként, beöltözve korabeli kosztümökbe. Mintha 1642 nyarát írnánk, I. Károlyról és a közelgő háborúról diskurálnak, de bevezetnek a falusi emberek napról napra való létezésének mozzanataiba is. A látogatók megismerhetik a csipkeverés, a fonás, főzés, vajköpülés, a gyógyászat mikéntjeit, megnézhetik a kovácsműhelyt, találkozhatnak és szóba elegyedhetnek a fazekassal és a mosónővel is. A Little Woodham múzeum szerepe túlnyúlik a turizmus fellendítésében, Anglia számos városából rendszeresen érkeznek ide iskolások, hogy átfogóbb képet kapjanak a hazai történelem egy szeletéről.

Manor Farm Vidéki Múzeum

A Manor egy valódi farm, ami több mint 600 éven át folyamatosan működött. Az erdős, folyóparti terület egykor Botley falu központját képezte, napjainkban pedig szép példája a vidéki Anglia életét meghatározó gazdálkodási tevékenységeknek. A farm elengedhetetlen részei az állatok, melyekből több száz található itt. A látogatók meg is etethetik őket, részt vehetnek a fejésben, de a lehetőség adott a lovaglásra is. Egy hamisítatlan 1800-as évekbeli, viktoriánus farm életébe csöppenünk, ahol a gépeket, az állattenyésztéshez és mezőgazdasághoz, valamint a termények feldolgozásához kapcsolódó munkafolyamatokat részletesen meg lehet ismerni. A Manor Farm történelmi épületei között egy 13. századi templom és egy viktoriánus iskolaépület is látható, ahol a látogatók az egykori diákok bőrébe bújhatnak.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version