Kezdőlap Svájc Svájc legérdekesebb múzeumai

Svájc legérdekesebb múzeumai

0

Bizonyára mindannyiunk számtalan múzeumban töltött már el néhány érdekes- vagy épp érdektelen órát. Amennyiben Svájcban járunk, van néhány különösen érdekes látványvilággal, vagy épp kiállítási tárgyakkal felszerelt múzeum, amelyeket kár lenne kihagynunk. Ezeken a helyeken egy élmény lehet eltölteni néhány órát vagy akár egy egész napot, így feltétlenül látogassuk meg őket, amennyiben lehetőségünk adódik rájuk. Íme tehát, Svájc legkülönlegesebb múzeumai, ahol garantált a kikapcsolódás:

1. Közlekedési Múzeum – Luzern

Svájc legnépszerűbb múzeuma a Közlekedési Múzeum, mely Luzernban található. Az 1959-ben megnyílt múzeum bemutatja a különböző közlekedési eszközök történelmét, történetét, és teszi mindezt interaktív módon. Több mint 3000 kiállítási tárgyat csodálhatunk meg a közel 20.000 négyzetméteres helyszínen, többek között vízi, légi, vasúti és közúti járművek és hozzájuk kapcsolódó különböző tárgyaknak lehetünk szemtanúi. Több különböző szimulációt is kipróbálhatunk, például azzal az élménnyel is gazdagodhatunk, hogy milyen lehet egyedül vezetni egy vonatot. Mindenki megtalálja a számára érdekes programot a helyszínen, hiszen a szimulációkon és szimpla kiállítási tárgyakon túl különböző filmeket is nézhetünk, interaktív állomásokon szórakozhatunk, vagy akár élvezhetjük a minividámpark okozta örömöket. A múzeum a közlekedésen túl egy további témát is felölel, melynek biztosan nem tudunk majd ellenállni, ez pedig a csokoládé. Sokunk kedvenc édességének megismerhetjük a történelmét, szállítását, előállítását és a végén persze lehetőségünk van megkóstolni is.

2. Sóbányák – Bex

Évszázadokon át a só jelképezte a gazdagságot és a hatalmat Svájcban. Bexben a 15. században fedezték fel a sóbányákat, melyekből a mai napig bányásszák a fehér kincset. Bexben lehetőségünk van meglátogatni a bányákat, valamint a mellette elhelyezett múzeumban megismerhetjük a sóbányászat történetét is 1684-től napjainkig. A Bexben található só egy több millió évvel ezelőtt létezett sekély tengerből származik, melyből évente mintegy 30.000 tonnányit bányásznak. A föld alatt elhelyezkedő folyósok és alagutak mintegy 50 km hosszan terülnek el, ennek egy része látogatható a turisták számára is. A föld alatti világot egy kisvonatból csodálhatják a múzeum látogatói, ám a nagy séták kedvelőinek lehetősége van arra is, hogy gyalog járja be ezt a mesebeli helyet. 400 méter mélyen lehetőségünk van a bánya éttermében ebédelni, illetve a múzeum boltjában különböző sóból készült tárgyakat és egészségügyi termékeket is vásárolni.

3. Ballenbergi Skanzen

Az 1970-es években kezdődtek Svájcban az épületek modernizációjával összefüggő építkezések- és bontások, így ebben az időszakban számos régi parasztházat, sütödét, istállót és ólat bontottak le, hogy helyére új, modern építmény kerüljön. Azonban nem minden épület merült feledésbe az évek során, hisz néhányat tégláról téglára lebontottak és újraépítették őket Ballenbergben. 1978-ban 16 jellegzetes svájci épülettel nyitotta meg kapuit a Ballenbergi Skanzen, azonban mára több, mint 100 lakó- és mezőgazdasági épületet tekinthetnek meg a látogatók. A 66 hektáros területen fekvő építményeket felfedezve láthatjuk, milyen is volt az élet Svájc falvaiban, hogyan gazdálkodtak, hol főztek és milyen helyen aludtak az akkori emberek. A skanzenben az épületeken túl tematikus kiállításokat is megtekinthetünk, valamint számos különböző rendezvényen vehetünk részt, amennyiben jó időpontban utazunk erre a csodás történelmi helyszínre. Mivel szerették volna valósághűen ábrázolni, milyen is volt a múltszázadban élni, így a mesterek és kézművesek a régi szerszámokat használva gyártják termékeiket, a földművesek régi módszereket alkalmaznak a terméshez, az állattartók, pedig nagymamáink tanításait követve nevelik állataikat.

4. Zermattlantis, a Matterhorn Múzeum – Zermatt

Zermatt főtere alatt található egy múzeum. Egy múzeum, amely egy mesebeli világba varázsol el minket, és ahol megelevenedik a régmúlt. A Zermattlantis egy megrendezett régészeti kiállítás a föld alatt. Képzeljük csak el, ahogyan sétálunk a föld alatt elhelyezkedő autentikus hegyi kunyhók között, miközben hallgatjuk a szél üvöltését a hegyen: ilyen eltölteni egy pár kellemes órát Zermattlantis Múzeumában. A múzeum a Matterhorn hegyen történt kalandos eseményeket hivatott bemutatni a látogatóknak. Többek között elmeséli az izgalmas és viharos történetét annak az afrikai származású hegymászónak, akinek először sikerült meghódítania a Matterhorn zord csúcsát. Azóta már számos alpinista teljesítette azt, amit Edward Whimper, ám 148 év elteltével is emlékszünk rá és történetére, őrá, aki meghódította elsőként Svájc világhírű jelképét.

5. Rietberg Múzeum – Zürich

A Rietberg Múzeum Svájc egyetlen múzeuma, amely nem Európában található tárgyakat, kultúrákat, növényeket vagy épp állatokat kíván bemutatni. A Zürichben található múzeum nemzetközileg is elismert Afrikából, Ázsiából, Amerikából és Óceániából származó műgyűjteménnyel rendelkezik. Célja, hogy bemutassa a nagyközönségnek a lenyűgöző műalkotásokat, és különböző művészeti kifejezési formákat a nagyvilágból. A múzeum bemutatja az európaitól eltérő kultúrákat, vallásokat és egyéb hiedelmeket, és azok kifejezési módszereit. Az épületegyüttes egy új, építészetileg látványos üvegpavilonnal körbevett épülettel bővült, melyet el is neveztek Emeraldnak.

Biztosan csodás és kalandos élményekben lesz részünk amennyiben meglátogatjuk valamely, vagy akár az összes fent említett múzeumot. A szórakozás és a kaland garantált, már csak a jókedvet és az időt kell nekünk biztosítani egy remek utazáshoz.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version