Kezdőlap Anglia Scarborough, Anglia első tengerparti üdülőhelye

Scarborough, Anglia első tengerparti üdülőhelye

0

Az észak-yorkshire-i tengerparti város a nyári hónapokban úgy vonzza a turistákat, mint a legfelkapottabb mediterrán üdülőhelyek.
Finomhomokos tengerpartja, halászcsónakokkal teli kikötője és 19. századi pompája mellett Scarborough még gyógyvizei révén is beírta magát Anglia legnépszerűbb úticéljai közé.
Maga a város viszonylag kicsi, mégis sok itt a látni- és tennivaló.

Scarborough neve mára egybeforrt az idegenforgalommal, hiszen már az 1700-as évek óta tömegével jönnek az emberek, hogy megmártózzanak gyógyhatású vizeiben.

Történelmi, Viktória és György korabeli fürdőépületei és szállodái a város virágkorát idézik.
Panaszra ma sem lehet oka az itt élőknek, hiszen a szolgáltatások folyamatos bővítése és a magas színvonal megtartása következtében nem sokan tudnak ellenállni neki.
A város nevét már a határokon túl is egyre többen ismerik meg.

North Bay, azaz az Északi-öböl Scarborough verőere, nyüzsgő fürdőzőkkel, a partot megtöltő csíkos nyugágyakon napozókkal, gyerekzsivajjal, a tengerparti sétányon korzózókkal. A homokos, kék zászlós tengerparton csak úgy repül az idő. A North Bay kisvasút 1931 óta szállítja a turistákat a Peasholm parktól Scalby Mills-ig. A vonat végigfut Scarborough Északi-öblén, ahol gyönyörű tengerparti panoráma tárul az utasok elé.
South Bay, a Déli-öböl jóval csendesebb és békésebb vízparti hangulatot sugároz. A városnak ez a része különösen gazdag viktoriánus épületekben, a látványos sétány mellett az 1880-as évek óta működő színházak sorakoznak és itt áll az 1868-ban épült Grand Hotel is. Az itteni kikötőből indulnak a hajókirándulások, melyek közül mindenki saját szájíze és vérmérséklete szerint választhat. A turisták részt vehetnek halászaton, adrenalin növelő motorcsónakos kiránduláson és romantikus hajókázáson is a történelmi partok mentén.

Scarborough egyik látnivalója a japán hangulatú Peasholm Park az Északi-öbölben. Közepén található egy nagy tó, ahol csónakot, sárkányhajót és vízibiciklit lehet bérelni, a vízben hattyúk és kacsák úsznak, a fűben mókusok szaladgálnak. A ritka virágokkal és fákkal, pagodákkal, vízesésekkel és hidakkal díszített parkban egész évben sok rendezvényt tartanak, többek közt fúvószenekari koncerteket. A Peasholm Scarboroguh egyik legbékésebb szeglete, mely éles kontrasztban áll a North Bay pezsgő tengerparti szakaszával.
Innen nem messze található a tengeri élővilágot bemutató Sea Life Centre, ahol cápákat, pingvineket és más különleges, tengeri élőlényeket láthatunk. Családok számára tartalmas program a ritka és veszélyeztetett fajok testközelségében eltölteni néhány órát.

Történelmi látnivalók szempontjából Scarborough fénypontja a vár, ahol a Rotunda Geológiai Múzeum is működik. A 12. században épült vár egy bronzkori település helyén áll, területe egyszerre élvez műemléki és természeti védettséget. Az angol polgári forradalom idején két ostromot is átvészelt, majd az 1650-es évektől börtönnek és laktanyának használták. Az 1700-as években tovább erődítették, hogy védekezni tudjanak a jakobita támadásokkal szemben. A vár nemcsak történelmi jelentősége miatt érdemes arra, hogy felkeressük, de a panoráma is csodálatos, innen ráláthatunk Scarborough mindkét öblére.
A városban az elmúlt években nagy volumenű felújítások zajlottak, az egyik legjelentősebb átalakuláson a lenyűgöző, 1828-ban épült Rotunda Geológiai Múzeum esett át. A “földtan angol atyja”, William Smith kezdeményezte a megalapítását, hiszen a geológia Scarborough történetében mindig is fontos szerepet töltött be és alapvetően hozzájárult a város népszerűségéhez, elég csak magnézium-szulfát tartalmú gyógyforrásokat említeni. De itt találtak rá a becslések szerint i.e. 1600-1400-as években élt Gristhorpe-i ember maradványaira is 1834-ben, amit szintén bemutatnak a múzeumban. Yorkshire partjai az Egyesült Királyság és egyben a világ legjelentősebb jura- és krétakori partvidékei közé tartoznak. Számos fosszíliát fedeztek fel itt az évek során, melyekből a helyi múzeumok – így a Rotunda is – óriási gyűjteményeket halmoztak fel.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version