San SebastianÉszak-Spanyolországban, a baszk régióban fekszik San Sebastian, baszk nevén Donostia, ami 180 ezer fős lakosságával igazi kozmopolita nagyváros és egyben az egyik legnépszerűbb üdülőhely. Kagyló alakú öblének arany homokja és a türkizszínű hullámok első pillantásra leveszik a lábáról az utazót. A város természetes szépsége a kitűnő helyi konyhával párosulva felsőfokra emeli a nyaralás élményét. San Sebastian azon kevés városok egyike, ahol több, szám szerint 13 Michelin-csillagos éttermet találunk. Elsőosztályú éttermei nagyjából a párizsi belváros nívójával vetekszenek. San Sebastian a luxus után áhítozóknak és a laza, bulizós kikapcsolódást keresőknek is sokat tud nyújtani.

San Sebastian annak ellenére, hogy viszonylag kis területen fekszik, több részre tagolódik, melyek mindegyikére érdemes időt szánni. Óvárosát sok étterem és tapas bár színesíti, melyek nemzetközi hírnevet szereztek a városnak. A tengerparton a legfrissebb halakból és kagylóból készült ételeket kínálnak, ha pedig nem szeretnénk sokat költeni az étkezésre, a központtól távolabb eső utcákban is kellemes kisvendéglőket találunk, ahol olcsón vacsorázhatunk.

San SebastianA város nincs különösebben teletűzdelve kulturális látnivalókkal, de mégis lépten-nyomon szórakoztatja az ide érkezőket folyton vidám, optimista hangulatával. San Sebastian óvárosa, a Parte Vieja több bárral büszkélkedhet, mint a világ legtöbb városa. A Centro Romántic a sétáló és bevásárló utcáival, szecessziós homlokzatú lakóházaival valóban elbűvölő látványt nyújt. San Sebastian minden részletében az autentikus baszk vonások a meghatározók. Esténként a belváros megélénkül, a bárok, vendéglők asztalait helyiek és külföldiek vegyesen foglalják el. Baszk szokás bárról bárra járni és mindenhol egy kevés bort és egy tapast rendelni.

San Sebastian egész évben számos fesztiválnak és rendezvénynek ad otthont, ezek többsége a nyári hónapokban zajlik, egybeesik a turisztikai főszezonnal. Az enyhe éghajlatnak köszönhetően még éjjel is kellemes melegben sétálhatunk a tengerparton és nappal sem kell a rekkenő hőségtől tartanunk. Aki közelebbről szeretne megismerkedni a helyi hagyományokkal és kultúrával, szeptember elején érdemes idelátogatnia. Ekkor rendezik a Baszk Hét nevű fesztivált, ami hét napon keresztül a baszk tradíciókat vonultatja fel.

A La Concha-öböl közepén fekszik a festői Santa Clara-sziget. A környék legszebb strandjait itt találjuk, de az árapály váltakozása miatt csak a nap egy részében lehet itt élvezni a fürdőzés örömeit. A szigetre hajóval lehet átjutni, de akár csatlakozhatunk a helyiekhez is, akik egyszerűen átúsznak a szárazföldről.
Az 1915-ben épült Zurriola-híd vagy másnéven Kursaal-híd nevezetességei a futurisztikus, expresszionista stílusú lámpák, melyek bevilágítják az Urumea-folyó torkolatát. San Sebastian egyik jelképe a Városháza épülete, amit 1897-ben kaszinóként adtak át, de a szerencsejátékot tiltó törvények miatt 1924-ben bezárták. Később felújították és azóta is a város központi épületeként működik.

La Concha strandSan Sebastiannak három strandja van, a Playa de la Concha, Ondaretta és a Playa de Gros. Közülük La Concha a világ egyik legszebb strandja a széles, félhold alakú öbölben, de ez a legforgalmasabb is. Ha ide jövünk strandolni, a nap bármely szakában bikini-party hangulatba csöppenhetünk. Ondaretta ennél jóval nyugodtabb, kevésbé zsúfolt. Playa de Gros szintén nem a csillogásáról ismert, inkább a szörfösök terepe, akik errefelé olyan szerencsés adottságokkal találkoznak, hogy egész évben szelhetik a habokat.

San Sebastianban az olcsó szállások után elég sokat kell keresgélnünk. A legszebb részeit természetesen az exkluzív hotelek foglalják el, de külvárosában is megkérik az árát mindennek, hiszen a város népszerűsége miatt az egyik legdrágább Spanyolországban.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here