Sankt Pölten

Ausztriában szinte bármerre is járunk, szépség vesz körül. A városok barokk palotái, a falvak jellegzetes stílusú házai, az Alpok zöld legelői és félelmetes hegycsúcsai az osztrák tájak szimbolikus elemei. A legszebbet, legjobbat kiválasztani közülük nem lehet cél, a romantikát is mindenki másutt és másban találja meg. Az azonban biztos, hogy az alábbi öt városka – annak ellenére, hogy vonzerejüket nem harsogják az útikönyvek – örökre bevési magát az utazók szívébe.

Sankt Pölten

A Bécs melletti Sankt Pölten Ausztria legősibb és Alsó-Ausztria legnagyobb városa. A Szent Hippolytus bencés apátság alapításával jött létre 771-ben, városi státuszát hivatalosan 1159-ben, Ausztriában elsőként nyerte el. A régió legvarázslatosabb barokk városa, ezt nemcsak a fontos épületek, mint a Városháza vagy a katedrális, de a lakóházak és a terek is igazolják. Sankt Pölten híres barokk stílusú belvárosa annak köszönheti létrejöttét, hogy Jakob Prandtauer, a híres barokk építész a városba költözött. Ő alkotta meg Sankt Pölten ma már műemlékké nyilvánított épületeit. A város építészeti örökségének legszebb darabjai a Városháza tér körül láthatók, a Szentháromság-oszlop és a Városháza melletti ferences templom. Érdemes ellátogatni az Im Hof múzeumba, a Shallaburg palotába, a Gertsogenburg apátságba, a püspöki múzeumba és a város kulturális központjában található Feszitivál- és Kiállítóterembe, a Pottenbrun palotába, ahol középkori serleggyűjteményt nézhetünk meg. Sankt Pölten környékén a Wachau-völgy természeti szépségében gyönyörködhetünk, festői tavak, fenyvesek, a végtelenbe nyúló szőlőültetvények és a Traisen-folyó látványa fogad.

Herzogenburg

Herzogenburg

Az alig több mint 7000 lakosú kisváros szintén Alsó-Ausztriában található. Legfőbb nevezetessége az 1244-ben alapított Ágoston-rendi apátság, mely felbecsülhetetlen értékű műkincsek egész tárházát rejti: oltárképek, érmegyűjtemény, barokk ötvösmunkák és gótikus stílusú táblaképek találhatók itt. Az apátság része a kápolna, a kincstár, a könyvtár és egy csodás díszlépcső vezet fel az emeletre. Az apátság gyönyörű épületén Ausztria legnevesebb mesterei dolgoztak, tornya már kilometerekről is látható. Április és október között kiállításokat nézhetünk meg itt. Herzogenburg barokk stílusban kiépült főtere közvetlenül az apátság mellett áll. A város tökéletes helyszín a szerelmesek számára a romantikus barangoláshoz.

Hinterbrühl

Ebben a városban találjuk Európa legnagyobb föld alatti tavát a Seegrotte nevű barlangrendszerben. A barlangban a század elején gipszbányászat folyt. A tó egy robbantás következtében alakult ki, amikor a bánya beomlott és óriási mennyiségű víz árasztotta el a tárnákat. A bányát eztán bezárták, majd az 1930-as években a kutatók úgy találták, ezt a természeti jelenséget a nagyközönségnek is meg kell mutatni. Azóta a vidék egyik legkedveltebb nevezetessége, évente átlagosan negyedmillió turista látogat el ide, hogy gyönyörködjön a ebben a föld alatti szépségben. A romantikusan kivilágított barlangot nemcsak gyalog, de csónakkal is fel lehet fedezni. A Disney stúdió Három testőr című filmjének néhány jelenetét itt forgatták, emlékül pedig itt hagyták a gyönyörű viking hajót, amit szintén megnézhetünk.

Perchtoldsdorf

Perchtoldsdorf

A helyi dialektusban Petersdolfként emlegetett város a biedermeier korszakban lett kedvelt üdülhely. Azóta járnak ide sokan a békés hangulat és a bécsi erdő közelsége miatt. A Bécs melletti város a történelem viharai ellenére is megőrizte középkori központját, melynek kiemelkedő része az erődtemplom és a mellette szabadon álló, 60 m magas tornya. A bortermeléséről is ismert Perchtoldsdorfban érdemes megnézni a 15. századi városházát, a barokk Szentháromság-oszlopot, hat múzeumba is betérhetünk és kellemes sétákat tehetünk a régi barokk és reneszánsz lakóházak között, melyeknek belső udvarai is gyönyörűen díszítettek.

Mödling

Bécstől 14 km-re fekszik Mödling, melynek területe már a neolitikumban is lakott volt. Az évszázadok során elnevezése sokat változott, mai neve egy szláv szóból ered, melynek jelentése: lassan folyó víz. Ma Mödling egy igazán csendes kisváros, melynek központjában sétálóutcát alakítottak ki. Épületeinek egy része a középkorból származik, de központjában reneszánsz és szecessziós stílusú házak is állnak. Nemcsak Beethoven, de sok más zeneszerző, költő és festő is szerelembe esett ezzel a kis osztrák várossal.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

1 hozzászólás

  1. kedves Cikkíró!

    Valóban lehetetlen a legszebbet megtalálni, de azért Perchtoldsdorf és Mödling messze eltörpülnek Salzburg, Inssbruck stb mellett. Ausztria nem csak alsó Austriábol áll

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here