Kezdőlap Anglia London legérdekesebb történelmi épületei

London legérdekesebb történelmi épületei

0

Hagyjuk magunk mögött néhány órára London világvárosi arcát és fedezzük fel izgalmas történeteket mesélő, régi épületeit!

Apsley Ház

Wellington első hercegének csodálatos otthona egyike London legszebb palotáinak és még mindig lakhelye Wellington leszármazottainak. Általa megismerhetjük első lakójának életét és bámulatos műkincseket nézhetünk meg, köztük Rubens, Velazquez, Van Dyck és Goya munkáit. Porcelánokból, ezüstökből, bútorokból, szobrokból és emléktárgyakból szintén páratlan gyűjtemény található az Apsley Házban, ami egyben múzeumként is működik.

Eltham Palota

Egy középkori királyi palota helyén áll ma az art deco stílusú Eltham, melynek pazar belsője pontosan érzékelteti azt a fényűzést, ami az 1930-as években az arisztokrácia életét jellemezte. A modern stílusú belső teret egy Tudor-kori épület rejti, ahol VIII. Henrik töltötte gyermekkorát. Az Eltham Palotát még azután is királyi palotaként használták, miután Henrikből Anglia királya lett, mivel ez volt az egyik abból a csupán hat épületből, melyeknek mérete megfelelt a 800 fős udvartartásnak. A palota körül 19 hektáros kert terül el, ahol az 1930-as évek és a középkor jellemzői harmonikusan keverednek egymással. Itt láthatjuk a várárok fölött London legrégebbi, ma is működő hídját.

Ham Ház

A Temze partján, Richmondban áll az 1610-ben épített Ham Ház, melyet I. Jakab adományozott fiának, a wales-i hercegnek. Különleges értéket képvisel, már a maga idejében is lenyűgözte a látogatókat és nincs ez másként ma sem. Európában nem maradt fenn még egy olyan épület, mely ilyen teljes formában őrizné a 17. századi hatalom és divat szimbólumait. Egyesek szerint régi lakóinak szellemei még ma is visszajárnak a házba. Parkja egyike azon kevés kerteknek, melyek érintetlenül túlélték az angol tájépítészeti mozgalom időszakát, ma leginkább fényűző rendezvények, esküvők helyszíne.

Fenton Ház

A gyönyörű, 17. századi kúria egy kereskedő háza volt, ma többek közt porcelánokból láthatunk itt kiállítást. A házat 1936-ban Lady Katherine Binning vásárolta meg és töltötte meg válogatott porcelánokkal, György-korabeli bútorokkal és 17. századi kézimunkákkal. Legfelső emeletének erkélyéről fantasztikus kilátás nyílik Londonra, miközben a háttérben régi billentyűs hangszerek patinával a hangjukban szolgáltatnak finom aláfestést. Ha szép az idő, a ház kertjében krokettezni is lehet.

Kenwood Ház

A divatos Hampsteadben található a Kenwood Ház, ahol világhírű művészeti gyűjteményeket nézhetünk meg. A ház egy csendes, lombos ligetben áll, ahonnan elsöprő a londoni panoráma. Az 1694-ben épült, a mainál jóval egyszerűbb külsejű házat a 18. század közepén a neves építész, Robert Adam alakította át neoklasszikus stílusban azzal a céllal, hogy egy pazar hétvégi villát varázsoljon belőle, ami elsősorban a szórakozást, a kikapcsolódást szolgálja. A házban többek közt Rembrandt alkotásai is láthatók, valamint több portré Erzsébetről és a Stuart-ház más neves tagjairól.

Leighton Ház Múzeum

A zseniális viktoriánus művész, Frederic Lord Leighton otthona lenyűgöző látnivaló. Ma az egyik legszebb 19. századi épület Angliában, ahol Leighton és kortársai festményeit és szobrait lehet megnézni. A tulajdonos pontos elképzelései alapján építették, majd bővítették és folyamatosan szépítették. A szerény kezdetekből nőtte ki magát egy saját tulajdonú Művészetek Palotájává, melynek fénypontjai az aranykupola, az egyedülálló Arab Terem és az eredeti iszlám mozaikokkal burkolt falak. Leighton egyedül élt ugyan a házban, de élénk társadalmi életet folytatott, sok vendéget fogadott, köztük Viktória királynőt is 1859-ben. A ház bepillantást enged egy tehetséges, termékeny és sikeres viktoriánus festőművész privát szférájába.

Vörös Ház

A hozzáértők belépve a házba azonnal ráismerhetnek William Morris iparművész összetéveszthetetlen stílusára. Az 1859-ben épült ház az angol építészet és kerttervezés szempontjából is jelentős. Tele van iparművészeti tárgyakkal, bútorokkal, falfestményekkel és gyönyörű ólomüveg ablakokkal. A házat mutatós kert veszi körbe, ahogy Morris fogalmazott annak idején, ez öltözteti fel igazán a házat.

Osterley Ház

Az 1575-ben épült házat Robert Adam alakította át egy 18. századi, elegáns villává. Belsője a neves építész legszebb munkái közé tartozik. Fákkal szegélyezett kocsifelhajtó vezet az impozáns épülethez, ami berendezésében teljes egészében az 1780-as évtizedet idézi. A körülötte elterülő, hatalmas kertet a vadontól hódították vissza 6 év kemény munkájával. Ennek eredményeként láthatjuk ma a gyönyörű rózsaágyakat, az illatos cserjéket, a nyári kertet tele citromfákkal és a dísztavakat.

Folgate Street 18.

Az egyszerre furcsa és lenyűgöző házat a művész, Dennis Severs a 18. századi flamand szövők házainak mintájára építette. Olyan, mintha egy korabeli otthonban járnánk, szobáról szobára a látvány, a hangok és az illatok a mindennapi élet ritmusát idézik. Ez a ház nincs tele értékes műkincsekkel, hanem önmagában egy alkotás, melynek célja, hogy a látogatók minden érzékükkel tapasztalják a művészet teljességét. Az épület pincéjében még mindig láthatók egy 12. századi templom maradványai.

Fitzroy Ház

Az 1791-ben épült, elegánsan berendezett, modern külsejű ház volt az ír drámaíró, George Bernard Shaw otthona, majd az 1950-es években a filozófus L. Ron Hubbard élt itt, aki leginkább arról ismert, hogy ő a szcientológia vallás megalapítója. A ház könyvtárában több száz művét állítják ki, az irodában az 1950-es éveknek megfelelő technikai felszerelést, írógépet, telefaxot és hangfelvevőket láthatunk.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version