Porec

0

Horvátország tengerparti városainak sorában Porec különleges helyet foglal el. Lakói büszkén mondhatják el, hogy az Adria partján egyetlen üdülőhely sem rendelkezik annyi turisztikai díjjal és kitüntetéssel, mint az ő településük. Porec rendkívül kedvező adottságain túl ez nagy részben a helyi szállodák és hatóságok termékeny együttműködésének is köszönhető. A város folyamatosan rengeteg erőfeszítést tesz annak érdekében, hogy minél több látogatót csalogasson. A nyári szezon lezárultával a tél már a következő idényre való felkészülés jegyében telik és az eredmény sosem marad el: a turisták száma minden évben meghaladja a helyi népesség létszámát.

Porec az Isztriai-félsziget idegenforgalmi központja. Óvárosa egy kis félszigeten épült ki. A várost a nyílt tengertől a Sveti Nikola-sziget védi, ahol népszerű strandok találhatók. Turisztikai hagyományai 1845-ig nyúlnak vissza, amikor Az első Porec-ről szóló útikönyvet kinyomtatták. Első nyilvános strandját a századforduló környékén nyitották meg a Sv. Nikola-szigeten, ezt követte a város déli részén a Rivijera strand, ezzel együtt pedig felépült a város legelső szállodája is. Az 1970-es években már vitathatatlanul Porec volt Horvátország legfelkapottabb üdülővárosa. A turizmus itt jóval többet jelent, mint a napsütést és a szép strandokat. A városban nagy hagyománya van a turisták igényes szórakoztatásának is, ennek jegyében egész nyáron színes zenei programokat, kulturális és sporteseményeket szerveznek.

Az idelátogatók tudják, hogy egy történelmi városba érkeznek, ahol a római és a középkori értékeket még mindig megtalálják. Óvárosában múzeumok, galériák, a város legszebb kastélyai találhatók. Városnézés közben talán nem is sejtjük, de sok utcának évezredes múltja van. A város bástyáinak és tornyainak egy része még ma is áll, az ötszögletű toronyban étterem, a kerek toronyban vendéglátóhely működik.

Az 553-ban korai bizánci stílusban épült Eufrázius bazilika a város legjelentősebb kulturális és történelmi értéke. 1997-ben az egész komplexumot – a templomot, a keresztelőkutat, az átriumot és az egykori püspöki palotát – felvették az UNESCO Világörökségi listájára. Különösen értékesek az apszist díszítő mozaikok. Helyén a 3. századba Maurus tiszteletére épült templom állt, aki Porec vértanúja, első püspöke volt, ma pedig a város védőszentje. Akkoriban, Diocletianus császár uralkodása alatt zajlottak a legvéresebb keresztényüldözések, melyeknek Porec teljes papsága is áldozatul esett. Maurus relikviáit a bazilikában őrzik. Már több mint 40 éve minden nyáron klasszikus zenei koncerteket tartanak itt, melyre híres előadók érkeznek nemcsak Horvátországból, de a világ minden pontjáról.

A város legősibb része Marafor, ahol két római kori templom romjait is láthatjuk, Neptun és Mars templomáét, ez utóbbi feltehetően az adriai térség legnagyobb temploma volt. Figyelemreméltó az Isztriai Parlament épülete, mely korábban ferences templom volt. Belsejét a 18. század közepén barokk stílusban alakították ki, mennyezetén gyönyörű freskó látható. Az épületben még ma is tartanak üléseket, emellett kórus előadásokat és festmény kiállításokat is rendeznek itt. A velencei építészeti stílus, a gotico fiorito szép példái a Leoni és Zuccato paloták. A Regionális Múzeum épülete szintén egy 18. században épült palotában kapott helyet, érdekessége, hogy ez az Isztriai-félsziget legelsőként (1884-ben) megnyílt múzeuma.
Különösen a kisgyermekes családok számára teheti színesebbé a városnézést a Porec központjában található Akvárium, mely reggeltől késő estig fogadja a látogatókat. Itt az Adriai-tenger élővilágát ismerhetjük meg közelebbről, 70 különböző hal- és rákfajtát láthatunk.

Porec nemcsak történelmi nevezetességekben, de természeti szépségben is bővelkedik. A mediterrán éghajlat, a termékeny föld, a buja, zöld tájak adják a város és környékének páratlan hangulatát. A város közelében két barlangot is találunk, a Baredine- és a Mark-barlangot, több védett terület van, melyeken túraútvonalak vezetnek keresztül.
Érdemes belekóstolni az Isztria helyben előállított termékeinek kínálatába, melyekben együtt van a hagyomány és a vidék kultúrája. A specialitásokat megtaláljuk a kis tavernákban, de autentikus kirándulásokat tehetünk a látogatók előtt is nyitva álló mezőgazdasági birtokokon és persze a helyi ünnepségeken is bőven kaphatunk ízelítőt. Porec olívaolaja nagy hírnevet szerzett magának, illatos és ízes, a helyi konyha nélkülözhetetlen hozzávalója. A Porec Malvazija a vidék bortermő régióinak büszkesége, de ha már az italoknál tartunk, említést érdemelnek a gyümölcsökből és gyógynövényekből főzött pálinka különlegességek is.

A sok egyéb látnivaló és kikapcsolódási lehetőség mellett természetesen Porec gyönyörű strandjairól sem feledkezhetünk meg. Partjainál a víz minőségét már több mint három évtizede folyamatosan ellenőrzik, a fürdőzők így biztosak lehetnek benne, hogy a tenger kifogástalanul tiszta a városban és környékén. Porec több más mellett azzal is büszkélkedhet, hogy összes strandján Kék Zászló lobog, ami a legmagasabb minőséget és a kitűnő szolgáltatásokat jelzi. A városi strand mellett a leghíresebb a Brulo és az 5 km-re délre fekvő Kék Lagúna strand.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version