Kezdőlap Németország Oktoberfest, az őszi programok csúcsa

Oktoberfest, az őszi programok csúcsa

0

München említésekor számos elbűvölő látványosság jut eszünkbe, ám a Marienplatz, a Királyi Palota és a BMW-k mellett a bőrnadrág, ezzel együtt pedig az Oktoberfest is szemeink elé kúszik.

Az Oktoberfest Bajorország legnagyobb népi fesztiválja, mely mára már nem csak a hazai látogatókat vonzza, hanem a világ minden tájáról érkezőket. Ugyan a főszerepben a sör van, mégsem csak a folyékony kenyér rajongóinak jelent szórakozási lehetőséget, hanem szélessávú programjaival a család minden tagjának. A vidámparki játékok, a koncertek és a különböző témájú műsorok gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt nyújtanak élvezetes időtöltést.

Történelem

1812. október 12-én Lajos trónörökös herceg és Terézia Sarolta szász hercegnő házasságával kezdődött a sörfesztivál története, amelyre a város egész lakosságát meghívták. Az esküvő alkalmából lóversenyt írtak ki, amelyet a nagy érdeklődésre tekintettel a következő évben is megrendeztek. Az évek során különböző programokat adtak az eddigiekhez, sörsátrakat állítottak fel, műsorokat tartottak, a vendégek további szórakoztatására pedig körhintákat is kihelyeztek. A sör árusítása 1880-ban kezdődött, ettől kezdődően az ételek és italok kínálata is bővült.

2016-ban 183. alkalommal került megrendezésre a sörfesztivál, amelyet 6-7 millióan látogatnak minden évben. A rendezők igyekszenek úgy vegyíteni a hagyományos karaktert egy nemzetközibb karakterrel, hogy az idősebb és fiatalabb korosztály is szórakozását lelje benne, de a külföldről érkezők is jól érezzék magukat.

Az Oktoberfest számokban

A statisztikából is egyértelműen látszik, hogy milyen nagy kaliberű rendezvényről van szó. Az eseményt a 420000 m2-es Terézia-mezőn tartják, ahová 14 nagy és 21 kisebb sátrat húznak fel. A legnagyobb sátor a Hofbräu-Festzelt, 10000 főt képes befogadni, ezt látogatja a legtöbb turista és híresség. A nyitóünnepséget a legrégebbi sátorban tartják, ez a Schottenhamel nevet viseli. Az Ochsenbraterei nevű sátrat az ízletes, grillezett húsokért érdemes felkeresni, az Augustiner-Festhalle pedig a családdal érkezőknek ajánlott.
Az Oktoberfest időtartama alatt közel 7 millió liter sör fogy el, vízből, limonádéból, borból, kávéból és teából pedig összesen másfél millió liter.

Ugyan a fesztivál nevében az október hónap van megjelölve, az időjárásra tekintettel már régóta inkább szeptemberre esik a rendezvény lebonyolítása. Az esemény a hét minden napján nyitva tart, hétköznapokon délelőtt 10, hétvégén 9 órától várja a vendégeket egészen a nap végéig.

A fesztivál egyik nagy előnye, hogy magáért a belépésért nem kell belépőt fizetni, a nagy érdeklődés miatt viszont számítani kell arra, hogy a sátrak hamar betelnek, ha pedig ez megtörténik, akkor már nem engednek be több embert. A legbiztosabb módja annak, hogy legyen helyünk az, ha előre foglalunk asztalt abban a sátorban, ahová menni szeretnénk. A foglalás szintén ingyenes, viszont ha asztalnál ülünk, vennünk is kell legalább egy sört.

A sört 1 literes üvegkorsókban szolgálják fel, melyeket a kiürítés után nem tarthatunk meg. Erre a célra külön szuvenír standokat helyeznek ki. A sör alkohol tartalma 6-7%-os, magasabb, mint az általános német söré.

Megközelítés és szálláslehetőségek

Tömegközlekedéssel a legegyszerűbb a fesztiválra érkezni, mert a parkolási lehetőségek korlátozottak, közvetlenül a fesztivál területe mellett szinte lehetetlen. A rendezvény München központjában van, ezért sok busznak (53, 58, 62, 134), vonatnak (S1-S8, S7, S20) és metrónak (U3, U4, U5, U6) is van a közelben megállóhelye.

A müncheni hotelek széles repertoárja mellett, a fesztiválra érkezőknek egy WC-vel és zuhanyzóval felszerelt kempinget is fenntartanak az Olympic Horse Riding Stadiumban, ami mindössze 5 percnyi sétára van a Terézia-mezőtől, illetve sátorral és lakókocsival egyaránt igénybe vehető.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version