Novo mesto

0

Novo mestoSzlovénia dél-keleti részén Novo mesto egyelőre nem része a jól bejáratott turistaútvonalaknak, de érintetlen tájai és a körülötte fekvő, gyönyörű falvak remek úticéllá teszik. A Dolenjska régió metropoliszának is nevezett város szinte minden szempontból központi szerepet tölt be, már időszámításunk előtt Európa egyik legfontosabb kulturális csomópontja volt, melyen a rómaiak is rajta hagyták kézjegyüket.
Ma 23 ezer lakosával Szlovénia hetedik legnagyobb városa, mely elsősorban ipara révén vált jelentőssé.

Novo mesto a Krka-folyó egyik kanyarulata mentén épült ki, melynek partján már a kőkorban is éltek emberek. Az utak, a terület adottságai, az éghajlat és a vasérc már a korai vaskorban apró településeket hívott életre. Szinte évente találnak a város környékén olyan leleteket, melyek újra meg újra megerősítik, hogy Novo mesto az i.e. 8-1. század között a kontinens kulturális szempontból rendkívül jelentős városa volt. A rómaiak idején itt haladt át a Ljubljanából Sisak és kelet felé tartó fontos kereskedelmi és hadi útvonal.
A középkorban a királyi családok és az egyház vette át az irányítást a város és annak kereskedelme felett, majd a Habsburgok próbálták érvényesíteni hatalmukat a területen. 1365-ben IV. Rudolf osztrák főherceg adományozott városi jogokat Novo mestonak, melynek hivatalos neve ekkor Rudolfswerd lett.
A település gazdaságát a kereskedelem és a kézművesség határozta meg. A török háborúkat viszonylag sértetlenül vészelte át, hatalmas városfalai mindvégig megvédték a támadásoktól. 1786-ban a fal egy részét lebontották és új házak építéséhez használták fel darabjait. Így épült fel Breg, az óváros egyik része, melynek házai a régi fal vonalát követik. A városfal maradványait a néhány helyen még ma is láthatjuk.

Novo mesto főtere a Glavni trg, mely középkorban a város szíve volt és ma is itt találjuk a legfelkapottabb éttermeket és üzleteket. Gyönyörű boltívei és árkádos udvarai szinte a város jelképeinek számítanak. Évről évre itt rendezik meg a város életében fontos eseményeket, vásárokat, szabadtéri kiállításokat. A Glavni trg a 16. század második felében jött létre, a város egykor leggazdagabb kereskedőinek házai veszik körbe. Itt állt az 1720-ban épült Városháza, melyet a 20. század elején romboltak le és húzták fel helyére a ma látható épületet. Homlokzatán a város címere, melyben IV. Rudolf is helyet kapott.
A városban két vallási közösség is otthonra talált. 1472-ben a törökök elől menekülő ferencesek telepedtek le itt és építették fel a közvetlenül a Városháza mellett álló Szent Leonard templomot és kolostort. A művelt szerzetesek fontos szerepet játszottak Novo mesto oktatási rendszerében, különösen azután, hogy 1746-ban Mária Terézia középiskolát alapított a városban, melynek vezetését a ferencesekre bízta. Ez 1870-ig működött a szerzetesek irányítása alatt, majd az Osztrák-Magyar Monarchia tulajdonába került. Az épület gazdag könyvtára, a reneszánsz sírkövek és díszes belseje még ma is sok látogatót vonz. A ferencesek mellett 1672-1786. között a kapucinusok is aktívak voltak a városban, egy kolostort is működtettek.

A Szent Miklós templom egészen 2006-ig egyszerű templomként működött, majd miután megalakult a novo mestoi egyházmegye, katedrális rangjára emelték. A templom már a 15. században is állt, a 17. században már újjáépítették. A félsziget legmagasabb pontján áll, a városról készült képeken és fotókon szinte kivétel nélkül feltűnik, már kilométerekről látható a tornya. A katedrális legértékesebb darabja a Szent Miklós oltárkép, melyet az itáliai reneszánsz festő, Jacopo Robusto Tinttoreto készített.

Az óváros közepén áll a Narodni dom, vagyis a Nemzetek Háza, mely 1873-1885. között épült. A 19. század második felétől Európa középső és keleti felén is megindult a nemzetek ébredése és ennek szele nem kerülte el Szlovénia városait sem. Novo mestoban is sorra alakultak a helyi közösségeket még jobban összefogó egyesületek, olvasókörök, mozgalmak, zenei egyesületek. A Narodni dom szintén egy olvasóteremként épült, a nemzetépítés nem titkolt céljával. A következő években zeneiskolát és könyvtárat is nyitottak itt, majd a Sokoli sportegyesület székháza lett, ezért a már Sokoli Ház néven is emlegetik.

Novo mesto híres épületeinek sorát gazdagítja a Prépost Háza, mely 1493-ban épült. Az egyszerű, de masszív házat latin felirat és a kapu felett három címer díszíti. A házban a város 24 prépostjának portréit nézhetjük meg, valamint a sok érdekességet tartogató archív és teológiai könyvtárat. Az első emeletén egy kápolna található, melynek mennyezeti festményeit a barokk festő, Anton Cebe készítette a 18. század végén. A kápolna barokk oltára is figyelmet érdemel. A ház udvarán nyaranta számos rendezvényt tartanak.

Novo mesto legszebb része a Breg, mely szó szerint meredek partot jelent. Mivel a városrész házait a lebontott városfalak helyén építették, az épületek pincéiben, alagsoraiban az eredeti fal még ma is látható, a házak alapját pedig gyakran a Krka-folyó partjának sziklái képezték. Bregben a kevésbé tehetős polgárok éltek, elsősorban zöldséggel és szárított hússal üzletelő kereskedők, mosónők és szobáikat bérbeadó háztulajdonosok. Egészen a II. világháborúig Breg asszonyai a gimnázium diákjait szállásolták el üres szobáikban, innen ered becenevük, “diákanyák”. Az itt álló épületek meglehetősen szerények, félig földbe ásva lettek kialakítva, déli homlokzatuk magasan a Krka-folyó felett áll. Az idők során bár sokat változtak, mégis jellegzetes elrendezésüket megőrizték. A házsorok képe éppen az épületek visszafogott stílusa miatt szinte belesimul a környezetbe, összhangban van a természettel. Breg ezért Novo mesto identitásának alapvető részét képezi.

Átlépve Novo mesto határait nem kevesebb, mint 8 középkori vár csábít arra, hogy felfedezzük. Ezek egykor a vidék védelmét látták el, mára egy részüket múzeummá alakították és bennük a helyben feltárt leletek értékes gyűjteményét helyezték el. Szlovénia legtöbb vidékéhez hasonlóan Novo mesto környékén is több kerékpározásra, gyalogtúrára alkalmas útvonalat találunk, melyek gyönyörű parkokhoz és természetvédelmi területekhez vezetnek.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version