Münster kozmopolita, fiatalos, laza és 1200 éves történelmére büszke városa Németországnak. Érseki székhelyként, a Hanza-szövetség tagjaként vagy egyetemvárosként mindig fontos szerepet töltött be a régió és az ország történetében. Münster akkor írta be magát a világtörténelembe, amikor itt kötötték meg a vesztfáliai békét.

Hogy ez lenne Németország legszebb városa? Sokan gondolkodás nélkül vágnák rá, hogy bizony az. Mi több, Münster magáénak mondhatja a világon a legjobb életminőséget nyújtó város díját is. Münster az a hely, ahol a történelem nagyon is él. Házai, templomai, terei száz meg száz történetet tudnának mesélni a múltból és különösen igaz ez városközpontjára.

Prinzipalmarkt

A múlt és a jelen összefonódását szépen szemlélteti a már a 12. században is élénk és nyüzsgő Prinzipalmarkt, mely Európa egyik legszebb városi tere. Nyeregtetős házak és árkádos sikátorok keretezik, 48 gyönyörű épület veszi körbe, köztük a Városháza és a Városi Borház. Napjainkban a Prinzipalmarkt éppúgy Münster központja, mint évszázadokkal ezelőtt. Közelében találhatók a város bevásárlóutcái, mint Salzstrasse, Münster legrégebbi kereskedő utcája.

Szent Pál székesegyház

A város szívének legmegkapóbb látványát nyújtja a Szent Pál székesegyház, melyet a 13. században 40 éven át építettek. Jellege a románból gótikusra váltott, hajója az egyik leggazdagabban dekorált egész Németországban. A katedrális alapítása egy Liudger nevű misszionáriushoz fűződik, akit 793-ban Nagy Károly küldött a városba a szászok legyőzését célzó átfogó terve részeként. Luidgert 805-ben Rómában münsteri püspökké szentelték, nem sokkal ezután pedig megkezdődött a székesegyház építése. Ez az épület aztán leégett, helyébe 1090-ben újat építettek, de erről szinte semmilyen dokumentum nem maradt fenn, annyi bizonyos, hogy ez is tűzben pusztult el. A jelenlegi székesegyház építését 1225-ben kezdték meg, felszentelésére 1264-ben került sor.

Régi Városháza

A magas oromzatú Városháza a 14. század közepén épült, a gótikus építészet egyik legszebb világi darabjának tartják. A tanácsterem az épület legrégebbi része, Béketerem néven sokak számára lehet ismerős. Bár a vesztfáliai békét ténylegesen nem ebben a teremben írták alá, mégis nagy dolgok történtek e falak között. Itt ismerte el a spanyol király Hollandia függetlenségét, a holland turisták hazafias érzéstől vezérelve rendre fel is keresik a termet. A terem fából készült díszítése az 1648-as béke idején már megvolt, 1577-ben készült és főleg bibliai jeleneteket ábrázol. A Városháza 1944-ben egy bombázás során leégett, homlokzata és felsőbb szintjei ledőltek. A benne lévő értékeket azonban még korábban kimentették, így azok a háború után hiánytalanul visszakerülhettek eredeti helyükre.

Erbdrostenhof

A barokk építészet remeke a Johann Conrad Schlaun által tervezett palota. 1753-1754. között készült el a Szent Klement és a dominikánus templommal együtt. Ezek hárman alkotják a város ún. “barokk szigetét” a Salzstrassen. Az épület a II. világháborúban elpusztult, felújítása az eredeti állapothoz hűen 1953-1970. között történt meg. Az Erbdrostenhof nem látogatható szabadon, csak az itt rendezett események – koncertek, bálok – alkalmával.

Hercegérseki palota

1767-1787. között épült Johann Conrad Schlaun tervei alapján a palota, ami a II. világháborúban teljesen kiégett. A három szárnyú, gazdagon díszített komplexumot az eredetihez hűen építették újjá. Napjainkban egyetemként működik, ezért nem látogatható, de minden évben az épület előtti téren, a Schlossplatzon vidámparkot állítanak fel, ami látogatók ezreit vonzza.

St. Lamberti templom

Az 1375-1450. között épült templom kétes hírnevét köszönhetné akár Von Galen bíborosnak is, aki a nácik alatt merész prédikációkat hirdetett itt, mégis legtöbben hátborzongató történetéről ismerik, ami a torony három cellájához kapcsolódik. Itt lógatták fel a baptista mozgalom három vezetőjét a 16. század közepén. Hogy a templomnak toronyőre volt, már 13. századi források is említették. Az 1950-es évektől néhány megszakítástól eltekintve folytonos ez a hagyomány, a toronyőr rézkürtjén kedd kivételével napjainkban is minden este játszik.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here