Mennyire biztonságos Törökországba utazni?

A legtöbb utazó pozitív élményekkel tér vissza Törökországból. A tapasztalatok szerint a helyiek rendkívül vendégszeretők és barátságosak. Emellett Törökország napjainkban éppen olyan biztonságos, mint Európa vagy Észak-Amerika, de ne felejtsük el, hogy teljesen biztonságos hely a világon nem létezik.

Az utcai bűnözés leginkább a nagyvárosokra jellemző és ez sajnos romló statisztikákat mutat. A zsebtolvajok fő terepei Isztambul, Ankara és Izmir, valamint a turistáktól nyüzsgő üdülőparadicsomok. Védekezni ez ellen a jól bevált módon tudunk: figyeljünk értékeinkre, táskánkat őrizzük, pénztárcánkat biztos helyen hordjuk és ne nagyon kapkodjuk elő, csak amikor éppen szükség van rá. A nyilvános, tömeges helyeken, mint a piacok, bevásárlóközpontok, metró- és buszállomások legyünk különösen óvatosak. Sötétedés után vagy nagy bevásárlókörutak alkalmával biztonságosabb, ha taxit hívunk, ami adott időpontra érkezik és közvetlenül az úti célunknál tesz ki csomagjainkkal együtt. Különösebb aggodalomra nincs ok, hiszen zsebtolvajok a világ minden táján tevékenykednek, ez nem török specialitás.

Néhány bűnöző kimondottan az egyedül utazó férfiakat veszi célba. Előfordul, hogy barátságosan közeledve meghívják egy italra a kiszemeltet, majd altatót kevernek az italába, a többit már nem nehéz kitalálni. Isztambulban az utóbbi években gyakran előfordul, hogy a vonaton magányosan utazó férfiakat támadják meg. A hálókocsiba, mint új útitársak, csapatosan kéretőznek be, a rablás pedig innen már egyszerűen kivitelezhető.

A nők helyzete Törökországban különleges. Bár 1920 óta teljesen egyenjogúak a férfiakkal, a társadalmi szokásokat gyakran mégsem ez a törvény, hanem a sokszáz éves vallási hagyományok határozzák meg. Tisztában kell lennünk azzal, hogy a nőkkel másként bánnak, mint Európában. Nem rosszabbul és nem jobban, de másként. Ha tiszteletben tartjuk ezeket a szokásokat és úgy viselkedünk, mint a helybeli nők, a törökök is tisztelettel és udvariasan közelednek majd hozzánk. A statisztikák alapján elmondható, hogy a nők sokkal kevésbé vannak kitéve fizikai támadásoknak, erőszaknak, mint sok fejlett társadalomban.

KözlekedésNapjainkban úgy megszaporodtak a terrorcselekmények, hogy aki kiteszi a lábát Európából, azonnal elkezd aggódni emiatt. Törökországban sem nagyobb ennek a veszélye, mint bárhol másutt a világon, de a címlapok nagy port kavarnak, sokakat megijesztenek és tántorítanak el egy ilyen utazástól. Mivel egy terrortámadás bárhol bármimkor bekövetkezhet, nincsenek okos szabályok és tanácsok ezek elkerülésére. Személyes döntést kell hoznunk, hogy vállaljuk-e az utat. Ha racionálisan nézzük és a statisztikákat vesszük alapul, akkor valószínűleg igent mondunk Törökországra. Ha viszont annyira tartunk a veszélytől, hogy az egész utazás alatt ez járna a fejünkben, jobb, ha más úti célt választunk.

A bűnözés veszélyei mellett sokat nyomnak a latba az egészségügyi körülmények, a higiénia is. Törökországban sokakat ér utol a „szultán bosszúja”, vagyis a hasmenés és egyéb gyomorproblémák, ezért nem árt, ha bölcsen étkezünk. A dolgot nem kell túlaggódni, egyszerűen arról van szó, hogy a gyomrunknak időre van szüksége, hogy az új ételekhez alkalmazkodjon. Ezért figyeljünk, hogy ne együk túl magunkat. Ha úgy érezzük, hozzászoktunk a helyi konyhához, bátran kipróbálhatunk újdonságokat is. Palackozott vizet igyunk inkább, mint csapvizet és bánjunk csínján a kávéval és a teával. Törökországba nem szükségesek külön védőoltások, az alapvető higiéniai szabályok betartása javasolt itt is.

Törökországban talán a közlekedés jelenti a legvalósabb veszélyt. A közúti balesetek és az ebből eredő halálozások száma egyformán magas, világszerte az egyik legmagasabb. A biztonságos vezetés a török utakon ezért rendkívül fontos. A török kormány is próbál tenni azért, hogy kevesebb baleset történjen, több jelzést helyeztek ki, ellenőrző pontokat hoztak létre és a tévében is rendszeresen foglalkoznak a biztonságos közlekedéssel. A török utakon való autózást mégis kár lenne kihagyni, hiszen az utak rengeteg csodás tájat szelnek keresztül.

A természeti veszélyek sorában a legfenyegetőbb Törökországban a földrengés. Az ország egy ebből a szempontból aktív zónában fekszik, ezért a földrengések itt rendszeresek és gyakoriak. Ha tartunk ettől, érdemes még utazás előtt utánanézni, mi a teendő, ha megmozdul alattunk a föld.

Veszélyek mindenütt leselkedhetnek ránk és minden balesetet sem lehet elkerülni. De kár lenne egy nagyszerűnek ígérkező utazást emiatt gyomorgörcsben eltölteni. Elég, ha megtesszük, ami tőlünk telik és bízunk abban, hogy a szerencse is mellénk szegődik!

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here