Kezdőlap Anglia London világörökségei

London világörökségei

0

Az UNESCO Világörökségek részét képező helyszínek, épületek kiemelkedő kulturális, történelmi vagy természeti jelentőséggel bírnak. Közös bennük, hogy nem csupán egy város vagy egy ország, de az egész emberiség örökségét alkotják, olyan értéket képviselnek, mely megőrzésre érdemessé teszi őket.
London a világ azon kevés városai közé tartozik, ahol több – egészen pontosan négy – helyszínt is a Világörökségek közé soroltak.

Westminster Palota, Westminster apátság és a Szent Margit templom

Ezeknek az épületeknek az együttese az angol monarchia növekedését jelképezi és számos, a brit nemzet történelmében fontos esemény színhelye volt. A Westminster Palota helyén eredetileg egy korábbi király palota állt, az uralkodók elsődleges londoni rezidenciája a 11. századtól 1512-ig, amikor egy tűzben az egész komplexum elpusztult. Az Egyesült Királyság parlamentje a 13. században kezdett itt ülésezni és teszi ezt ma is. Óratornya, a Big Ben London egyik legnépszerűbb turista látványossága. A palota sok történelmi esemény tanúja volt, mint az 1605-ös lőpor összeesküvés néven elhíresült merényletkísérlet, de itt gyilkolták meg az akkori miniszterelnököt, Spencer Percevalt is 1812-ben.

A Westminster apátságot világszerte a legtöbben a királyi koronázások, temetések és esküvők helyszíneként ismerik. A templom az angol gótika egyik remekműve, de az elmúlt kilenc évszázad során számtalanszor átalakították és új elemekkel gazdagították. Az apátság eredetileg bencés szerzetesek otthona volt, míg I. Erzsébet az 1500-as években végleg kiköltöztette őket innen. A komplexum több épülete is fennmaradt ebből az időszakból, mint a mai könyvtár, a kolostorok, valamint a kertek is. A bencések hatása jól kivehető a Szent Margit templomon is. Ezt azért építették, hogy a hívőktől félrevonultan, zavartalanul tudjanak istentiszteleteket tartani az apátság szomszédságában. Több előkelőséget is a Szent Margit templomban temettek el, például Sir Walter Raleigh-t, az angol írót és felfedezőt, akit koncepciós per után a Westminster téren fejeztek le.

Királyi Botanikus Kertek

A Királyi Botanikus Kerteket, másnéven Kew Kerteket az teszi különlegessé, hogy a világon ezek a legnagyobb gyűjteményei az élő növényeknek. 1759-ben alapították őket azzal a céllal, hogy tanulmányozzák a növényeket. Minden virágos fajból több mint 8 példányt nevelnek, egy részüket később a szabadban is meghonosítják. Az üvegházakban a látogatók a különböző éghajlati övek növényvilágát ismerhetik meg. A 1863-ban alapított Mérsékelt Égövi Ház a legnagyobb, ezért itt találhatók a legnagyobb növények is, köztük a világ legmagasabb szobanövénye. Ennek ellentéte a Bonsai Ház, ahol miniatűr fákat lehet látni. A Kew Kertek egyik legérdekesebb látnivalója a Xstrata Lombkorona sétány, ahol 10 m-rel a föld felett, madártávlatból lehet gyönyörködni a kertben.

Londoni Tower

A Temze partján álló Towert Hódító Vilmos alapította 1078-ban királyi székhelyként. Az eltelt közel egy évezred során fontos szerepet játszott Anglia történetében. A Fehér Torony (White Tower) a legmasszívabb szerkezetű építménye a Towernek, melyet többször is megerősítettek a kor legfejlettebb technológiáinak alkalmazásával. Míg a legtöbb várban csak rövid ideig tartották fogva az elítélteket, addig a Tower arról vált hírhedté, hogy a rabokat hosszú időn át kínozták és börtönözték be itt. Tömlöcében raboskodott I. Erzsébet, a második világháborúban pedig rengeteg katona és hadifogoly. A Towerben tartják a felbecsülhetetlen értékű koronázási ékszereket, itt található a világ legnagyobb csiszolt gyémántja is. A Towerről régóta úgy tartják, hogy szellemek lakják. Leghíresebb kísértete Boleyn Anna, aki állítólag a Fehér Toronyban járkál, kezében a saját fejével.

Maritime Greenwich

A Királyi Obszervatórium és a Tengerészeti Múzeum helyszíne az egyik legnépszerűbb látnivaló Londonban. A látogatók egyszerre állhatnak a keleti és a nyugati féltekén, azt is megnézhetik, ahogy az időlabda mindennap pontban délután 1-kor leesik az Obszervatórium tetejéről. Érdemes betérni a múzeumokba és a planetáriumba is. A Tengerészeti Múzeumban Anglia hajózással kapcsolatos múltjából sok történelmi leletet láthatunk. A gyönyörű parkban található épületegyüttes 1997-ben került fel az UNESCO Világörökségek közé.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version