Kezdőlap Bulgária Látnivalók Burgaszban

Látnivalók Burgaszban

0

A legtöbb turistának Burgasz csak egy állomás útban a tengerparton feljebb és lejjebb fekvő történelmi városokba. Aki mégis úgy dönt, hogy megáll, egy élénk, gondozott várost talál, központjában sétálóutcával, hosszú, sosem zsúfolt partszakasszal és néhány érdekes múzeummal. Korrekt áron foglalható szállások és éttermek teszik ideális kiindulóponttá a vidék felfedezéséhez.

A Fekete-tenger déli partszakaszánál fekvő Burgasz a 20. század fordulóján került fel a turisták térképére, elsősorban természeti látnivalói, enyhe klímája és a környező tavak miatt. Ma is remek választás azok számára, akik a lehető legtöbbet szeretnék látni az ország természeti adottságaiból vagy szeretnék a kevésbé kitaposott ösvényen keresztül felfedezni Bulgáriát. Az utóbbi években azonban Burgasz nemcsak a kirándulókat vonzza, de hihetetlen mértékű fejlődésnek indult tengerparti üdülőhelyként is. Betölti az ipari, kereskedelmi, szállítási és turisztikai központ szerepét is, nagyszerű vásárlási lehetőségekkel. Nemzetközi repterének köszönhetően külföldről is könnyen elérhető, autópályán pedig közvetlen összeköttetésben áll Szófiával, a fővárossal. Adottságai miatt mind több nyaralót fogad, ebben tagadhatatlanul maga a tenger játssza a főszerepet. Sokan visszajárnak a városba, őket valószínűleg a híres déli vendégszeretet csábítja újra meg újra Burgasz városába.

Burgasz egyik ikonikus látnivalója a móló, amit minden turistának látni kell. Ez a legemblematikusabb helye a városnak, a séták rendre itt, a város központjában végződnek. Majdnem 300 m hosszan nyúlik a tengerbe, romantikáját pedig nemcsak a végtelen horizont adja, de az itt álmokat szövögető szerelmespárok, az önfeledten játszadozó gyerekek és az öreg halászok, akik a mólón vitatják meg az élet legfontosabb dolgait. Legvégén magasodik a 22 m-es kilátó, ahonnan a misztikus Szent Anasztázia-szigetre is rá lehet látni. A móló a két legfontosabb bolgár vallási ünnephez is kapcsolódik. Minden évben január 6-án, Vízkereszt napján a püspök egy keresztet hajít innen a tengerbe. A bátor úszók utána vetik magukat a jeges, mínusz fokos vízbe és akinek sikerül a keresztet elsőként elérnie, jutalma egész évre szóló egészség és gazdagság lesz. Mikuláskor, december 6-án pedig matrózok dobnak koszorút a tengerbe, hogy megemlékezzenek a hullámsírba veszett halászokról és tengerészekről.

Az Alexandrovska utcát Fő utcának, azaz Largonak is nevezik, mégpedig nem véletlenül. Ez Burgasz legpezsgőbb, legforgalmasabb utcája, tele éttermekkel, fagyizókkal, kávézókkal. Az utcai zenészek adnak még autentikusabb hangulatot neki, a turisták itt lehetnek igazán részesei a város lüktetésének. Itt található a Troykata tér is, ami szintén fontos szerepet tölt be Burgasz életében. Ezen a helyen tartják a koncerteket, kulturális és sport eseményeket.
Ha elindulnánk a városban, de nem tudjuk, hol kezdjük a sétát, a legjobb, ha megkeressük Burgasz mértani középpontját. Hogy hogyan? Nagyon egyszerű, hiszen egy óriási, iránytűhöz hasonló ábra mutatja a járdán. A közepén lévő bronz alkotás a nullás kilométerkő, mindent ehhez mérnek és viszonyítanak, még a műholdas navigációt is.

Különleges darabja a városnak a gramofon, mely Burgasz egyik legrégebbi részében található. A nagyjából 2 m magas alkotás a tehetséges bolgár művész, Rusi Stoyanov munkája. Körülötte főként gyerekek szaladgálnak, de a helyiek szerint, ha valaki megtekeri a gramofon fogantyúját és nagyon fülel, meghallhatja annak a nevét, aki szerelmes belé.
Burgasz központjában található Csodatévő Szent Miklós kőből és fémből készült emlékműve. A diadalívhez hasonló alkotás mindkét oldalán láthatók a város védőszentjét, Szent Miklóst ábrázoló ikonok. Úgy tartják, ha valaki átmegy a diadalív alatt, meggyógyul betegségéből, erőt nyer és energiát kap a szenttől.
A legnagyobb bolgár kikötőben, Burgasz partjainál áll a régi világítótorony, mely az első volt az országban. A 19. század végén építették és csak korlátozottan látogatható, nagyon óvják. Ennek oka egy legenda, mi szerint egy tengerparti várost a világítótorony csak akkor védhet meg, ha őt magát is védik. Ezért látogatni nem igen lehet, de a központi strandról és a mólóról is szép kilátás nyílik rá.

Burgaszban több múzeum is várja a történelem és a művészetek iránt érdeklődő turistákat. A Történeti Múzeum egy gyönyörű, 1901-ben épített épületben kapott helyet. Benne Burgasz és környékének történelmét lehet megismerni, többek közt. bolgár ikonokon, képzőművészeti alkotásokon, könyveken, kristályokon, porcelánokon keresztül.
A Régészeti Múzeumban felfedezhetjük a trákok és a rómaiak nyomait, megismerhetjük a fekete-tengeri hajózás történetét a kezdetektől, Burgasz kikötőjének középkori fejlődését.
A Néprajzi Múzeumot egy 1800-as évek közepéről származó épületben találjuk, a Szent Cirill és Metód katedrális mellett. Itt az egykori Burgasz hagyományos kultúráját és mindennapi életét ismerhetjük meg közelebbről. Megnézhetjük a város régiójának népviseleteiből összeállított leggazdagabb gyűjteményt, köztük azokat, melyeket a mai Görögország és Törökország területéről betelepülők hoztak magukkal.

A Szent Cirill és Metód katedrális a város legfontosabb temploma és Bulgária egyik legszebbje is. A város központjában, a Szent Cirill és Metód téren áll az 1897-1907. között megépült katedrális, melyet az olasz építész, Ricardo Toscani tervezett. Különösen szép, bonyolultan faragott ikonosztázokkal és színes márványokkal büszkélkedhet.
Burgasz másik jelentős templomát Csodatévő Szent Miklósnak szentelték és azzal a céllal építették, hogy a városban és annak környékén ne legyen nála nagyobb. A templom egy hatalmas komplexum részét képezi, melyben található egy iskola és más nyilvános épületek.

Ha Burgasz közvetlen környezetét is szeretnénk jobban bejárni, érdemes részt venni a közeli Szent Anasztázia-szigetre induló hajókiránduláson. Ez a tengerpartok egyik legromantikusabb helyszíne, mely mindössze 6 km-re fekszik a várostól. Történetét rejtélyek és legendák övezik, melyek kincsekről és kalózokról szólnak. A sziget vulkáni tevékenység következtében jött létre, ennek megfelelően igen sziklás, víznek és növényzetnek híján van. Ugyanakkor a viharok és hullámok által formált, szemet gyönyörködtető sziklaalakzatokban nem szűkölködik. A sziget legmagasabb pontján találjuk Bulgária legkomplexebb kolostorát, mely kulturális műemléke az országnak. Az itt található Mária Mennybemenetele templom létezéséről a legkorábbi forrás a 15. századból tudósít. Az évek során a templom és a kolostor számtalanszor leégett és a kalózok is sűrűn fosztogatták. Falfestményei a becslések szerint a 14. században készültek. A templom és a kolostor mind szerves részei annak a különleges hangulatnak, melynek mi is részesei lehetünk a Szent Anasztázia-szigeten.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version