Kezdőlap Spanyolország Látnivalók Barcelona környékén

Látnivalók Barcelona környékén

0

Barcelona nem az a város, amit szívesen hagyunk ott, legfeljebb csak egy napra. Erre a röpke időre azonban mindenképpen érdemes kitekintést tenni és minél többet felfedezni Spanyolországból. Katalónia fővárosából számtalan helyre tehetünk egynapos kirándulásokat, például a Costa Bravara, a francia határhoz közeli divatos üdülőhelyre. Vagy megmászhatjuk a Montserrat-hegyet, melynek fénypontja a bencés apátság a 12. századi, fekete Szűz Mária szoborral. A szomszédos Tarragona tartományban római épületek maradványait és egy középkori katedrálist láthatunk. Ha szórakozni szeretnénk, Barcelonatól 100 km-re találjuk a Salou vidámparkot vagy ellátogathatunk a csupán 40 km-re fekvő Stiges városába, mely filmfesztiváljáról és karneváljáról híres, nem beszélve varázslatos strandjairól.

Alt Penedés

Barcelona és Tarragona közt fekszik ez a csodálatos tájakat rejtő régió. Ami igazán népszerűvé teszi Alt Penedés-t, az nem más, mint a szőlőültetvények végtelen látképe. Ha nemcsak a látványban szeretnénk gyönyörködni, megkóstolhatjuk az itt termő, illatos fehérborokat, rozékat és testes vöröseket igazán gazdag ízekkel. Alt Penedés büszkesége a cavas, a habzó bor – melynek két fő termelője Freixenet és Cordoníu -, valamint a Sant Sadurní d’Anoia városában készülő pezsgők. Ezek nagyszerű minősége nemcsak Spanyolországban, de világszerte is elismerést vívott ki magának. A régió építészeti és kulturális értékekben is gazdag, kitűnő választás az egynapos kirándulásokhoz.

Baszkföld

Bár Baszkföldet szinte kizárólag Spanyolországgal kapcsolják össze, egy része Franciaország dél-nyugati csücskében fekszik. Ezen a vidéken rengeteg látnivalót, érdekes és szép helyet találunk. A turisták nagy része elsősorban San Sebastian városára kíváncsi, ami nem is csoda, hiszen a család valamennyi tagjának szórakoztatásáról gondoskodik. A legkisebbeket az Akvárium érdekelheti, ahol a változatos tengeri élővilággal ismerkedhetnek meg, de a sikló is sok élményt tartogat. Ez az Ondarreta strandtól halad felfelé egészen a Monte Igeldo vidámparkig. San Sebastian gyönyörű, fehérhomokos strandjai pedig egyértelműen megkoronázzák az itt eltöltött napot. Strandok terén Biarritznak sincs szégyenkeznivalója, hiszen nem véletlenül volt a 19. században Európa egyik legnépszerűbb üdülőhelye. Bár fénykora úgy tűnik, leáldozott, a szép partok és a hangulatos város még mai vonzza a turistákat.

Berga

A katalán Bergueda régió központja az ötnapos La Patum fesztiválról vált híressé, melyet Pünkösd környékén tartanak az Úrnapja tiszteletére. Berga eredete régre nyúlik vissza. A törzs, melyről a város a nevét kapta, már a rómaiak előtt is itt élt. Először i.e. 218-ban Hannibalnak hódoltak be, majd többször megpróbálták visszaverni a rómaiakat, sikertelenül. A város gazdag múltját több középkori vár és műemlék is szemlélteti. A Plaza de Catalunya gyönyörű gyűjtőhelye azoknak a kőből faragott domborműveknek, melyek Katalónia történelmét példázzák. A történelem előtti időszaktól kezdve ábrázolják a tűz felfedezését, a kézművesség megszületését és a dolmenek építésének korát. Sant Quirze de Pedret egy helyreállított pre-román stílusú templom, melyet a 9. században építettek. Azóta kibővítették, de a 20. században az egyház úgy döntött, hogy állítsák vissza az eredetihez legjobban hasonlító formájába. 13. századi homlokzata megmaradt, de haranglábat lebontották.

Cerdanyola de Vallés

Ez a különleges kisváros a Collserola-hegygerinc északi részén fekszik. Építészetében egyértelműen a modern stílus a meghatározó. Plébániatemploma is ennek jellegzetességeit viseli, míg a Sant Marcel várat neogótikus stílusban építették át. Legnépszerűbb látnivalója az El Pedregar botanikus kert, ahol a számtalan növényfaj mellett szoborgyűteményt is láthatunk. Cerdanyola a Római Birodalom része volt, ennek nyomait is megtaláljuk a településen, illetve annak környékén, mint a római vízvezeték, az amfiteátrum, de a várost Barcelonaval összekötő kereskedelmi út maradványa is látható még.

Costa Dorada

Katalónia déli partjai mentén terül el a teljes hosszán aranyszínű, homokos strandokkal szegélyezett Costa Dorada. Barcelona környékének egyik legkedveltebb nyaralóhelye ez, partjaira nemcsak a finom homok, de a kristálytiszta, sekély víz is vonzza a pihenni vágyókat. Egyedülálló módon egyesül itt a hagyományos és a modern stílus, a természetes és a mesterséges környezet. Az egész vidéket békés szántóföldek, mezőgazdasági területek, olajfaligetek, mogyoró- és mandulafák tarkítják. A régió jól ismert finom borairól, különösen a vörös Prioratról. Több mesebeli kis falut is találunk itt, mint Reus, Valls, Tortosa vagy Montblanc, valamint középkori kolostorokat. Costa Dorada legszebb látnivalói Prades és Siurana, illetve az innen nyíló panorámák. Az utazók itt kedvükre élvezhetik a természet adta örömöket, kényelmüket pedig a modern szolgáltatások magas színvonalon biztosítják.

Costa Brava

Katalónia vitathatatlanul legnépszerűbb része a Costa Brava, mely csupán 60 km-re fekszik Barcelonatól. Az 1950-es években elsősorban észak-európai és Angliából érkezett utazók kedvenc üdülőhelye volt, mára azonban a világ minden pontjáról nagy számban fogadja a turistákat. Nyaranta tökéletes klímája és káprázatos strandjai teszik ellenállhatatlanná. Napjainkban a Costa Brava turisztikai szolgáltatások szempontjából is világszínvonalúnak mondható, az elmúlt évtizedekben óriási beruházásokat végeztek az idegenforgalom növelése érdekében. A Costa Bravan azonban nemcsak napozni érdemes. Bájos kisvárosok húzódnak meg a partok mentén, mint Cadaques, mely Salvador Dali és Picasso elsőszámú nyaralóhelye volt. Érdemes ellátogatni Pals, Begur, Tamariu és Sant Feliu de Guixols városába is.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version