Kezdőlap Svájc Kirándulás Wallis régióban

Kirándulás Wallis régióban

0

A svájci Wallis régió a természetes szépség fogalmának megtestesítője. Miről tud mesélni az utazóknak? A változó évszakokról, a gazdagságról, híres emberekről, a természet szabadságáról – mindezt olyan módon, ami soha nem megy ki a divatból. Svájc távoli, déli sarkába beékelődve terül el Wallis kanton, ahol a parasztok egy évszázaddal ezelőtt még a szegénységgel küszködtek, ma viszont már a nagyvárosok előkelő klubjaiban a pezsgős poharak koccanása jelzi, hogy valami nagyon megváltozott errefelé.

Wallis tájai elképesztőek: 4000 m magas csúcsai és a Rhone-folyót szegélyező gleccserei egyhangúságába a szőlőültetvények és az érintetlen völgyek csempésznek üde zöld színeket. Wallis-ban évente 300 napon át fürdik a táj napfényben az acélkék ég alatt. Több mint 8000 km hosszan futnak itt a túraútvonalak, melyek csobogó hegyi patakokhoz, történelmi A svájci Wallis régió a természetes szépség fogalmának megtestesítője. Miről tud mesélni az utazóknak? A változó évszakokról, a gazdagságról, híres emberekről, a természet szabadságáról – mindezt olyan módon, ami soha nem megy ki a divatból. Svájc távoli, déli sarkába beékelődve terül el Wallis kanton, ahol a parasztok egy évszázaddal ezelőtt még a szegénységgel küszködtek, ma viszont már a nagyvárosok előkelő klubjaiban a pezsgős poharak koccanása jelzi, hogy valami nagyon megváltozott errefelé.

Wallis tájai elképesztőek: 4000 m magas csúcsai és a Rhone-folyót szegélyező gleccserei egyhangúságába a szőlőültetvények és az érintetlen völgyek csempésznek üde zöld színeket. Wallis-ban évente 300 napon át fürdik a táj napfényben az acélkék ég alatt. Több mint 8000 km hosszan futnak itt a túraútvonalak, melyek csobogó hegyi patakokhoz, történelmi öntözőrendszerekhez és misztikus alpesi tavakhoz is elvezetnek, még a nyár kellős közepén is van lehetőség arra, hogy a gleccserek káprázatos világába kiránduljunk. A nap melege nem csak a szőlőtőkéket élteti, melyekből egyedülálló borok születnek, de táplálja a zöldségeket, gyümölcsöket és a különleges fűszernövényeket is. Hogy ezek mitől lesznek autentikusak? Attól, hogy az itt élő és dolgozó gazdák szívüket-lelküket beleteszik mindenbe, ami kezeik közül kikerül. Egy ilyen vidéken az utazás mi más lehetne, mint egyszerűen nagyszerű?

Wallis Svájc déli részének egy nagy kiterjedésű kantonja. Vázát a Rhone-folyó alkotja, mely a kanton keleti részétől, Oberwald közeléből halad nyugat felé, ahol beleömlik a Genfi-tóba. A Rhone-völgye sok helyütt széles és lapos, ezek azok a területek, ahol a nagyobb városok, az ipari és a mezőgazdasági tevékenységek koncentrálódnak. A folyópart egyik nagy települése Brig, itt kezdődik a Simplon-hágó, így a várost évszázadokon át érintették azok az utazók, akik Olaszország irányába vagy onnan visszafelé tartottak. A Rhone-völgy egyik legnagyobb városa nem kifejezetten turista település, a legtöbben bázisként használják a környék, a kisebb falvak felfedezéséhez.
Wallis kanton egyik legfontosabb kulturális és borászati központja Visp, a bájos történelmi kisváros. Számos szálláslehetőséggel várja a turistákat, környékén kemping és két hegyi menedék is található. Visp büszkesége, hogy egész Európában itt található a legmagasabban fekvő szőlőültetvény 1150 m-en, ebből készül a gyümölcsös-fűszeres ízű Heida fehérbor.
Sion a kanton fővárosa, melyet Svájc legnaposabb városaként is ismernek. A Tourbillon és a Valeria várak magas tornyai már messziről jelzik Siont, mely az ország egyik legrégebbi városa. A 30 ezer fős település 7000 éves múltat tudhat maga mögött, napjainkban gazdasági és kulturális központként is főszerepet játszik a kanton életében. Óvárosában gyönyörű, régi épületeket láthatunk, környékén pedig nyári és téli üdülőhelyek sorakoznak.

A Rhone-völgyében számos apróbb völgy bújik meg, ezek Wallis legszebb vidékei. Délen, Olaszországhoz közel található a Matter-völgy, melynek a legtöbb utazó rögtön a végét veszi célba. Itt található ugyanis a híres Matterhorn, a 4478 m magas hegycsúcs, melynek északi és nyugati lejtője Svájc területéhez, a déli pedig Olaszországhoz tartozik. Ez a Svájci Alpok legmagasabb csúcsa, ideális a túrázáshoz, hegyi kerékpározáshoz és természetesen a téli sportokhoz is. Itt fekszik Zermatt városa, ahova tilos autóval bemenni, így háborítatlan körülmények közt élvezhetjük az Alpok természetes szépségét. Zermatt nem nevezhető éppen olcsó üdülőhelynek, de kétségkívül megéri az árát. A panoráma innen bármerre is nézünk, lélegzetelállító. 1605 m-rel a tengerszint felett Zermatt elsősorban téli üdülőhelyként népszerű, de a tavasszal zöldbe boruló hegyoldalakon is fantasztikus túrákat lehet tenni. A völgyben fut a Gleccser Expressz, ami kényelmes és egyben felejthetetlen módja a Matter-völgy felfedezésének.

A Matter-völgy közelében található Saas-völgy nem kevésbé ismert turista központ. A Svájci Alpok legmagasabb hegyei között meglapulva ideális kiindulópontja a magashegyi túráknak, amihez 350 km hosszú túraútvonal áll a kirándulók rendelkezésére. A tapasztalt túrázókat, a családokat és a gyerekeket különböző lehetőségekkel várják itt. A Saas-völgyben a hegyi kerékpárosok számára 70 km hosszú úthálózatot alakítottak ki. A völgy egyik népszerű települése Saas-Fee, ahol szintén nem lehet autóval közlekedni. A gleccser falut 13 4000 m magas hegy veszi körül, melyeknek csúcsait egész évben hó borítja. Az Alpok Gyöngyszemének is nevezett Saas-Fee 1800 m-rel a tengerszint felett fekszik, a túrázók és a síelők paradicsoma, 2014-ben pedig a fürdőkomplexum megnyitásával még tovább szélesítette kikapcsolódási lehetőségeinek körét.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version