KalkanKalkan egy érintetlen, mediterrán stílusú falu Törökország lükiai partjainál. A tömegturizmus ismeretlen errefelé, ezért ideális hely a visszavonulásra, a háborítatlan kikapcsolódásra. Tökéletes azok számára, akik egy pihentető, stresszmentes nyaralásra vágynak. Háttérben a Taurus-hegységgel, előterében kikötőjével, melyekhez szűk utcák kanyarognak le régi, zsalugáteres villákkal szegélyezve. A török partok mentén nem könnyű még egy olyan csendes kis települést találni, mint Kalkan.

A városban nem sok nyomát találjuk az ókori élet nyomainak, pedig akkoriban ez volt az egyetlen biztonságos kikötő Kas és Fethiye között. Mostoha időjárás esetén még ma is ebben az öbölben kötnek ki a hajók, mivel védettebb a környék bármely kikötőjénél. A középkorban a kalózok számára nyújtott menedéket a falu, akik itt várták be az alkalmas időt, hogy lecsaphassanak az árukkal megrakodott kereskedelmi flottákra. A 19. században még Antalyanal is fontosabb kikötő volt és jelentőségét a 20. század elejéig megőrizte. 1915-ben 17 étterme volt, aranyműves, cipész és több szabó dolgozott a városban, melynek lakossága ekkor nagyrészt görögökből állt. Ők a török függetlenségi háború után hagyták el Kalkant. A város hanyatlása az 1950-es években indult meg a tengeri kereskedelmi forgalom megszűnésével. A lakosság harmada elköltözött a környező nagyvárosokba és amikor már úgy tűnt, Kalkannak végleg leáldozott, az 1960-as években megjelent egy gazdag angol férfi, aki hozzákezdett a turizmus fejlesztéséhez. Az ő segítségével lett az idegenforgalom Kalkan legfőbb gazdasági ágazata és bevételi forrása.

KalkanBár a nyüzsgés valóban kisebb, mint a legfelkapottabb üdülőhelyeken, azért Kalkan is alaposan fel van készülve a turistákra. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a falu 3000 fős lakosságához képest 100 étterem várja a vendégeket, Törökországban az egy négyzetméterre jutó legtöbb. Mesés tetőtéri teraszokon nézhetjük a naplementét, miközben frissen fogott halat eszünk vagy éppen a török konyha egyik specialitását kóstoljuk meg. Bárokat is találunk Kalkanban, melyeknek ugyan nem a luxus a legfőbb vonzerejük, de kellemesen eltölthetjük az estét bármelyikben. Csütörtökön szinte kötelező program a helyi piac felkeresése, ahol olcsón vásárolhatunk és ízelítőt kaphatunk a vidéki Törökország hétköznapjaiból. Az üzletekben különleges, kézzel készült termékek közül válogathatunk. Kerámiák, szőnyegek, ékszerek töltik meg a kis útmenti butikokat, szuvenírekben nincs hiány.

Furcsának tűnhet, hogy Kalkan belvárosa napközben mennyire kihalt. A turisták nagy része ugyanis vagy a parton sütteti magát vagy kirándulásokon, hajóutakon vesz részt. Ehhez a Türkiz-partok minden lehetőséget megadnak. Kalkan kikötőjéből naponta több hajó is indul a környező öblök felfedezésére, a tenger alatti barlangokhoz és a kihagyhatatlan Kekovaba. A hajós kirándulások mindegyike biztosít strandolási és étkezési lehetőséget. A görög Meis-sziget meglátogatása is kiváló program, hajóval mindössze 45 perc alatt átjuthatunk.

Kalkan régi városrészében számos példáját találjuk a hagyományos építészeti stílusnak, melyet az ottomán és görög elemek határoznak meg. A tradicionális, fehérre meszelt épületeken gyönyörűen faragott, fa erkélyeket láthatunk, nagyon hasonlóakat, mint a közeli Meis-szigeten. Hagyományosan kőből épültek, apró, zsalus ablakaik vannak és általában kis kertek tartoznak hozzájuk. Kalkanban annyira nagy értéket képviselnek ezek az építészeti kincsek, hogy szigorú szabályokkal próbálják egyrészt megtartani őket, másrészt védeni a városképet attól, hogy az új építkezések során teljesen más, idegen arculatot kapjon. Nem hiába büszkék régi házaikra, ezek valóban egyedivé teszik a kisváros hangulatát.

Kaputas strandKalkan körül több nagyszerű strandot is találunk. Aprókavicsos part, áttetsző víz és nem is kell messzire menni a várostól, hogy mindezt gondtalanul élvezhessük. A legközelebbi a város kikötőjének keleti oldalán található, Kék Zászlós, vagyis a legmagasabb követelményeknek megfelelő strand. A víz hirtelen mélyül, így nem sokáig kell besétálni, hogy egy jót úszhassunk. Kalkantól 10 percnyire, egy szurdok lábánál találjuk a lenyűgöző Kaputas strandot, ami nem mellékesen homokos. Az öböl és a part ismerősnek tűnhetnek, ugyanis az utazási prospektusok gyakran az itt készült fotókkal reklámozzák Törökországot. Dolmusszal, vagyis minibusszal Kalkan belvárosából könnyen eljuthatunk ide.

Mindezek mellett a helyiek vendégszeretete még egy nyomós érv ahhoz, hogy miért érdemes itt nyaralni. Elsőre talán meglepő is lehet, hogy mennyire közvetlenül, mennyire barátságosan fogadják a látogatókat. Ez pedig nem csupán turistafogó-csapda, hanem valódi kíváncsiságot takar részükről. Ne lepődjünk meg, ha a városnéző séta közben a házakból itallal kínálnak, bátran fogadjuk el. A kalkaniak számára mindez a legtermészetesebb és büszkék, hogy vendégszeretetük hírét a hazatérő utazók világszerte elviszik.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here