Egy érdekes tény Japánról, hogy az országban a lőfegyverrel elkövetett erőszakos bűncselekmények szinte teljesen ismeretlenek. 2012-ben mindössze 45 ilyen esetet regisztráltak, melyek közül 33 alvilági leszámolás volt, és csupán 8 végződött halállal. Ez rendkívül alacsony szám, különösen figyelembe véve, hogy Japán lakossága 127 millió fő. A szigorú fegyvertartási szabályoknak köszönhetően több ember hal meg évente balesetek, például félrenyelt mocsitól vagy rosszul elkészített mérgező gömbhaltól, mint lőfegyveres támadások következtében.

Japánban kb. 120 ezer regisztrált fegyvertulajdonos tart összesen 250 ezer lőfegyvert, de ők csak szigorú feltételek teljesítése után kaptak erre engedélyt. A hatóságok szigorúan ellenőrzik a fegyvertulajdonosokat, beleértve a fegyverek éves felülvizsgálatát, drogtesztet, büntetlen előéletet, fizikai és mentális állapot felmérését, valamint a lőtéri vizsgát. A rendőrök időnként meglátogatják a regisztrált fegyvertulajdonosok szomszédait, hogy kikérdezzék őket, az illetővel nincsenek-e problémák. Ha valaki csalni próbál, komoly börtönbüntetésre számíthat.

A szigorú szabályok miatt Japánban ma már csak a rendőrség és a jakuza birtokol lőfegyvereket. Még a bűnözők is óvakodnak a pisztolyok viselésétől, mert súlyos büntetéseket kaphatnak érte. Az illegális fegyvertartás komoly következményekkel jár: ha valakit töltött fegyverrel kapnak el, átlagosan hét év börtönt kaphat; ha elsüti a fegyvert, akár életfogytiglani börtönbüntetés is kiszabható. Ez a szigorú ellenőrzés a rendőrökre is vonatkozik, akik nem lőhetnek többet az előírtnál, és minden töltényhüvelyt le kell adniuk, hogy elkerüljék a fegyverek illetéktelen kezekbe kerülését.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here