Irány Pula!

0

Célpontod az Isztria egyik legismertebb és legösszetettebb városa. A legtöbb tengerparti üdülőparadicsommal ellentétben, Pula a turizmustól függetlenül is virágzó életet él, mivel a környék legnagyobb városa és az Isztria gazdasági központja is egyben. Már a rómaiak is felfedezték előnyeit, hiszen a balkáni régió egyik legnagyobb római állomáshelyét alakították ki itt. Klímája mediterrán, az Adria vize pedig sokak szerint Pula partjainál a legtisztább.

Hogy mit tud nyújtani neked Pula?


A számos római kori emléken kívül – amfiteátrum, Augustus temploma, Sergius diadalív, Herkules-kapu, városháza -, amikről részletes leírást bármelyik útikönyvben találsz, most a város legérdekesebb részeit ismerheted meg kicsit közelebbről.

Fórum

A fórum, vagyis a város főtere ma pont ugyanott található, ahol évszázadokkal, sőt évezredekkel ezelőtt. Nemcsak helyét, de szerepét is hűségesen megőrizte, hiszen az ókorban is a nagy társadalmi, közösségi események, összejövetelek zajlottak itt és nincs ez másként ma sem. Forgalmas utcák, bankok, gyorséttermek, kis üzeletek veszik körül és éppúgy, mint hajdanán, a helybeli és külföldi férfiak – könnyed eszmecsere vagy akár üzletkötés legyen a cél – legfontosabb találkozóhelye, szoros kapcsot teremtve ezzel az ókor és a jelen között. Érdemes egy jó kávéra beülni és részesévé válni picit ennek az évezredes körforgásnak.

Giardini – fák és padok

Pula egyik történelmi szegletében, a Sergius diadalív és a városfal romjai mellett található egy gyönyörű, parkos terület, melyben a fák monumentális magasságúak és nyáron hatalmas árnyékukkal jótékonyan hűsítik az egész területet. A járda mellett árnyéktetős asztalok sorakoznak, kínálva magukat egy jó kis beszélgetésre vagy délutáni relaxálásra a forró nyári napokon. Az első fákat a 19. században ültették, ezek közül néhány még ma is él, nem ritkák a famatuzsálemek. Rendezvényeknek, baráti beszélgetéseknek éppúgy tökéletes hátteret ad a park, mint egy reggeli kávézásnak, csendben ülve és innen figyelve a város ébredését.

Antik piac

Szombat délelőttönként tartják az antik holmik vásárát. Olyan, mint egy bolhapiac, ahol ezer meg ezer régi kincs között válogathatsz. Használati tárgyakat, dekorációt, lámpákat, érméket, könyveket, képeket – ki tudja, mi honnan való, árulnak itt mindenfélét. Ha nem is veszel semmit, élmény végignézni, ahogy a helyiek bőszen válogatnak és alkudoznak. Nagy hiba volna kihagyni.

Sergijevaca – Pula “Fő utcája”

A Sergius-család az egyik leghatalmasabb volt a római kori Pulában. Az általuk építtetett kapu mögötti utca is az ő nevüket viseli és ez tulajdonképp a város fő utcájának szerepét tölti be. Az egyik legélénkebb területe a városnak, állandóan nyüzsgő, macskaköves sétány hangulatos kávézókkal, éttermekkel, galériákkal, rengeteg ajándéküzlettel és az elmaradhatatlan mediterrán házacskákkal szegélyezve. A házak közt akad olyan, ami még hűen őrzi reneszánszkori kinézetét, de leromlott állapotút nem találni itt, hiszen ez a város egyik legnívósabb része.

Piac

A legjobb hely, ha friss zöldségre vagy gyümölcsre vágysz. De nyilván nem az élelmiszervásárlás, hanem a sajátos mediterrán varázsa miatt említjük a piacot, ami érdemes arra, hogy felkeresd pulai kirándulásod során. Az áru nemcsak frissebb és olcsóbb mint a szupermarketben, de miközben a gesztenyefák alatt portékáikat kínáló kofákkal egyezkedsz, olyan bensőséges és közvetlen hangulatot élhetsz át, ami visszarepít egyenesen az ókorba, amikor a vásárok pont itt és pont ugyanígy zajlottak.

Pulát legtöbben az antik korból származó értékeiről ismerik, de láthatod, a város a számos, valóban lenyűgöző történelmi emléktől függetlenül is pezsgő, nyüzsgő és életteli. Kicsit úgy érezheted, mintha az ókori Rómában járnál, a díszletek a római kapuk, templomok képében tökéletesek, a főtéren és a fő utcán érezheted, milyen az igazi közösségi élet, a Gardiniben pedig mindezt kívülről szemlélheted.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version