Urk

Hollandia az egyik legsűrűbben lakott ország a világon, települései mégis viszonylag kicsik. A turisták sokszor meglepődnek azon, hogy a metropolisznak tartott Amszterdamban is csupán 800 ezer ember él. A 16,5 milliós holland népesség több száz kisebb városban és faluban oszlik el, többségében nagy, zöld területekkel körbevéve, vízpartok közelében. Hollandia Európa legfestőibb fekvésű vidéki településeit mondhatja magáénak, ahol a gondozott kertek, a szépen felújított, régi házak teremtenek idilli hangulatot.

Urk

Flevoland legbájosabb halászfalva, melynek kikötőjében még ma is zajlik az élet. A több ezer éves múltra visszatekintő település központjában sétálva óhatatlanul is a történelem hatása alá kerülünk. Urk felfedezésének nem a séta az egyetlen módja, a vízről egy egészen új szemszögből nézhetjük meg a falut. Megpihenni nincs is jobb választás, mint beülni az egyik kikötői kisvendéglőbe és megkóstolni a friss fogásból készült ételspecialitások egyikét. A faluban több múzeum, számos kis üzlet található, de az aktív kikapcsolódáshoz is adott a lehetőség. Urknak szép strandja van, ahol a vízisportokat is ki lehet próbálni. A falu vasárnap még főszezonban is elcsendesül, ezért ha a hétköznapi életritmusból szeretnénk ízelítőt kapni, érdemes a hét többi napján ellátogatni ide.

Zierikzee

Zierikzee

A középkortól kezdve Zierikzee egy gazdag kereskedőváros volt. Jómódját mi sem szemlélteti jobban, mint az ekkoriban kiépült, gyönyörű kikötő, a Városháza, a malmok, a templom, a városfalak és városkapuk. Napjainkban rengeteg turista érkezik ide, hogy ízelítőt kapjon Zierikzee dicső múltjából és megnézze az aranykort idéző több mint 500 műemlékét a városnak. Jacht kikötője, festői óvárosa mellett homokos strandjai jelentik fő vonzerejét. A város ma már egyértelműen az idegenforgalomból, illetve kisebb részben a mezőgazdaságból él. Látnivalói közé tartozik a Sint-Lievensmonstertoren, a 60 m magas torony, ami egyben Zierikzee jelképe is. Tengerészeti múzeumában mindent megtudhatunk a város történelméről és halászati tradícióiról.

Valkenburg aan de Geul

Régóta a turisták kedvelt úti célja. Lenyűgöző természeti környezete miatt már a 19. századtól jelentős az idegenforgalma, különösen azóta, hogy kiépült a vasútvonal, amivel közvetlenül el lehet érni a várost. Fénypontja a még romjaiban és lenyűgöző vár, ahonnan páratlan kilátás nyílik a környező vidékre. Valkenburg aan de Geul csendes kisvárosból mára turisztikai attrakcióvá nőtte ki magát. Két vidámparkja is van, meg lehet nézni a római korban is használt bányáit és aknáit, a városban gyógyfürdő és wellness szálló található, élénk az éjszakai élete is. Óvárosában két régi vízimalom áll, de a város határán kívül még több látható belőlük.

Thorn

A “Fehér Falu” néven is ismert Thorn egykor egy miniatűr hercegség volt, ami az abbé és az apátság 20 nemesi származású hölgyének irányítása alatt állt. Szépen megőrzött épületei, macskaköves utcái, apátsági temploma és a jellegzetes, hófehér házak mágnesként vonzzák a történelmi hangulatra éhes turistákat. Thorn a középkorban olyan mértékű függetlenségre tett szert, hogy saját pénze és saját jogrendszere volt. Amikor a franciák fennhatósága alá került, azok a házak ablakainak mérete alapján vetették ki a lakosságra az adót, ezért sokan befalazták ablakaikat és a díszes homlokzatok helyett csupasz fehérre meszelték az épületeket, hogy ezzel rejtsék el jómódjukat. Thorn életében a vallásnak mindig is meghatározó szerepe volt és ezt hagyományként még ma is őrzik.

Giethoorn

A 2,5 ezer lakosú faluból az autók teljesen ki vannak tiltva, hiszen az Észak Velencéjének is nevezett településen egyértelműen a csónakoké a főszerep a közlekedést illetően. Hagyományos nádtetős házai az öreg fákkal szegélyezett csatornák mentén sorakoznak, melyek felett 150 gyalogos híd ível át. Giethoorn különösebb látnivalók nélkül önmagában is elég meggyőző úti cél. A falu egy nemzeti park területén fekszik, kivételesen békés és szép környezetben. Egész évben rengeteg turista érkezik ide, talán éppen ez Giethoorn egyetlen hátránya. A legjobb tavasszal vagy kora ősszel tervezni az utazást, amikor viszonylag kevesebb látogatóval kell megküzdeni.

Naarden

Naarden

A Gooi régió talán legszebb települése, Európa egyik legszebb állapotban megőrzött erődített városa. Az Új Holland Vízvonal legfontosabb erőssége volt és még ma is lélegzetelállító. A hatalmas vizesárokkal körülvett, csillag alakú erődítmények gyönyörű példája látható itt, ez egyértelműen Naarden legnagyobb nevezetessége. Az Erőd Múzeumban meg lehet nézni a kazamatákat és mindent meg lehet tudni a város múltjáról. A városban több történelmi épület és műemlék található, mint a Szent Vitus templom, a 14-15. században épített, gótikus stílusú bazilika. Naarden látképe valóban vászonra kívánkozik, városfalain belül számtalan 16. századi épület is áll.

Monnickendam

1355-ben kapott városi jogokat és ekkor indult meg a fejlődés útján. Köszönhetően annak, hogy a Zuiderzee partján és a hátországi tavak közelében feküdt, virágzott a hajózási ágazat, illetve ehhez kapcsolódóan a kereskedelem is. Szinte valamennyi épülete 1355-ből származik, kivéve a Speel-torony, ami a leégett és később építették újjá. Ez még mindig a város egyik legfontosabb műemléke, benne működik a múzeum is. Monnickendam központjában 74 műemléki épület található, mint a 14. századból származó Szent Miklós templom, melyet 250 éven át építettek. A város környékét kerékpárral vagy hajókirándulás során lehet felfedezni.

Marken

Az IJsselmeer-tó egyik szigete, melyet egy 13. századi vihar vágott el a szárazföldtől. Évszázadokon át tartó elszigeteltsége egy önálló közösséget hozott létre a városban, melynek lakói főként a halászatból keresték meg a kenyerüket. Ma már az idegenforgalomból élnek, Marken nyári hétvégéken hamar zsúfolttá tud válni. Bár csak néhány kilométer választja el Amszterdamtól, hihetetlenül nyugodt atmoszférája van. Aki erre jár, szinte teljesen élethű képet kap arról, hogyan élt itt egy, a többi településtől elzárt közösség évszázadokkal ezelőtt. Hagyományos házai és a helyeik által gyakran magukra öltött jellegzetes népviselet adják Marken egyedi varázsát.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here