AmszterdamHollandia kapcsán a vizek, a hajók, a szélmalmok, a tulipánmezők és a biciklik jutnak először eszünkbe. Ezek mind elválaszthatatlanul hozzátartoznak az ország egyedi karakteréhez, de Hollandia jóval több néhány szimbólumnál. Ki ne hallott volna Amszterdamról, Rotterdamról vagy Hágáról, a világszerte híres, a turisták szemszögéből pedig kiemelkedően szép városokról? Ha az ország felfedezésére csupán néhány napot szánunk, az alábbi városok közül legalább egyet érdemes alaposabban megismerni.

Amszterdam

Semmi meglepő nincs abban, hogy a holland főváros az egyik legnépszerűbb úti cél az országon belül, sőt, kötelező látnivaló a turisták számára. Aki járt már itt, tudja, nem túlzás azt állítani, hogy Amszterdam az egyik legszebb szeglete a világnak. 17. századi, történelmi atmoszférájának és kozmopolita mentalitásának keveredése olyan környezetet hoz létre, amit másutt nehéz megtalálni. Barátságos és nyugodt város, ahol mindig van látni- és tennivaló. Nincs még egy olyan város, ahol ennyi múzeum és történelmi nevezetesség koncentrálódna egy helyen, ezért a történelem iránt érdeklődők számára éppen annyira jó választás egy amszterdami út, mint azoknak, akik a féktelen bulizást akarják átélni Európa egyik legmodernebb városában.

Hága

Hága

A holland királyi család otthona, az ország korábbi fővárosa. Hága művészeti látnivalókkal, varázslatos palotákkal, építészeti csodákkal, fákkal szegélyezett sugárutakkal ékesített város, ami rendszeresen szerepel az európai híradásokban, köszönhetően annak, hogy itt székel a nemzetközi bíróság. Azon túl, hogy Hága hírnevét öregbítik, a különböző nemzetközi szervezetek itteni megtelepedése hozzájárult ahhoz is, hogy Hága egy soknemzetiségű és ennek köszönhetően többféle kultúrát magába olvasztó településsé váljon. Az Északi-tenger partján való fekvése, központjának remek éttermei és kávézói, tobzódó kulturális élete miatt Hága az a város, ahol a turisták korán kelnek és későn fekszenek, hogy minél több mindent fedezhessenek fel belőle.

Rotterdam

Fiatal és dinamikus város egy világszínvonalú kikötővel. Rotterdam Hollandiában az építészet városa, ami folyamatosan fejlődik és változik. Miután a II. világháborúban földig rombolták,utcái, épületei teljesen megújultak és nagyon változatos stílusjegyeket viselnek magukon. A bombatámadások után Rotterdam nem egykori pompájában született újjá, hanem a hagyományokkal szinte teljesen leszámolva egy egészen modern arculatot kapott, látképében a felhőkarcolók játsszák a főszerepet, épületeinek többségén az acél és az üveg csillog, ezért nevezik a Maas Manhattanének is. Rengeteg a múzeum, de a legtöbb látogatót a híres rotterdami éjszakák vonzzák a városba.

Maastricht

Limburg tartomány székhelye, Hollandia legdélebbi városa, melyet a Maas-folyó szel ketté. Maastricht nemcsak középkori épületei miatt a turisták egyik kedvence, de hatalmas bevásárlónegyede, múzeumai, parkjai, kávézói, valamint Németország és Belgium közelsége is sokakat csábít a városba. Hollandia valamennyi nagyobb települését a kerékpárosok uralják, de mind közül Maastricht az a hely, ahol íratlan szabály, hogy a turistáknak is illik biciklit bérelni. Ennek díja hihetetlenül alacsony és kétségkívül ez a legjobb módja a városnézésnek. Lévén Hollandia egyik legrégebbi alapítású városa, a történelmi és művészeti látnivalókból Maastricht kifogyhatatlan. Többségüket a központban találjuk, de a város határain túl is érdemes körülnézni, ehhez is tökéletes a kerékpár.

Utrecht

Utrecht

A rómaiak Ultrajectum néven 48-ban alapították a várost, mely a 12-14. századra Hollandia legnagyobb településévé nőtte ki magát. Abban az időben az ország vallási központja is volt 50 templomával és kápolnájával. A középkori hangulat ma is mindenütt érzékelhető Utrecht utcáit járva. Bonyolult városközpontjában az egyetlen biztos pont a turisták számára a dóm tornya, ami 100 m-es magasságával valamennyi épület fölé emelkedik. Kihagyhatatlan látnivalója és igazi fénypontja a városnak a középkori negyed, ami a 13. századba repít vissza. Tulipán nélkül nincs utrechti városnézés. A hollandok nemzeti jelképévé vált virágot minden formában – akár csokoládéként is – meg lehet itt vásárolni, a házak ablakaiban pedig ezer színben pompáznak. A Keukenhof Kertekben tavasszal több mint 7 millió tulipán bontja szirmait, a látványt fantasztikus és felejthetetlen. Utrecht nemzetközi hírneve ugyan elmarad Rotterdam és Amszterdam mögött, de aki hagyományosabb holland városra kíváncsi, itt megtalálja, amit keres.

Kinderdijk

Turistaként, amikor az ember tulipánokra és szélmalmokra várva járja a holland vidékeket, Kinderdijk a legjobb úti cél. 19 szélmalommal büszkélkedhet, melyek közül egyet a látogatók belülről is megnézhetnek. Ezek a szélmalmok olyan történeti és kulturális értéket képviselnek, hogy az UNESCO a Világörökségek közé sorolta őket. Évente egyszer, szeptemberben éjszakára is kivilágítják őket, aki teheti, érdemes akkorra időzítenie az utazást. A szélmalmokat legjobban a vízibuszokról lehet megcsodálni, ezek a kirándulások a kinderdijki látogatás fénypontjai.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here