ScheveningenBár a rossz időjárás már közhelyesnek számít, Hollandia mégis virágzó fürdőkultúrával büszkélkedhet. A holland tengerpartok összesen több mint 1900 km-t tesznek ki, kezdve északtól, a Watt-tengertől, egészen a holland-belga határig. Megtalálhatók itt a nudista strandok, a családi strandok, a szörfösök számára ideális partszakaszok, exkluzív tengerparti bárok és a legegyszerűbb parti büfék. Ennek ellenére még egy nyári napon is, amikor az ember először mártja bele a lábát a vízbe, csak megerősítheti azt, hogy az Északi-tenger barna és hideg vize bizony nagyon messze van a Földközi-tenger türkiz színű, meleg hullámaitól.

Ez azonban korántsem állja útját a strandolóknak, akik dacolva a hullámokkal, nyaranta megtöltik a holland partokat. A víz hőmérséklete még a legnagyobb kánikulásban sem emelkedik 20 fok fölé, a helyi szörfiskolák éppen ezért egész évben javasolják a szörfruha viselését, ami elviselhetőbbé teszi hosszútávon a hideg vizet.
Hivatalosan a strandszezon május 1-től szeptember 30-ig tart. Ekkor kerül ki nagyjából 40 holland strandra a legjobb vízminőséget jelző Kék Zászló, ami egyben nemzetközi szimbóluma a partszakaszok biztonságos mivoltának is. Szezonban a becslések szerint évente mintegy 10 millióan látogatnak el a strandokra, ebben a számban benne van az a nagyjából 2,5 millió német turista is, akik közismerten rajonganak a holland partokért. Amennyiben a homokvárak építése nem lenne elég szórakoztató, számtalan lehetőség van még a tartalmas időtöltésre. Lehet szörfleckéket venni, jógázni, strandfocizni, finomakat enni vagy a partok közelében kerékpárral felfedezni a helyi növény- és állatvilágot.

Scheveningen

Hollandia talán leghíresebb strandja, melyet gyalogutak, szép üzletek és éttermek vesznek körbe. Legnagyobb attrakciója a móló, ami egyben a rendezvényközpont szerepét is betölti. Az ország legnépszerűbb tengerparti üdülőhelyén minden az önfeledt kikapcsolódásról szól. Nemcsak napozni lehet vagy kipróbálni a vízisportokat – Scheveningent Hollandia szörfközpontjának tartják -, de van itt színház, mozi, kaszinó, tekepálya, üzletekkel teli sétálóutca, több tengerparti bár és étterem, nyáron pedig egymást érik a szórakoztató és sportrendezvények. Ha kritikusan szemléljük, Scheveningen talán túlontúl mesterkéltnek tűnhet. Természetességéből, bájából valóban nem sokat tudott megőrizni, javarészt alárendelte magát az idegenforgalomnak.

Zandvoort

Zandvoort azóta vonzza a strandolók tömegeit, hogy 1828-ban megnyitották első tengerparti szállodáját. A 19. században a királyi család is szívesen pihent itt, idegenforgalma pedig azóta egyre csak felfelé ível, főként a családok kedvelik, mivel strandjai tágasak és annyi programlehetőség van, hogy egy pillanatig sem lehet unatkozni. Szörfözni, kite-szörfözni, vitorlázni lehet, minden évben megrendezik a zenei fesztivált, a kaszinóban a szerencsénket tehetjük próbára, de Zandvoortban található a Circuit Park, a Formula-1-es versenypálya is, ahol 1952-től 1985-ig rendeztek futamokat. A város népszerűségéhez nem kis mértékben járul hozzá az sem, hogy Amszterdamtól csupán 24 km választja el. Nemcsak nyáron jönnek ide a turisták, de már az első napsugarak meghozzák a strandolókat, egészen kora tavasszal.

Bloemendaal aan Zee

Bloemendaal aan Zee

Zandvoort szomszédságában terül el Bloemendaal, ahol szintén minden szolgáltatás megtalálható. A strand híres pavilonjairól, ahol hatalmas partykat rendeznek, ezért nevezik Bloemendaalt a holland Ibizának is. Bár egyértelműen a fiatalok kedvence, az idősebbek sem fogják magukat kívülállónak érezni itt. Az amszterdami városnézést kifejezetten érdemes megkoronázni ezzel a strandolással.

Egmond aan Zee

Egmond aan Zee

Az Északi-tenger partján fekvő falu Hollandia elsőszámú családi strandjaként vált nevezetessé. Ha a családok pihenni vágynak, a zajos tömegektől távol szeretnének strandolni, szinte biztos, hogy ide jönnek. Az egykori halászfalunak egy kis múzeuma is van, világítótornya pedig a strand fénypontja a dűnékkel együtt, melyek nem élettelen sivatagot alkotnak, hanem gazdag élővilággal rendelkeznek. Itt sétálva nem ritka látvány a fűben osonó róka vagy egy-egy legelésző vadló.

Domburg

Egy természetvédelmi terület szélén fekszik Zeeland legrégebbi strandja. Nagy előnye, hogy a gyönyörű tengerpart mögött egy nem kevésbé szép kisváros fekszik. Kiterjedt strandja több díjat is nyert az elmúlt években, 2013-ban megkapta a Kék Zászlót, három alkalommal pedig Hollandia legtisztább strandjának is megválasztották. A szépen karbantartott strandon adott a lehetőség a vízisportokra, a szolgáltatások pedig minden igényt kielégítenek.

Schiermonnikoog

A Watt-tengerben fekvő kis sziget egyértelműen káprázatos strandjáról híres. Ez Európa legszélesebb strandja, mely szinte végtelennek tűnik. A homokdűnék és a gyönyörű part olyan vonzerőt ad a szigetnek, hogy évente átlagosan több mint negyedmillió turista érkezik ide élvezni a nyár valamennyi örömét. A sziget egésze nemzeti parkot alkot, így a strandolás mellett is bőven akad látnivaló és lehetőség a természetben való kikapcsolódásra.

1 hozzászólás

  1. De super !
    Sosem látni hallani ezekről a strandokról itt Magyarországon.
    Milyen kár.
    Zsuzsanna

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here