Kezdőlap Ausztria Graz 10 legérdekesebb látnivalója

Graz 10 legérdekesebb látnivalója

0

Ausztria kulináris és kulturális fővárosa, mely a történelmet és a modern életritmust a legnagyobb természetességgel ötvözi. Bár Bécs után negyedmilliós lakosságával Graz Ausztria második legnagyobb városa, viszonylag kis területen fekszik, nem nevezhető metropolisznak. A városnézéshez mégis érdemes kényelmes cipőt és ruhát választani, mert annyi látnivalót tartogat, hogy felfedezése felér egy túrázással is.

Utak, utcák, terek, udvarok, műemlékek, múzeumok, Világörökségi óváros, virágzó kulturális élet, gasztronómiai csodák, lenyűgöző tájak és a közelben hangulatos kis falvak – röviden így lehetne összefoglalni, hogy Graz miért Ausztria egyik legnépszerűbb városa.

10. Operaház

A bécsi után Ausztria második legnagyobb operaháza. Eredetileg városi színházként működött, 1899-ben tartották megnyitóját. A barokk stílusú épületet a II. világháborúban bombatalálat érte, emiatt le kellett bontani oszlopcsarnokát és eredeti homlokzatát is egyszerűsítették az újjáépítés során. Belül azonban a tágas lépcsőház, a páholyok, a gazdagon díszített, aranyozott stukkók és a mennyezeti freskók érintetlenek maradtak. Az 1980-as évek közepén az Operaházat kibővítették, gondosan ügyelve szépségének megőrzésére.

9. II. Ferdinánd császár mauzóleuma

A gyönyörű épületkomplexum a mauzóleum mellett magában foglalja a város egyik leglátványosabb templomát, a Szent Katalin templomot is. A mauzóleum Graz egyik legjelentősebb épülete, mely lenyűgöző kombinációja a manierizmusnak és Róma pompás templomépítészetének. Építését 1614-ben a császár rendeletére kezdték meg. II. Ferdinánd mellett itt található felesége sírja is.

8. Kunsthaus

A földöntúli látványt nyújtó, hatalmas, kékes buborék Graz legújabb szimbóluma, mely 2003 óta lebeg a Mura-folyó felett. Alkotói, Peter Cook és Colin Fourner, előszeretettel nevezik “barátságos idegennek” ezt a látványos épületet, melyben a kortárs művészeteké a főszerep.

7. Eggenberg kastély

2010 óta a Világörökségek része az 1625-1656 között épült kastély. Az épületben a szobák, az ablakok, az ajtók és a tornyok száma mind a Gergely-naptárt szimbolizálja, az éveket, hónapokat, napokat. Dísztermének mennyezetét az állatöveket, bolygókat ábrázoló festmények díszítik. A háromemeletes barokk kastélyt az Eggenberg család építtette olasz mesterekkel, majd a 18. század közepén új tulajdonosai átalakításokat végeztek rajt. Ma ez a régió legszebb és legjelentősebb kastélya. Múzeumában római leleteket, érmegyűjteményt és reneszánsz, valamint barokk kori művészeti alkotásokat láthatunk.

6. Herz-Jesu Kirche

Már csak puszta méreteit tekintve is Graz legjelentősebb temploma. 1881-1887. között épült neogótikus stílusban, 19. században hozzátoldott tornya 110 m-rel magasodik a város fölé. A vörös téglából épült, jellegzetes templom kihagyhatatlan látnivaló, mely az esti kivilágítással tündököl teljes pompájában.

5. Rathaus

Graz óvárosának szíve a Hauptplatz, a középkori főtér, mely a történelmi központ többi részével együtt a Világörökségek közé tartozik. Itt áll a 19. századi Városháza, a Rathaus, melynek jellegzetes kupolája és gazdagon díszített homlokzata is figyelemreméltó. A bejáratnál látható festmény a Városháza épületének különböző korszakait meséli el, többek közt a 16. századot, amikor még a mainál jóval kisebb, régi városháza épülete állt itt. A Rathaus nemcsak az önkormányzati ülések helyszíne, de az esküvőket is itt kötik.

4. Piacok

Graz igazi vásárváros, mivel környékén egymást érik a termőföldek. A gazdák a város számos piacán árulják friss portékáikat, nemcsak nézelődni, de vásárolni is érdemes. Graz egyik legjobb és legnevesebb piaca a Kaiser-Josef Platzon található.

3. Grazi Egyetem

A Karl Franzens Egyetem egy ritka gyönyszem. Korát és méreteit tekintve a bécsi után a második a sorban. Az egyetem a nevét II. Károly főhercegről kapta, aki 1585-ben megalapította, valamint I. Ferenc császárról, aki 1827-ben újból megnyitotta. Az épület körül csodás botanikus kertet alakítottak ki.

2. Környék

Graz egy fantasztikus, élettel teli város, de nemcsak nevezetességeire, hanem a környező vidékek felfedezésére is érdemes néhány napot szentelni. Festői hegyvidékek, dombok és völgyek váltják egymást, szőlőültetvények és borászatok, ameddig a szem ellát. Stájerország változatos állat- és növényvilágát a nemzeti parkokban ismerhetjük meg közelebbről.

1. Schlossberg

Ausztria egyik nemzeti szimbóluma és Graz kihagyhatatlan lántivalója. A kastély egy szikla kiszögellésén áll immár több min egy évezrede. Különös jelentőséggel bír, hiszen a város róla kapta nevét. Az erődöt szlávul Gradecnek nevezték, innen ered a mai Graz elnevezés. A kis kastély idővel hatalmas vár lett, melyet 1809-ben Napóleon csapatai robbantottak fel. Harangtornya és Óratornya azonban ma is állnak.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version