Kezdőlap Svájc Fribourg városa és környéke

Fribourg városa és környéke

0

A Svájci fennsíkon, az Alpok lábainál terül el a főként mezőgazdasági jellegű Fribourg régió. Leginkább szarvasmarhájáról és sajtjáról híres, de az itt készült órák és csokoládék is nemzetközi hírnevet vívtak ki maguknak. A régió túlnyomórészt katolikus, lakóinak egyharmada a francia nyelvet használja. A kanton természeti szempontból is rendkívül változatos, a Három Tó Vidékén egyenesen mediterrán környezet fogadja az utazókat. Ez a régió már a kelták és a rómaiak idején is kedvelt pihenőhely volt és nincs másként ma sem. Fribourg természeti szépsége és hangulatos települései miatt fix helyet foglal Svájc turisztikai térképén.

Svájc egyetlen városában sem érezhető akkora nyelvi szakadék a helyi lakosság között, mint Fribourgban. A Sarine-folyó nyugati partján franciául, a keletin már németül beszélnek, a kettőt pedig a folyó hídjai kapcsolják össze szó szerint és szimbolikusan is. Ha összekeverjük az erős katolicizmust egy élénk és nagy létszámú diáksereggel, megkapjuk azt a kulturális koktélt, ami ennek a lenyűgöző középkori városnak a sajátja.

A 42 ezer fős városka az azonos nevű kanton központja, Svájc egyik legszebb történelmi települése. Fribourgot 1157-ben alapították, a középkorban gyorsan fejlődött, 1254-ben terjeszkedett át a folyó túlpartjára is, elsősorban a kereskedelem volt meghatározó a gazdaságában. A Svájci Konföderációhoz 1481-ben csatlakozott, növekedése továbbra is tartott, a 17-18. század fordulóján sorsa 60 helybeli befolyásos család kezében volt, akik uralták a politikai, a gazdasági, a kulturális és a társasági életet is. A város képe a 19-20. században drasztikusan megváltozott, ekkor rombolták le a városfalakat, új hidat építettek a folyó felett és megnyitották a vasutat is.

Óváros

Fribourg történelmi városközpontját több mint 200 gótikus homlokzatú épület díszíti. Ezek többsége a 15. századból maradt fenn, a gondos felújításoknak köszönhetően állapotuk szinte kifogástalannak mondható. Az óváros gyönyörű példája a középkori európai építészetnek. Keskeny sikátorai, dekoratív szökőkútjai, hangulatos terei a dombtetőn ülve még festőibbé teszik a látványt és felejthetetlenné a városnézés élményét is.

Szent Miklós katedrális

A város védőszentjének nevét viseli a 13. századi, gótikus stílusú katedrális, melyet egy korábbi római épület helyén emeltek. Míg felépült, több száz év telt el, német tervek alapján kezdték munkálatait és a francia igényeknek eleget téve fejezték be. Tornya 76 m magas, főbejárata felett 14-15. századból való szobrok láthatók. Legszebb részei az ólomüveg ablakok, melyek Joseph de Mehoffer munkái, híres orgonáját Alois Mooser készítette. Belsejében érdemes megnézni az 1498-ból való pulpitust és a szintén 15. századi kórust. A templom kincstárában felbecsülhetetlen értékű arany- és elefántcsont tárgyakat őriznek, köztük kelyheket, szobrokat, gyertyatartókat. A katedrális tornyának tetejébe 368 lépcsőfok vezet fel, innen szép kilátás tárul elénk a városra és az Alpok lábaira.

Városháza

A figyelemre méltó 16. századi épület legjellegzetesebb része a nyolcszögletű óratorony, melyben mechanikusan működtetett figurák ütik el az egész órákat. Az épület belsejét XIV. Lajos korabeli stílusban alakították ki, gótikus üvegablakait a 16. században készítette Martin Gramp.

Művészeti és Történeti Múzeum

Késő gótikus szobrok és festmények is láthatók többek közt a múzeumnak otthont adó történelmi épületben. A Hotel Ratze a 16. században épült, egykor vágóhídként működött, napjainkban pedig őskori, római és középkori gyűjteményeket állítanak ki benne. A kanton politikai, gazdasági és vallási életéről itt mindent megtudhatunk, láthatjuk a 16. századból származó svájci faszobrok legnagyobb gyűjteményét is.

Murten

A Morat-tó déli partjánál fekvő város lakosságának 75%-a a német nyelvet beszéli. Murten híven őrzi középkori arculatát óvárosának keskeny sikátoraival és árnyas árkádjaival. Az itt álló épületek nagy része a 15-18. század óta áll. A 800 éves múltra visszatekintő település Friborug városa mellett a régió egyik legnépszerűbb úti célja, melyhez tóparti fekvése és szépen kiépített partmenti részei nagyban hozzájárulnak. Murten városmagját Svájcban egyedülálló módon szinte teljesen sértetlen, 12-15. század között épített városfal övezi, amin kellemes sétát lehet tenni. Legjelentősebb történelmi épülete a vár, melyet Savoyai Péter emeltetett a 13. században. Napjainkban szabadtéri koncerteknek ad helyet.

Bulle

Érintetlen környezetben, gyönyörű tájak között fogadja a turisták a 18 ezer fős kisváros. Szilárdan gyökerező ősi hagyományai megnyilvánulnak a piacokon, vásárokon, az állattenyésztésben, a zenei rendezvényeken, a múzeumokban és természetesen a gasztronómiában is – nem véletlenül nevezik Bullet- a helyi termékek és a finom ízek városának. Környékét mesés túraútvonalak hálózzák be, a hegyi és vizisportokhoz fantasztikus adottságokkal rendelkezik a vidék. Történelmi központja gyalog könnyen bejárható, innen is csodás a kilátás a környező hegyekre.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version