Kezdőlap Franciaország Franciaország legkísértetiesebb helyei

Franciaország legkísértetiesebb helyei

0

Mint a legtöbb európai ország, Franciaország is gazdag és változatos történelmet tudhat maga mögött. Ebben a gyönyörű országban számtalan régi épületet, építészeti remekeket és furcsa kastélyokat csodálhatunk meg. Egy olyan ország, melynek ilyen sokszínű a múltja, rengeteg történetet tud még mesélni.

Ha előfordult már, hogy beleuntál az útikönyvek által szajkózott kötelező látnivalók végtelen sorába, elfáradtál a külföldi shoppingolásban és valami igazi izgalomra vágysz végre, miért ne tennél egy utazást Franciaország legkísértetiesebb helyeire? Számos régi és sok új foltot találhatsz a térképen, amelyek hátborzongató meséket rejtenek.

Kísértetjárta házak, rémisztő temetők, vérfagyasztó szellemtörténetek. Néhányuk nem éppen a gyenge idegzetűeknek való…

Mont-Saint-Michel

A normand partok közelében lévő sziget az elsők közt került a Világörökségek sorába. De régen másról volt híres. Amikor az 1400-as évek elején helyőrség került a városba, a parancsnok Louis d’Estouville lett, aki sikeresen harcolt az angolok elleni százéves háborúban. Gyakran kérkedett azzal, hogy kétezer katona vérével festette vörösre a földet. Valaha a Mont-Saint-Michelt védte, de a legenda szerint nem tud innen szabadulni és szelleme a mai napig őrt áll a középkori falak közt.

Alais, Provence

A legrégebbi és legjobban dokumentált kísértethang Európában innen származik 1323-ból, Guy de Tornotól. A kísértethangot az ő házából hallották röviddel a halála után. A hang annyira erős és félelmetes volt, hogy a helyiek négy szerzetest kértek arra, jöjjenek el a házba és tegyenek valamit. A szerzetesek 8 napot töltöttek a házban, azt állították, tényleg beszéltek a szellemmel, aki azt mondta nekik, csak akkor nem kísért tovább, ha 100 misét mondanak a lelkéért. Ez megtörtént, a hang pedig soha többé nem szólalt meg. Egyesek szerint a férfi lelke felesége iránt érzett féltékenysége miatt nem tudott nyugodni, mert még halála után is rajta akarta tartani a szemét.

Versailles

A kastély és környéke régóta ismert szellemtörténeteiről. Falainak 250 évet felölelő tragikus históriái úgy tűnik, nem múltak el nyomtalanul. Itt élt Marie-Antoinette, Franciaország királynője is, akit a forradalom idején lefejeztek. Rossz helyen és rossz időben született, a történelem áldozata lett. Bolyongó szellemét a kastély kertjében számtalan alkalommal vélték már látni. Sok szellem-vadász kimondottan azért jön el Versailles-be, hogy megpillanthassa a szépség kísértetét. Többen számoltak be fej nélküli alakokról és a grandiózus Tükörteremben sokan látták már a királyi ház tagjait, nemcsak a festményeken…

Loire-völgye, Brissac-kastély

Ez a 16. századi, fényűző kastély telis tele van antik tárgyakkal, eredeti kárpitokkal, mennyezetét pedig színarany festék díszíti. Már a kastély küszöbét átlépve megborzong az ember, főleg akkor, ha ismeri az ódon falak titkát, a kettős gyilkosság történetét. A kastély tulajdonosa, Jacques de Breze egy este hazatérve holtan találta feleségét és annak szeretőjét. Mindkettőjüket megölték. A legenda szerint a pár azóta kísért a kastélyban. A férj a történtek után azonnal eladta a kastélyt, mert nem bírt együttélni a szellemekkel.

Monts d’Arée

A francia kormány éppen ott építtetett fel egy atomreaktort, ahol korábban a helyiek sokszor észleltek szellemeket ezen az általuk Pokol Kapujának nevezett helyen. A legenda szerint egykor az ördög-imádók egy kislányt és annak kutyáját áldozták fel itt. A legtöbben az ő kísérteties alakjukat vélik felfedezni a megmagyarázhatatlan jelenségekben.

Euro Disney

Állítólag nemcsak Mickey-vel és Minnie-vel futhatunk össze itt. A látogatók állítása szerint a kisgyermekek számára fenntartott részben titokzatos, spirituális energia-örvény kísért. Az ott dolgozóknak is számtalan személyes történetük van erről…

Domrémy, Le Bois-Chenu bazilika

A franciák egyik nemzeti hőse, a későbbi Szent Johanna tiszteletére emelték a templomot, a máglyán 19 éves korában, 1431-ben megégetett lány szülőhelyének közelében. Szellemét többször látták a templomban, sőt 1925-ben, amikor két angol hölgy fotókat készített a templomban, előhívás után az egyik képen a fotó készítésének pillanatában még láthatatlan fehér alak jelent meg.

Párizs, Pere La Chaise temető

A francia főváros legnagyobb temetője a leglátogatottabb sírkert a világon. Állítólag a leginkább kísértetjárta is. Jim Morrison, La Fontaine, Oscar Wilde, Moliére és Yves Montand – csak néhány név a sok száz híres ember közül, akit itt helyeztek végső nyugalomra. Jim Morrisson szellemét többen látták már saját sírján üldögélve. A leggyakrabban viszont egy fehér ruhás, áttetsző nőalakról számoltak be, aki a semmiből jön és a semmibe tűnik el. A temető legismertebb kísértet-története egy szerelmespárról, Marcel Proustról és Maurice Ravelről szól, akiknek szerelmét életükben megvetés övezte. Még azt sem engedték, hogy egymás mellett temessék el őket. A legenda szerint minden éjjel kiemelkednek sírjukból és próbálják felkutatni egymást.

Párizsi katakombák

Az 1700-as években Párizs lakossága olyan mértékben növekedett, hogy már nem volt hely hova temetni a halottakat. A város vezetői azonban megtalálták a megoldást. Átjárókat és alagutakat ástak Párizs alatt és kialakították a halottak birodalmának is nevezett katakombákat, ahova több millió testet temettek el. Lefektették őket a falak mentén, az eredeti csontok és koponyák ma is ott sorakoznak a katakombák oldalában. Egy videofelvételen az látszik, ahogy egy rémült férfi valami láthatatlan dologtól megijedve rohan az alagútban, de a férfit utána sosem találták meg. A látogatók folyamatosan számolnak be a megmagyarázhatatlan jelenségekről. Sokan érzik, mintha megérintenék vagy követnék őket és többen beszéltek már arról, mintha bizonyos helyeken hidegebbet éreznének, de voltak már különös, hisztérikus ájulások is. Mivel a katakombákban elég méltatlan módon, egymásra halmozva temették el a halottakat, könnyen előfordulhat, hogy a nyughatatlan lelkek Párizs utcái alatt még ma is kísértenek. Azt mondják, ez a legfélelmetesebb hely egész Franciaországban.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version