A városnézés mindig sokkal izgalmasabb, ha egy-egy épületről, utcáról, látnivalóról olyasmit is tudunk, amit a legtöbb útikönyv a híres nevezetességek mellett nem említ meg. Párizs mindig is a rejtélyek és a legendák városa volt, így nem nehéz olyan érdekességeket találni, melyeket csak kevesen ismernek.


Íme 20 érdekes tény Párizsról:

1. Párizs és környéke közel 12 millió fős népességével Európa legsűrűbben lakott területei közé tartozik. A teljes francia lakosság kb. 20%-a él a fővárosban és annak vonzáskörzetében.

2. A világ egyik legnépszerűbb úticélja, évente több mint 13 millió turista érkezik a párizsi Disneylandbe, 5,5 millió keresi fel az Eiffel-tornyot, 5 millió a Louvre Múzeumot és 3,25 millióan látogatnak el Versailles-ba. Egy felmérés szerint az utazók 80%-a kifejezetten egyetlen nevezetesség miatt választja úticélnak Párizst.

3. Törvény írja elő, hogy hatemeletesnél magasabb épületeket nem lehet felhúzni a francia fővárosban. Miért? Hogy Párizs minden pontját érje a napfény.

4. Párizsban több kutya él, mint ahány gyerek. A négylábúak számát 300.000-re becsülik.

5. A város utcái alatt húzódó katakombákban több mint 6 millió ember földi maradványai találhatók.

6. A világ egyik leghíresebb és legnagyobb temploma, a párizsi Notre Dame közel 200 éven át épült.

7. Az Eiffel-torony az 1889-es Párizsi Világkiállításra épült, 2 év alatt készült el és 1930-ig ez volt a világ legmagasabb épülete. Több mint 2,5 millió szeget, 15.000 vasalkatrészt és több mint 40 tonna festéket használtak fel az építéséhez.

8. Miért hívják Párizst a fények városának? Az elnevezésnek semmi köze az Eiffel-torony fényeihez vagy a kivilágított utcákhoz. A fény ebben az értelemben az intellektust jelenti, utalva arra, hogy a francia főváros évszázadok óta az értelmiségiek, művészek, akadémikusok, írók kedvelt városa.

10. Párizs legrégebbi kávézója a Procope. 1686-ban nyitották meg, ez volt az első hely a városban, ahol valódi olasz kávét szolgáltak fel, amit a kávézó alapítója, Procopio Cutó hozott Olaszországból. A Procope volt az első irodalmi kávéház a francia fővárosban. A 18. században olyan híres emberek látogatták, mint Voltaire, Diderot, Danton, Marat és Robespierre, valamint a későbbiekben Verlaine és Anatole France.

11. Az 1860-as évekig az Ile de la Cité kb. 20.000 lakója még mindig középkori körülmények között, összezsúfoltan, mocsokban élt.

12. Az első nyilvános sztriptíz előadásra 1894-ben, a Moulin Rouge-ban került sor.

13. A város neve az egykori kelta törzstől származik (parisii), akik i.e. 200-250 között éltek itt. A település akkori neve Lutetia Parisiorum volt, mely a latin lutum, vagyis sár szóból ered és az első telepesekre utal, akik ruháikat a Szajna sáros partjain mosták. Tehát a mai elegáns, csillogó Párizs régen a parisii nép sáros városa volt.

14. Franciaország minden főútja Párizsba vezet és egyenesen a Notre Dame-nál végződik. Az autópályák melletti táblákon a kilóméterek a Notre Dame-tól való távolságot mutatják. Ezt jelzi a katedrális előtt lefektetett nullás kilóméterkő.

15. Az 1930-as években Ile St.-Louis lakói a Párizs szívében fekvő szigetet független köztársaságnak kiáltották ki.

16. Párizsban több mint 70 múzeum, műemlék és kulturális nevezetesség található.

17. Emile Zola, mint a tudomány és a racionalizmus nagy szószólója, attól tartott, hogy az Eiffel torony megváltoztatja majd Párizs időjárását és hatalmas zivatarokat fog előidézni.

18. Párizs volt a világ első városa, ahol bevezették a házszámok használatát. Ez 1463-ban történt, a példát London követte pontosan 300 évvel később.

19. Párizs 37 hídja közül 33 ki van világítva sötétedés után.

20. Jim Morisson és Oscar Wilde sírja a párizsi Pere Lachaise temetőben található.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here