Kezdőlap Málta Érdekességek Máltáról

Érdekességek Máltáról

0

Ismered Málta régi nevét? És a legendát Szent Pálról és a kígyóról? Málta bővelkedik érdekes vagy egyenesen furcsa tényekben, amit az idegenvezetőnk nem biztos, hogy elmond látogatásunk során. Közmondások, történetek, legendák, szokások…

Málta oly sok szempontból egyedülálló:

1. Lenyűgöző fák Jézus Krisztus idejéből

Málta körülbelül 60 fafajnak ad otthont, melyek közül több igen ritka és védett. Málta legöregebb fái a Bidnija nevű településen található olajfák, melyek története körülbelül 2000 éve kezdődött.

2. Na, ki akar máltaiul beszélni?

A máltai nyelvet még fél milliótól is kevesebben beszélik, mégis az Európai Unió hivatalos nyelvének számít. A helyiek igen büszkék lehetnek rá, hisz igazán különleges nyelv, ami egy kicsit elszomorító, hogy a katalán nyelv nem az EU hivatalos nyelve, pedig azt mintegy 11,5 millió ember beszéli. A máltai nyelv az egyetlen olyan szemita nyelv a világon, amely írása során a latin abc betűit használják.

3. Korlátozott friss víz készletek

Máltán nincsenek hegyek és folyók, és bár a sziget tengerrel van körülvéve, a friss víz készletek igen korlátozottak. Ahogyan ők mondják: „Víz, víz mindenhol, és nincs egy csepp, amit megihatnánk.”

4. A máltaiak nyilvánvaló gyűlölete a franciák iránt

Napóleon 1798-ban szállta meg Máltát, a franciák pedig csupán nagyon rövid ideig uralták a szigeteket. A templomokból értékes műtárgyakat lopkodtak, és nem meglepő, hogy ez nem igazán tetszett a máltaiaknak, így elhatározták, hogy Valletta-ba száműzik őket. A franciáknak elég készletük volt, hogy két évig ellenálljanak, de végül 1800-ban megadták magukat a briteknek.

5. Málta az igazi Atlantisz?

Málta partjainál felfedeztek egy víz alatti boltívet és több épületet is, s ezek vezettek ahhoz, hogy néhányan úgy gondolják, hogy tulajdonképpen Málta a legendás Atlantisz.

6. A különleges kígyóméreg

Szent Pál Kr.u. 60-ban ért partot Máltán, miután hajója neki ütközött egy sziklának. Az itt töltött idő alatt megharapta egy mérges kígyó, de nem sérült meg. Egy máltai legenda szerint a kígyó mérgét a nők szavaiba helyezte át.

7. A kövezett utak előtt

A múltban a földutakat gyakran felverték a kereskedők és a lovak, így hatalmas porfelhők alakultak ki tele baktériumokkal és vírusokkal. Egészen a múlt évszázadig embereket fizettek azért, hogy vízzel locsolják az utakat, s így a por nem szállt fel.

8. Gozoi szokások

A Gozo-szigetén élő emberek a bejárati ajtón hagyják kulcsaikat. Ez a szokás az 50-es évekből maradt fenn, amikor rengeteg férfi hagyta el a szigetet, hogy Ausztráliába emigráljon. A nők az ajtón hagyták a kulcsokat arra az esetre, ha férjeik visszatérnének. Azt, hogy mennyire nyugodtak és bizalmasak az itt élő emberek, az mutatja, hogy még a kocsijukat sem zárják le.

9. A Máltai Egyetem egy igazi történelmi örökség

Az 1592-ben megalapított Máltai Egyetem a világ egyik legrégebbi egyeteme. Ma pedig már számtalan szakra jelentkezhetnek a tanulni vágyók, a művészetektől kezdve, a humán tanulmányokon át a műszaki tanulmányokig, akár alapképzésre, akár mesterképzésre.

10. Méz, méz, édes méz

Az ókori görögök és rómaiak körében Málta Melita néven volt ismert, melynek jelentése a méz szigete.

11. Szűk utcák az árnyékért

Mdina utcái azért annyira szűkek, mert ez az építészeti rendszer rengeteg árnyékot biztosít, ami nem hátrány egy ilyen forró országban. Ezen kívül igen okos katonai tervezet is, ugyanis így minden sarokra lest építhetnek megszállás esetén.

12. Zászlók, zászlók mindenhol

A máltai emberek imádják a zászlókat, így rengeteg tetőn láthatjuk a különféle zászlókat. A piros a köztársaságot jelenti, a kék Szűz Máriát, a sárga pedig a Pápát. Néhányan ausztrál, kanadai vagy amerikai zászlókat is kitesznek, ezzel mutatva, hol is képzelik el a jövőjüket.

13. Kicsi, kisebb, legkisebb

Málta a világ 10 legkisebb szuverén állama között van a maga 314 km2 területével.

14. Jobbra nézek óra, balra nézek óra

Sok máltai templomnak két órája is van, s mindkettő más-más időt mutat. Az egyik a helyes időt mutatja a vallásos helyieknek, míg a másik állítólag a rossz időt mutatja, azért, hogy összezavarja a sátánt.

15. A tökéletes máltai nasi

A legfinomabb máltai nasi a Pastizz. A ricottat vagy borsót leveles tésztába töltik. Minden egyes ilyen kis finomság 416 kalóriát tartalmaz, így óvakodjunk tőle, ha fogyókúráznánk.

16. A világ legrégebbi szabadon álló épületei

Málta legrégebbi templomai körülbelül 5600 évvel ezelőtt épültek. Még az egyiptomi piramisoktól is régebbiek!

17. Maradjunk bal oldalt!

Az egyik legnagyobb furcsaság Máltán az ideérkezők számára, hogy csak úgy, mint Nagy-Britanniában, itt is a “rossz” oldalon, vagyis bal oldalt vezetnek. Legyünk óvatosak!

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version