Kezdőlap Törökország Éjszakai élet Törökországban

Éjszakai élet Törökországban

0

Törökország messzeföldön híres gyönyörű tájairól és magával ragadó történelmi látnivalóiról, de az odalátogatók éjjel sem fognak unatkozni. Az ország fejlődése, a növekvő jólét óriási hatással van az emberek vitalitására, így az éjszakai élet is egyre pezsgőbbé válik.

A török éjszaka sajátosságát a modern világ és a hagyományok keveredése adja. A szórakozóhelyek skálája rendkívül változatos, megtalálhatók benne a török tradícióknak megfelelően kizárólag a férfiak számára fenntartott helyek éppúgy, mint a legexkluzívabb bárok és diszkók. Ennek köszönhetően az ország Európa egyik legszínesebb éjszakai életét mondhatja magáénak.

A leghagyományosabb formája az éjszakai szórakozásnak a birahanes, amit főként a helyiek látogatnak. A birahanes a nők számára tabu, török nőkkel itt biztosan nem találkozunk, de a külföldi nőket azért tolerálják. Nekik sem szerencsés azonban férfitársaság nélkül betérni ide, legjobb, ha férfiak és nők vegyesen, csoportosan érkeznek. A birahanesben erős török kávét, rakit és rágcsálnivalót szolgálnak fel a vendégeknek. Ezek általában csendes, beszélgetős kis helyek.

A meyhane sokkal ideálisabb a külföldiek számára. Ezekben a hagyományos éttermekben és sörözőkben jobb ételeket és a vendégek változatos kombinációját találjuk. Helyiek és külföldiek, nők és férfiak vegyesen ülnek a meyhane asztalainál. Egy pohár raki, kebab és friss gyümölcsök mellett a nem ritkán dalra fakadó helyiek magánszámait élvezhetjük, hagyományos török dalokat és időnként heves politikai vitákat is hallhatunk, a hangulat az éjszaka során pedig egyre fokozódik. Törökország legjobb ilyen típusú tavernái Isztambulban találhatók, ahol a Cicek Pasaj két oldalán a hal- és virágboltok mellett meyhanek sorakoznak.

Az utóbbi időben egyre népszerűbbek a Saz bárok. Itt hagyományos anatóliai zenét hallhatunk. Az énekest általában egy zenész kíséri, aki a tradícionális török húros hangszeren, sazon játszik. Az énekes panaszos meséket ad elő szerelemről és háborúról. A tánc is lényeges eleme az előadásoknak, amibe előszeretettel vonják be a turistákat is. A leggyakoribb tánc a halay, ami szerencsére olyan egyszerű, hogy néhány másodperc alatt belejövünk.

Azok számára, akik valami igazán egzotikusat szeretnének látni, a keleti showműsorok sok éjszakai klub műsorkínálatában szerepelnek. Az Oriental Show-k főszereplői a hastáncosok, csillogó, feltűnő ruhákba öltözött énekesek és táncosok. Az ilyen típusú szórakozóhelyeket pavyonnak nevezik, ezek sokban hasonlítanak a sztriptízbárokhoz. Nem árt velük vigyázni, mert a turisták errefelé gyakran találkoznak hihetetlen végösszegű számlákkal, vizezett italokkal és egyéb szolgáltatásaikat hevesen kínáló hölgyekkel. Ha olyan pavyonba tévedünk, ahol az árak nincsenek előzetesen feltüntetve, jobb, ha minél hamarabb odébb állunk.

Törökországban sok vöröslámpás negyed található, mivel a bordélyházak – genelevek – működése teljesen törvényes. Az itt dolgozó nőket nyilvántartják és rendszeres egészségügyi vizsgálatokon kell résztvenniük.

A rockzene elkötelezettjei is megtalálják a nekik való szórakozóhelyeket, a helyiek körében is kedveltek a rock bárok. Ezek egy részét főként a diákok, egyetemisták töltik meg. Isztambulban általában olcsóbbak ezek a helyek, mint Európában, de az üdülőparadicsomokban a sok turista felveri az árakat.

Melegbárok szinte csak Isztambulban vannak, itt viszont bőséges belőlük a választék. A világvárosnak számító Isztambulban ez már egyáltalán nem számít különlegességnek és teljesen elfogadott, vidéken viszont aligha találunk ilyen szórakozóhelyeket.

Az éjszakai élet igazi szezonja a nyár, amikor az országba özönlő turistáktól még hangosabbak a szórakozóhelyek. Az üdülőparadicsomok ilyenkor rengeteg lehetőséget kínálnak a szórakozásra, de főszezon végén sok hely bezárja a kapuit. Törökország nagyvárosai viszont egész évben ébren vannak és egyre magasabb színvonalon csábítják a lazítani vágyókat.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version