Képzeld el, hogy 40 éve nyugalomban élsz, majd a kormány egyszer csak közli, hogy le fogja rombolni az otthonodat. Választhatsz, hogy az emlékeidet megőrizve fogod magad és elköltözöl, ellenállsz vagy nem teszel semmit. A tajvani nagypapa, akit cikkünkből megismerhetsz, fogott egy ecsetet, és igazi műalkotássá változtatta a kis faluját. Azóta a világ minden tájáról a csodájára járnak.
Minket lenyűgözött ennek a bátor és kreatív idős embernek a története, és szeretnénk megosztani veled.

Ismerd meg Huang Yung-Fut és a Szivárvány Falut.

A falu, ami ma már Tajcshung városhoz tartozik, a végét járta, de még mindig volt 11 lakója. Köztük a 86 éves Huang Yung-Fu. “Mikor ideköltöztem, a faluban még 1200 háztartás volt. Olyanok voltunk, mint egy nagy család” – mesélte Huang. De a dolgok azóta sokat változtak.

10 évvel ezelőtt a tajvani kormány úgy határozott, hogy lerombolja a kis falut, a helyére apartmankomplexumot épít, a lakóknak pedig kompenzációt ad, hogy máshová költözhessenek. “Mindenki elköltözött vagy meghalt, magamra maradtam” – mesélte a férfi. Huang azonban nem volt hajlandó elhagyni otthonát és tehetetlenül nézni, ahogyan semmivé válik. Ekkor kezdett festeni.

Sosem volt profi művész, de mindig szeretett rajzolni. Az édesapjától tanulta.

Először egy madarat festett a háza falára. Ezután még több madár, állat, virág és ember következett, majd a többi ház falán folytatta. Addig festett, míg mindent színes ábrák nem borítottak be.

A falura akkor mosolygott rá a szerencse, mikor helyi egyetemisták tévedtek arrafelé. Miután hallották Huang történetét, megígérték, hogy segíteni fognak. Néhány fotóval és adománygyűjtéssel vette kezdetét a falu megmenekülése.

Megszületett a “Szivárvány Falu”.

A színes, mintás, kreatív alkotásokkal borított falu hamar felkeltette az emberek érdeklődését. Miután a történet nyilvánosságot kapott, a tajvani kormány úgy döntött, visszavonja a rendeletet, és helyette látványosságként megőrzi a falut. Huang is megtarthatta az otthonát.

Évente 2 millió ember érkezik ide.

A falu az egyik legnépszerűbb látványosággá vált, az instagramozók igazi Mekkájává. Maga Huang tartja karban a falut, ő a lelke az egésznek. Folyamatosan ellenőrzi, javítja a festményeket, és természetesen újakat is alkot. Bár ez rengeteg erőt és energiát igényel, Huang azt mondja, még azután is folytatni fogja, ha betölti a 100. életévét.

Mintha egy tündérmesében járnánk.

Huangot ma szeretetteljesen “Szivárvány Nagypapának” nevezik.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here