OstravaCsehország harmadik legnagyobb városa elsősorban ipari múltjáról ismert. Ostrava a szénbányászat és a nehézipar európai központja volt, ipari komplexuma pedig ma is meghatározó része a városnak, melyet az UNESCO a Világörökségek közé sorolt be. Ugyanakkor Ostrava már korántsem az a füstös iparváros, ahogyan azt sokan még hiszik róla. Csehország egyik legzöldebb települése, egy vibráló, modern nagyváros, ahol egész évben számos rendezvény zajlik.

Ostrava történelmi ipari központját az elmúlt években újjáélesztették, szabadidős, szórakoztató- és oktatási központtá alakították át. A Vítkovice Vasmű egykor a Rothschild család birtokában volt, ők 1843-tól kezdték meg itt a nagy volumenű fejlesztéseket. A ma látható létesítmények a 19. század végéről, a 20. század elejéről maradtak fenn, ekkor történt a komplexum teljes átépítése. A 20. század második felében Ostrava már egyértelműen acélvárosként élte mindennapjait és játszott fontos szerepet az ország iparában. A rendszerváltás után a bányák nagy részét bezárták és megindult a város megtisztítása az ipari tevékenység következtében keletkezett szennyezésektől. Vítkovice ma egész napos programot kínál a látogatóknak, akik nemcsak megnézhetik, de ki is próbálhatják az itt kiállított gépek, eszközök nagy részét. A 150 hektárt elfoglaló területet folyamatosan fejlesztik és alakítják, hogy Csehország ipari múltjából még többet tárjon fel az érdeklődők előtt.

VítkoviceVítkovice közvetlenül a városközpontban található, amint a látogatók belépnek ide, úgy érezhetik magukat, mint egy jövőben játszódó, hollywoodi produkció kulisszái között. A párhuzam részben nem meglepő, hiszen Ostrava évek óta mágnesként vonzza a filmes stábokat, összefutni itt hírességekkel a mozi világából egyáltalán nem számít ritkaságnak. A vasból és acélból készült monumentális tornyok, csövek és laikusok számára átláthatatlan szerkezetek látványa még azokat is lenyűgözi, akik nem elsősorban a technika iránt érdeklődnek. Ez az acélváros minden ízében nosztalgiát áraszt magából, egy egykor hatalmas, mára letűnt világ emlékét idézi. Vítkovice egész területe nemzeti műemlék, ezen túlmenően pedig az UNESCO által védetté nyilvánított terület. Ez az egyetlen hely Európában, ahol a bányászattól kezdve a feldolgozáson át a gyártásig a vasipari termelés minden egyes folyamata egyetlen helyen zajlott és ahol valamennyi gépet és berendezést sikerült megőrizni.

Aki először jár Ostravaban, nem hagyhatja ki a Landek Parkot, Csehország legnagyobb és egyben világhírű bányászati múzeumát, ahol a geológia, az archeológia és a bányászat fonódik egybe. Több órát érdemes a látogatásra szánni, hiszen minden korosztály számára sok érdekességet tartogat a múzeum, ahol régészek vagy akár bányászok bőrébe bújhatnak a látogatók. Az egész kiállítás az Anselm-bányában lett kialakítva, ahova lemenni már önmagában nagy élmény. Lent bemutatják az egykori bányászok mindennapos munkáját, hivatásuk veszélyeit és azt, hogyan mentették a bajba jutott bányászokat az akkori technológiákkal. A Mihály-bányában meg lehet nézni a bányászok egykori öltözőit, fürdőszobáit, a különböző bányászati épületeket, de be lehet menni a gőzgép gépházába is.

Bár Ostrava látnivalóit kétségkívül a városnak az iparban játszott vezető szerepe határozza meg, azért történelmi emlékeket is találunk a város határain belül. A szilézosztravai vár értékes középkori műemléke a városnak, mely egy kis domb tetején áll, az Ostravice- és a Lucina-folyó találkozásánál. Tesín herceg építtette a 13. század második felében, gótikus stílusban, reneszánsz megjelenését a későbbi évszázadok során nyerte el. Utólag, a 16. században építették hozzá kapuját és tornyát, melyek eredeti állapotukban maradtak fenn a mai napig. Az ódon falak közé az elmúlt években új életet leheltek, számos rendezvénnyel és ünnepséggel próbálják még vonzóbbá tenni a turisták számára. A kastély pincéiben halakkal teli akváriumokat alakítottak ki, múzeumában középkori kínzóeszközöket lehet megnézni. A torony tetejéből Ostrava városközpontjára nyílik kilátás. A város legmagasabb kilátója az Új Városháza, melynek 73 m magas tornyából még a város környékére, a Beszkidek-hegységre is rálátni. A Nové Radnice épületét négy szobor díszíti, melyek a kohászatot, a kereskedelmet, a bányászatot és a tudományt, Ostrava történetének négy meghatározó elemét szimbolizálják.

Stodolní utca

A Stodolní utca Ostrava társadalmi életének új központja. Ebben az egyetlen utcában több mint 60 bár, étterem, pub várja a vendégeket. A Stodolní Csehország egyik leghíresebb utcája, ahol minden nyáron megrendezésre kerül az Ostrava Színei fesztivál, több száz nemzetközi zenekar és DJ részvételével. A Stodolní egykor pompás polgári házai az 1980-as évekre annyira lepusztultak, hogy az utca a város szégyenfoltja lett. Leleményes ötletekkel azonban mára a város fiataljainak és a turisták kedvenc helyévé alakították a Stodolnít, ami soha nem alszik.

Ostrava szabadtéri programlehetőségei közül egyértelműen a Miniuni viszi a pálmát. Itt 34, világszerte ismert műemlék 1:25 arányban kicsinyített mását lehet megnézni, köztük az Eiffel-tornyot, az ókori világ hét csodáját, a pisai ferdetornyot. A mini komplexumban tavakon közlekedő hajók és egy teljes vasúthálózat is látható.
A város 100 hektáron elterülő állatkertjét 1951-ben alapították, ma 360 állatfaj otthona, köztük veszélyeztetett fajoké. Az állatkertben élő állatok nem az egyetlen attrakciót jelentik, hiszen télen és nyáron is számos programmal várják a látogatókat. Rendszeresen szerveznek solymászati bemutatót, télen pedig akár sílécen is be lehet járni az állatkertet.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here