Néhány szóval talán úgy foglalhatnánk össze, hogy Dalmáciát az ősi mediterrán ízek és a modern gasztronómia összhangja jellemzi. Halak, kagylók, bárány, zöldségek, fűszerek, olívaolaj adja az alapját az egész adriai tengerpart és a szigetek konyhájának.
Észak-Dalmáciában a kedvező klíma lehetővé teszi, hogy a zöldségek és a fűszernövények egy évben többször is teremjenek, a bárány pedig igazi helyi csemegének számít, különösen a Pag-szigeten, ami egyben a juhsajtról is híres. A világszerte ismert és többszörösen díjnyertes Drnis városából származó sonkából szinte kötelező bevásárolni, akárcsak Nin egyik gasztronómiai különlegességéből a füstölt tarjából (Nin sokol), amit a benkovaci vörösborral öblíthetünk le. A sibeniki régió egyik leghíresebb kulináris terméke a Babic vörösbor, mely a Primosten könyéki szőlőültetvényekről származik, de nem hagyhatjuk ki a Zadar vidékéről híressé vált Maraschino desszert likőrt, mely a különleges makarskai cseresznyéből készül.
Közép-Dalmácia gasztronómiáját az egyedülálló, múltidéző ízek és a kreatív ételek kombinációja határozza meg. A dalmát vidékek földrajzilag rendkívül változatos képet mutatnak és ez a konyhák különbözőségén is megmutatkozik. Az ételek és a tájak tökéletes összhangot alkotnak, az ínyenceknek érdemes végigkóstolniuk minden régió specialitásait, mert autentikus ízélményben lehet részük. Split környékén a pasticada a leghíresebb specialitás. Ez egyfajta pácolt húsétel, melyet hagyományosan két napon át készítenek. Senj és Cetina vidékén a sertésből és bárányból készült, többek közt citrommal fűszerezett kolbász, a luganige az egyik legelterjedtebb étel. Imotski egyik különlegessége a béka brujet, mely citromlében főzött békacombból készül. Cetina környékén a pisztrángot minden módon – párolva, sütve, rántva – gyakran készítik, de helyi specialitásnak számít a pulestar is, amit fiatal kakasból főznek és a kostradina, a szárított birkahús. Vis-sziget egyik híres étele a Vis pogaca, melyet olívaolajon és hagymában puhára főzött, sós szardíniából készítenek.
Desszertek tekintetében is ínycsiklandó a kínálat. Ha Makarskan járva valami igazán jellegzetes, helyi édességet keresünk, válasszuk a rafiolit, mely egy mandulakrémmel töltött süteményt vagy a Makarena tortát, melynek az egyik fő összetevője természetesen a makarskai cseresznye. Stari Grad és Brac vidékén hagyománynak tekinthető a paprenjak torta készítése, melynek egyik legkülönlegesebb hozzávalója a sáfrány.
A finomságokat a legjobb házi borokkal öblíthetjük le. Hvar-szigeten terem a nagyhírű Plancic és itt van hagyománya a különleges frissítőnek, a juh- vagy ritkábban kecsketejjel elkevert vörösbornak.
Dél-Dalmácia ízei egyet jelentenek a helyben sajtolt olívaolajjal, az Adria mélyének és a folyóknak a legfrissebb halaival és kagylóival, valamint az elsőosztályú borokkal. A dalmát konyha – beleértve a déli részeket is – alapvetően az egyszerű elkészítési módokon alapul. Nem használnak túl sok fűszert, általában csak petrezselymet, babérlevelet és fokhagymát, viszont annál bőkezűbben bánnak az olívaolajjal, amely kitűnően hangsúlyozza a friss és természetes alapanyagok zamatos ízét. Dél-Dalmáciában járva talán a leghíresebb specialitás a sonka, a prosciutto, az olívaolajban érlelt sajt és a tengeri finomságok, melyek a legigényesebbek ízlését is maradéktalanul kielégítik. A tiszta, természetes vidékeken termő padlizsán és paradicsom, a konavlei káposzta, a Dubrovnik környékéről származó cukkini és a tengerparti fűszernövények, gyümölcsök adják a tradicionális ételek legfontosabb összetevőit. A Neretva-völgyben ne csodálkozzunk, ha sült békacombokkal, angolnával és a folyó más csemegéivel kínálnak minket. Ston környékén a tengergyümölcseit kedvelők ne hagyják ki a híres osztrigát, mely talán a legjobb nyersen, citromlével meglocsolva, de készítik sülten, grillezve, sőt levesként is. Dubrovnik egyik legfinomabb desszertje a rozata, a hagyományos puding karamell öntettel.
A vidék szőlőtermesztési és borászati hagyományai a régmúltban gyökereznek. Horvátország legfinomabb borai között még mindig élen jár a Peljesac vörösbora, a Plavac, amit Korcula-szigeten is megtalálunk, valamint a Posip fehérbor és az „isteni nektár”, a Malvasia Konavle régióból, melynek borai a dél minden zamatát magukban rejtik.
Weboldalunk cookie-kat használ a felhasználói élmény javítása és a zavartalan működés érdekében.OKBővebben.
Adatvédelmi és Süti (Cookie) kezelési irányelvek
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.