Ciovo

0

Ciovo egy sziget Közép-Dalmáciában, amit észak-nyugati pontján híd köt össze a Világörökségek sorát gyarapító várossal, Trogirral. 28,8 km2-es területén több falu is található, Okrug Donji, Okrug Gornji, Slatine, Mavarstica, Ciovo, Businci, Arbanija. A sziget már ősidők óta lakott, a rómaiak Boa névre keresztelték el. A 15-16. század során sokan telepedtek le itt a törökök elől menekülve. Ciovo déli része viszont még ma is szinte érintetlen.

A középkorban a szigetre leprásokat telepítettek, majd a leggazdagabb polgárok építették itt fel villáikat. Ez később sem változott, sok horvátnak, főként a Splitben élőknek van itt nyaralója. Ciovo ennek köszönhette akkoriban kellemes, családias hangulatát, amiből valamennyit sikerült átmentenie mostanra, a turistaparadicsom korszakába lépve is. Ciovo erdői kultikus helyeket, vizei pedig gazdag élővilágot rejtenek. Nyugodt öblök figyelik csendben, ahogy a vendégszerető falvak egyre bővítik a kikapcsolódási lehetőségeket a napról napra városiasodó környezetben.

Arbanija egy festői, mindössze 500 lakost számláló település Ciovo északi részén, 4 km-re Trogir belvárosától. A falu gyönyörű strandjairól ismert leginkább, partjait erdők és megannyi apró barlang ékesíti. Arbanija tökéletes választás azok számára, akik a békés, családi vakációzást kedvelik közlekedési dugók, zaj és tömeg nélkül. A településen mindössze egyetlen étterem, de több kávézó, üzlet és jól felszerelt szállások találhatók. Akik itt szállnak meg, de egy-egy estén mégis szeretnének szórakozni, azoknak Trogir, Split, Primosten és Kastel sok lehetőséget tartogat.

Businci Ciovo déli partjainál, Okrug Donji közelében található. Trogirba innen is könnyen átjuthatunk, hiszen a távolság köztük csupán 6 km. Csodás panoráma nyílik innen Brac- és Hvar-szigetre. A településen több étterem, kávézó is van és számos kavicsos strand, ahol rejtve, békésen élvezhetjük a kristálytiszta tenger örömeit. A kiépített Milicevo strandot is Businci közelében találjuk, itt a vízisportok szerelmesei sem maradnak időtöltés nélkül.

Slatine egy kis üdülő- és halászfalu Ciovo szigetén, a Kastela-öböl partján, éppen szemben Splittel és a Marjan-félszigettel. A falu környéki partokon sok lagúnát, sziklákat, köves és kavicsos strandokat találunk. A nyári forróságban áldásnak érezzük a fenyők árnyékát Slatine vidékén, ami ideális pihenőhely a nyugalomra áhítozóknak. A helyiek a turizmus mellett főként halászatból és mezőgazdaságból élnek. Az éttermekben és a konobákban bőséges a választék a helyben termő zöldségekből, gyümölcsökből és a frissen fogott tengeri herkentyűkből. Kóstoljuk meg a helyi borokat és vigyünk haza egy üveggel a házilag készült olajokból a nyaralás emlékére! Brac, Hvar és Solta szigetére szervezett kirándulások indulnak Slatine kikötőjéből.

Okrug Donji legnevesebb eseményei a Halász Éjszakák, amiket többször is megrendeznek a nyár folyamán. Bár a településen több bár és taverna is várja a vendégeket, Okrug Donji mégis egy nagyon csendes hely, ahol garantáltan nem kell tartanunk a zsúfoltságtól. Strandjai kavicsosak, betonosak. A partok itt főként szörfözésre és búvárkodásra alkalmasak.

Okrug Gornji földrajzilag a dalmát kistérség központja. Az éttermek mellett, ahol kihagyhatatlan helyi specialitásokat kínálnak, az aktív kikapcsolódásnak is megtaláljuk itt a módját. A búváriskola lehetőséget ad felfedezni az Adria szépségeit, fittnessz központ és teniszpályák is várják a nyaralókat. Mindennap csónakos kirándulásokat szerveznek a közelben lévő csendes kis öblökhöz. Bérelhetünk robogót és ejtőernyőzhetünk a helyi strand partjainál.

Mavarstica lagúnájából mesés kilátás nyílik a közép-dalmát szigetekre, Brac-ra és Solta-ra. Nagyszerű strandok, béke, áttetsző tenger, gyönyörű természeti környezet és kellemes hangulat – minden adott a tökéletes családi nyaraláshoz. A Ciovo-sziget déli részén fekvő település olyan aprócska, hogy csupán egyetlen boltot találunk itt. A nagyobb bevásárlásokhoz menjünk át a közeli Okrug Gornjiba. Ciovo déli partjai csodás strandjaikról, számos eldugott, magányos öblükről híresek, ahol mindenki talál magának egy békés kis szegletet. Akik kalandra vágynak, bérelhetnek motorcsónakot és nekivághatnak a Ciovo közelében fekvő szigeteknek.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version