Búvárkodás MáltánAz igazi búvárkodás imádók körében már évek óta ismertek Málta gyönyörű helyei. Az elmúlt 5-10 évben pedig látványosan megnőtt a búvárkodás iránti érdeklődés. Több úgy nevezett PADI Dive hely is felbukkant egész Máltán és Gozo szigetén is. A Máltai-szigetcsoport híres a barlangjairól és elsüllyedt roncsairól, melyek elérhetőek a búvárok számára, akár szórakozási célból, akár munka miatt. A roncsok között vannak tengeralattjárók, repülőgépek, rombolók, olajszállító tartályhajók és más világháborús hajók. Málta rendkívül látványos és érdekes élővilággal rendelkezik. A tenger hőmérséklete a téli időszakban körülbelül 15 C°, míg a nyári hónapokban akár 28 C° is lehet. A búvárkodás tehát nincs leszűkítve csupán a nyári időszakra, sőt, a láthatóság akkor a legjobb, ha túllépjük az 50 méteres mélységet.

Watercolours Dive CentreA legtöbb Máltára érkező nyaraló főleg Sliema és St. Julian’s városaiban foglalnak le apartmanokat és hotelszobákat. Ezen a területen található Málta egyik legjobb búvár központja, a Watercolours Dive Centre. A központ számára a legfontosabb a tapasztalat, a profizmus és a tenger tisztelete. A kezdő kurzusoktól egészen az oktató szintig nyújtanak kurzusokat. Búvárkodhatunk kezdőként a part mentén, de ha már kicsit tapasztaltabbak vagyunk, akár hajóról is beugorhatunk az elképesztően tiszta tengerbe. Ezen a központon kívül, Málta egész területén különböző, igen megbízható búvár iskolákat találhatunk. A búvárkodni vágyóknak először ki kell tölteniük egy egészségügyi nyilatkozatot, hogy elég jó fizikai állapotban vannak a merüléshez. Egyedül, oktató nélkül is búvárkodhatunk, de csak úgy, ha egy ismerősünk, barátunk mindenképp velünk tart, valamint ha rendelkezünk érvényes PADI vagy más, hivatalos cég által kiállított bizonyítvánnyal. Ezen kívül ajánlott egy búvárközponttól megérdeklődni, hogy melyik rész megfelelő a búvárkodáshoz az időjárási feltételektől és tapasztalatoktól függően.
Mind a három máltai szigetnek vannak olyan részei, melyek felejthetetlen búvár élményt nyújtanak. A víz nyugodtsága és tisztasága hihetetlenül jó láthatóságot biztosít. Annak az esélye pedig, hogy megtámad bennünket egy veszélyes hal, rendkívül kicsi. A már tapasztaltabb búvárokra több kihívó merülés is vár.

Għar Lapsi

A merülések mélysége igen változó. A legsekélyebb a 12 méteres Għar Lapsi, míg a legmélyebb a Lantern Point a víz alatti alagútjával, ami több mint 50 méter mélyre vezet le. Az előbb említett Għar Lapsi abszolút lenyűgöző a víz alatti barlangrendszerével, melyeket tökéletesen megvilágít a napsütés.

Um El Faroud teherhajóEgy kicsit arrébb a part mentén található az Um El Faroud líbiai teherhajó roncsai a homokos tengerfenéken. Még több roncsot fedezhetünk fel Málta északkeleti partjainál. A Bristol Blenheim Bomber például 42 méter mélyen fekszik, ez már tényleg inkább csak tapasztaltabb vagy profi búvároknak ajánlatos.
A sziget ezen oldalánál süllyedt el 1942-ben a HMS Maori is, ami pedig már a kevésbé tapasztalt búvárok számára is nagyszerű lehetőség, hogy felfedezzenek egy igazi történelmi hajóroncsot a tenger alatt.
A védett máltai kikötőkön túl a Cirkewwa Reef kitűnő hely minden búvár számára, akármilyen szinten is legyenek. A mélysége 5 métertől egészen 35 méterig húzódik. Ezen a területeken akár roncsokat is felfedezhetünk. A P29 és a Rozi például körülbelül 30-40 méter mélyen vannak. Ide már azért főleg a tapasztaltabb búvárok merészkednek le.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here