Kezdőlap Bulgária Bulgária természeti szépségei

Bulgária természeti szépségei

0

Bulgária egyformán népszerű úti cél a síelők és a tengerparti nyaralást kedvelők körében. Az országnak azonban a tengeren és a síelésre alkalmas hegyeken kívül számos más természeti látnivalója is van. Különleges földrajzi elhelyezkedése folytán az országban egész évben érdemes szabadtéri programokat szervezni, legyen az egy könnyű túra vagy egy kihívásokkal teli hegymászás. Bulgáriában négy havas hónap van, a tavaszi virágzás idején az időjárás már kellemesen enyhe, a nyarak forrók, kevés esővel, az ősz pedig szemet gyönyörködtetően színes a természetben.

Bulgária egyike azon kevés országnak, melyekben a természeti értékek nagyon szépen őrződtek meg. Az országnak 3 nemzeti parkja, 9 természeti parkja és számtalan védett területe van – közülük 2 az UNESCO Világörökségek listáján is szerepel. Vannak öko-útvonalai, melyek végig kalauzolják a turistákat a védett területeken, közben pedig bemutatják nekik a természeti csodákat.
Mindenkinek lehetősége nyílik megismerni a gazdag állat- és növényvilágot. Bulgária különösen a madarakért rajongók számára kötelező úti cél. Több mint 400 madárfaj honos az országban, nem véletlenül tartják a madármegfigyelők Mennyországának. Srebarnaban, az UNESCO rezervátumában több mint 200 dalmát pelikán él, ez a legnagyobb kolónia Európában.

Rila-tavak

Bulgária területnek kétharmadát hegyek alkotják, a hegyvonulatok szinte megszakítás nélkül követik egymást. A Rila-hegység legfőbb nevezetességei a Rila-tavak. A hét tó – egyik a másik felett – ragyogó láncot formál kristálytiszta vizű, kék színű medencéivel. A Rila-tavak meglátogatásához az évben a legjobb időszak a nyár. Az ide vezető túraútvonalak ekkor vannak a legjobb állapotban, az aszályos időszakban szárazak, könnyen járhatók. Sok hotel, vendégház és étterem nyújt felüdülést a megfáradt kirándulóknak, ezek többsége csak főszezonban tart nyitva. Valamennyi tó megkerüléséhez 6-8 órára lesz szükség.

Melniki Piramisok

A Melniki Piramisok látványos sziklaformációk Bulgária legkisebb városának szomszédságában. Az ország legkülönlegesebb természeti látnivalói 50 km2-es területet foglalnak el. A mészkősziklákat az erózió faragta olyan utánozhatatlan formájúvá, hogy az a világ minden tájáról vonzza ide a látogatókat. Az alakzatokban sok mindent felismerhetünk, mecsetet, gombát, egyiptomi piramisokat, gótikus katedrálisokat, ki-ki fantáziája szerint. Az egyik legérdekesebb a Karlanovo közelében álló piramis, mely 100 m magas, meredek, megmászhatatlan, tetején pedig fű nő.

Silistar partszakasz

Sinemoretz és Rezovo falvak között húzódik ez a védett, háborítatlan terület, a Fekete-tenger déli részén. A partot érdekes sziklaképződmények, homokos partszakaszok és különleges növényvilág teszik változatossá. A Strandzha Természeti Parkhoz tartozik, Bulgária egyik legnagyobb védett területének részét képezi Silistar, melynek zöld erdei egészen az aranyszínű strandokig nyújtóznak. Ezek az erdők Bulgária és a Fekete-tenger vidékének legrégebbi és legjobb állapotban fennmaradt ősi ökoszisztémái. Otthona szarvasoknak, vaddisznóknak, kacsáknak, vadlibáknak. A tengerpart legnaposabb részén fekszik, egyedi kombinációját kínálja a tengernek, a hegyeknek és az egzotikus növényzetnek. Az itteni strandot Bulgária legszebbjei közé sorolják, de szépségén túl azért is népszerű, mert a tenger itt mindig csendes, sekély és kristálytiszta.

Ledenika-barlang

A hozzáértők állítják, nincs ehhez fogható barlang egész Bulgáriában. 120 km-re található Szófiától, autóút vezet hozzá, de tömegközlekedéssel elérni nem lehet. Gyönyörű, kanyargós hegyi utat kell megtenni, mire felérünk a kizárólag csoportosan – egyszerre minimum 5, maximum 15 fő számára – látogatható barlanghoz. A barlangtúra nagyjából egy órás, ennek során a látogatók 350 m-re hatolnak a barlang belsejébe. Ne felejtsük el megmártani kezünket a Kívánságok Tavában vagy végig menni a Bűnösök Ösvényén, ami a legenda szerint minden vétkünket semmissé teszi. A Ledenika azt jelenti, jéghideg és ez a név nem a véletlen műve. A barlangban valóban rendkívül hideg van, az átlaghőmérséklet -7 és -15 fok között váltakozik, ezért meleg ruha és cipő nélkül ne induljunk el!

Raysko Praskalo vízesés

Neve szó szerinti fordításban azt jelenti, mennyei permet és ez a vízesés valóban úgy fest. Mélyen a Közép-Balkán Nemzeti Parkban található és lehet, hogy nem egy hatalmas zuhatag, de ezt ellensúlyozza, hogy 124,5 m magas, azaz a Raysko Praskalo a legmagasabb folyamatosan zubogó vízesése a Balkánnak. A legjobb tavasszal vagy ősszel ellátogatni hozzá, nyáron lehet, hogy a szárazság miatt a sziklákon épphogy csordogáló víz csalódást okoz.

Kara Dere

Bulgária egyik legfőbb vonzerejét strandjai adják, így a legszebb természeti látnivalók listájáról a gyönyörű partszakaszok sem maradhatnak ki. Közülük több is említést érdemlő, de Kara Dere vad szépsége és érintetlensége folytán még a legelsők sorából is kiemelkedik. Itt úgy érezhetjük, sikerült végre magunk mögött hagyni a civilizációt és vele együtt a nyaralók tömegeit is. Kara Dere homokos partjain nyugodtan hódolhatunk a nudizmusnak is és tervezhetjük ide akár az egész nyaralást, mivel lehetőség van sátrazni. Esténként a sátrak előtt tábortüzek lobognak, gitár hangja száll messzire a csendben – ennél romantikusabb körülményeket még a luxus hotelekben sem találunk.

Kősivatag

Pobiti Kamani egy kopár hely, tele sziklaoszlopokkal. Ez az egyetlen sivataga Bulgáriának, ahol a homokdűnék és a kőoszlopok összesen 13 km2-t fednek le. Az oszlopok általában 5-7 m magasak, átmérőjük pedig a 3 m-t is elérheti. A Kősivatag több szempontból is különleges Bulgáriában, például ez az egyetlen hely az országban, ahol a kaktusz természetes módon nő, de csak itt élnek olyan rovarok és állatok is, melyek kifejezetten a sivatagokra jellemzőek.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version