Kezdőlap Ausztria Bregenzerwaldi Sajtút

Bregenzerwaldi Sajtút

0

A vorarlbergi útvonal állomásait követve közelebb kerülhetünk a régióban hagyományosnak számító sajtkészítés rejtelmeihez. Megismerhetjük azokat az ősi tradíciókat, melyeket a helyi termelők évszázadok óta használnak a különböző tejből készült finomságok elkészítéséhez. A bregenzi erdőben vezető Kaesestrasse nem csupán egy túraútvonal a sok közül, ahol éppenséggel sajtokat vásárolhatunk. Ez a régió védjegye, megtestesítője a vidék minőségi termékeinek és annak a filozófiának, melyet a termelők ősidők óta magukénak vallanak.

Bregenzerwaldban a sajtkészítés nem csapán a megélhetés egyik formája volt, mára szorosan beépült a régió kultúrájába és hagyományaiba. Ausztria egyik legautentikusabb látnivalója a Sajtút, mely a helyiek számára több szempontból is fontos szerepet játszik. Létrehozása óriási lépést jelentett a tradíciók megőrzéséhez, ugyanakkor jobban ráirányította a turisták figyelmét a vidékre, így gazdaságilag is erősíti a településeket. A teljes Schleswig-Holstein régión végigvezető utat 1999-ben nyitották meg.

A Kaesestrasse középpontjában a sajtgyártók állnak. Saját kis boltot üzemeltető gazdák, az Alpok jellegzetes tejtermékei és a falusi tejgazdaságok láncolata alkotja, melyeket az osztrák falvak, a helyi kultúrába való betekintés lehetősége és a csodás tájképek tesznek még inkább élménytelivé. Az itt látható, kóstolható és természetesen megvásárolható termékek mindegyike eredeti, alpesi recept alapján készül, évszázadok óta szinte teljesen változatlan módszerekkel. Lágy joghurtok, krémes vajak, édességek és sajtritkaságok felfedezésére indulhatunk, melyeknek köszönhetően Bregenzerwald elnyerte a megtisztelő Ínyenc Régió címet.

Bregenzerwaldban összesen 1200 gazdaság működik, egy-egy farmon átlagosan 12 tehenet tartanak. Hogy a vidék gazdasági sorvadása ne húzza ki lábuk alól a talajt, “a minőség jobb, mint a mennyiség” filozófiát követve fogtak bele a Sajtút létrehozásába, mely lehetővé tette, hogy hagyományos életmódjukat tovább folytassák, miközben egyedülálló élményeket szereznek a turistáknak is.
A magánkézben lévő sajtüzemek, a nagy tejgazdaságok és parasztgazdaságok szövetségéből létrejött Kaesestrasse valamennyi pontján érdemes megállni. A “sajt fogadókban” olyan sajtból készült ételek sorát kóstolhatjuk végig, melyekről korábban nem is hallottunk. Az üzletekben nemcsak tejtermékeket, de a jellegzetes péksüteményeket, hentesárukat is megvásárolhatjuk, igazi kulináris zarándokút ez, de korántsem csak a gasztronómia rajongóinak. Sokkal inkább mindenkinek, aki Ausztria hagyományos, vidéki világával szeretne közelebbről is megismerkedni, aki kíváncsi a régió ízeire, zamataira, akit megérint a hagyományos települések és a vendégszerető helyiek varázsa.

A Sajtút egyedülálló kezdeményezés, melyet az Európai Uniónak a vidék megóvását célzó programja keretében hoztak létre. Tagjai kizárólag azok a termelők lehetnek, akik a legjobb minőségű, kifogástalan termékeket állítják elő, mindezt a tradíciókkal teljes összhangban. A Sajtút valamennyi állomása egyedi jelzéssel van ellátva.
A gazdák által üzemeltetett boltokban a sajtok mellett az összes helyi terméket megtaláljuk, a méztől kezdve a kolbászokon át az ecetekig. Bárhol lehetőségünk van megnézni, pontosan hogyan is készülnek a régió híres tejtermékei, megtudhatjuk, mennyi mindentől függ a sajtok minősége és mik azok az apró, ám elhagyhatatlan fortélyok, melyek az itteni sajtok igazi karakterét adják.
A régió magashegyi, kövér legelőin nem véletlenül látni szinte mindenütt tehéncsordákat. Innen az elképesztő éves tejtermelés, mely nem kevesebb, mint 45 millió liter. Ez adja az alapját az évente itt készülő 4500 tonna fűszeres alpesi sajtnak, valamint a vidéknek szintén nagy hírnevet szerzett vajnak és tejszínnek. Bregenzerwaldban – bár minden adott lenne hozzá – nincsenek sajtgyárak, a termelés kizárólag a hagyományos keretek között folyik, ezért is különösen érdekes turisztikai szempontból.

A bregenzerwaldi, kézzel készített alpesi sajtok egyik különlegessége, hogy kizárólag nyáron készítik őket. A helyben termő számtalan gyógynövény felhasználásával számtalan különböző ízesítésű sajt készül, melyekből a sajtbárokban kaphatjuk a legteljesebb ízelítőt. A helyi fogadók, vendéglátóhelyek és éttermek mindegyike legalább öt, helyben készült, tradícionális sajtfélét vagy abból készült fogást kell, hogy kínálni tudjon vendégeinek. Ezek az állomások a Sajtút mentén, a völgyekben és a hegyekben találhatók. Mindegyikre jellemző a családias, otthonos hangulat, berendezésükben is a hagyományokat idézik.
A Sajtút egyik fénypontja a Hittisauban található Alpesi Családi Tejgazdasági Múzeum, ahol az alpesi tejkonyhát pontosan úgy láthatjuk, ahogyan azt 300 évvel ezelőtt is használták. Az idegenvezető szakértő magyarázata mellett nézhetjük meg azokat az eszközöket, melyeket a sajtgyártáshoz hagyományosan használtak.

Ahhoz, hogy a sajtok útját végigkövessük az alpesi rétektől az asztalig, túracipőt kell húznunk. A túra során eljutunk a gazdaságokba, ahol az egész folyamat kezdődik, megismerhetjük a családokat, akik bevezetnek minket a sajtkészítés azon rejtelmeibe, melyeket ők is felmenőiktől kaptak örökül. Bergenzwaldban egyetlen kiránduló sem marad éhen. A hegyekben mindenütt akad legalább egy hütte vagy hegyi fogadó, ahol nemcsak ételt, de szállást is kaphatunk.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version