Kezdőlap Olaszország Barangolás Emilia-Romagna tartományban

Barangolás Emilia-Romagna tartományban

0

Emilia-Romagna közel sem vonz annyi látogatót, mint a szomszédos, turisták által felkapott Lombarida vagy Toszkána, ami különös, hiszen ugyanazt a bájt, ugyanazt a varázslatot tartogatják vidékei. Gyönyörű tájak, történelmi épületek sokasága és olyan tradicionális konyha, amit egész Olaszországban ismernek és elismernek. A tartományt felfedezni nem igényel nagy tervezést, hiszen látnivalóinak többsége a rómaiak által i.e. 187-ben kialakított Via Emilia vonalát követve elérhető.

Az út mentén büszke történelmi kisvárosok sorakoznak, tele középkori reneszánsz palotákkal, melyeket az egykor egymással versengő, tehetős családok építettek. Ők uralták a környék városait, mielőtt a pápaság átvette tőlük a hatalmat. Emilia Romagna városai közül a legnagyobb Bologna, egyben ez a turisták által leglátogatottabb települése is a tartománynak. Itt alapították Európa legelső egyetemét, de ma már másról is nevezetes, hiszen egész Olaszországban Bolognát tartják a gasztronómia fővárosának. Az ország egyik legszebb városa, melynek történelmi központja megdöbbentő mértékben őrizte meg középkori arculatát. Vörös téglás házai keskeny utcákat szegélyeznek, melyek a nagy, központi térről, a Piazza Maggiore-ról ágaznak kifelé. Van itt bőven műemlék és látnivaló, köztük Bologna saját ferde tornya, a Due Torri. Köszönhetően az egyetemnek, Bolognában mindig történik valami. Fesztiválok, művészeti és kulturális rendezvények töltik meg egész évben a város eseménynaptárát.

Tőle nyugatra fekszenek az egykor fantasztikusan gazdag és nagy hatalmat gyakorló középkori városok, mint Modena, Parma és Reggio Emilia. Vonattal Bolognából csupán 30 perc alatt el lehet érni Modenát, mégis, mintha az országnak egy másik felében járnánk. A város önmagát a tartomány szellemi központjának nevezi, hírnevét a Ferrari, a Lamborghini és a Maserati vitték el a világ legtávolabbi pontjaira is. A Terra di Motori keretében minden év tavaszán ezek a klasszikus autók töltik meg a város tereit. Katedrálisa az UNESCO Világörökségek részét képezi, egész Olaszország egyik legszebb reneszánsz épületének tartják. A turisták többsége nem hagyja ki Modena lenyűgöző festmény és kézirat gyűjteményét sem, melyet az 1598-ban Ferraraból a városba költöző Este család alapított. A város igazi báját a kanyargós óvárosi utcákon érezhetjük leginkább, ahol hangulatos vendéglők hívogatnak a balzsamos nyári estéken egy finom olasz vacsora elköltésére.

Parma városát sokan arról ismerik, hogy Olaszországban itt a legmagasabb az életszínvonal. Kényelmes és kellemes város ez, ahol 1-2 napot nagyszerűen el lehet tölteni a városnézéssel. Parma híres építészetéről, sajtjáról és természetesen sonkájáról, de itt gyártják a világszerte ismert olasz Barilla tésztákat is. Katedrálisa, dózse palotája, múzeumai után érdemes felfedezni a város környékét is. A Pó-folyó és az Appenninek között gyönyörű, 14-15. században épített várak és kastélyok bújnak meg, melyeket autóval könnyen el lehet érni, de jó időben számos túraútvonalon keresztül is el lehet jutni hozzájuk.

Reggio Emilia kellemes és jómódú kisváros néhány különösen szép történelmi részlettel. A város két tér, a Piazza Prampolini és a Piazza San Prospero körül épült ki, melyek legélénkebbek azokon a napokon, mikor itt tartják a piacot. Reggio Emilia nagyrészt az Este család 400 éven át tartó uralma alatt épült fel a 15. század elejétől kezdve. Ma 170 ezren lakják, a helyiek híresen vendégszeretők és ezt lépten-nyomon tapasztalhatjuk turistaként. A vendéglőkben a környék legfinomabb fogásai közül lehet válogatni, az ínyencek nem is elsősorban a turisztikai attrakciók miatt, hanem a helyi konyha megismeréséért választják úti célnak a várost.

Egykor a Nyugat-Római Birodalom fővárosa volt Ravenna, ma főként arról nevezetes, hogy itt láthatók a világ legszebb bizánci mozaikjai. Az Adria partjaitól néhány kilométerre fekvő város nem kevesebb, mint nyolc olyan épülettel büszkélkedhet, melyek az UNESCO Világörökségek közé tartoznak. Ezek a késő római, kora bizánci időszakból származnak, amikor Ravenna Európa egyik legfontosabb városa volt. Ilyen történelmi múlttal meglepő, hogy a város központja kifejezetten modern. Ez a II. világháború során elszenvedett bombázásoknak, illetve Mussolini átépítési terveinek tudható be. Ravenna éjszakai élete nem különösebben pezsgő, de a város közelében több szép strand és üdülőhely található, így nyáron bőségesen adódik lehetőség kellemesen eltölteni az időt.

Rimini Olaszország legnagyobb és legváltozatosabb üdülőhelye, valódi turista mágnes a családok számára, sok olasz évről évre visszajár ide. A tömegek által elfoglalt területek mellett Rimininek van egy exkluzívabb része is, előkelő hotelekkel, divatos éjszakai klubokkal. A várost augusztusban, a nyári szabadságolások csúcsán jobb elkerülni. Szezonon kívül egész kellemes hely, de ebben az esetben nem árt észben tartani, hogy ilyenkor az éttermek, szállodák és üzletek nagy része zárva van, a tengerpart már-már hátborzongatóan csendes. Tekintettel arra, hogy Rimini gyakorlatilag megsemmisült a II. világháborúban, meglepő, hogy milyen szép történelmi központtal rendelkezik. Sok turista kihagyja, de legalább egy délelőttöt érdemes rászánni arra, hogy kicsit jobban felfedezzük a városnak ezt a részét.

Bolognától északra fekszik az Este család egykori székhelye, Ferrara. A nagy hatalommal bíró család a várost a művészetek központjává és még ma is az egyik legelegánsabb városává tette Olaszországnak. A 16. század végén, mikor az Este család kénytelen volt átadni helyét a pápaságnak, távozásukkal gyakorlatilag a város is összeomlott. Aki a 18. században erre járt, mintha egy szellemváros kapuját lépte volna át. Elhagyott, romos házak, eltömődött csatornáktól bűzlő utcák fogadták az utazókat. Ferrara azóta újjáéledt, vibráló vidéki város lett belőle nagy terekkel, felújított középkori palotákkal, arculata valamelyest Bolognáéra hasonlít. Fő látnivalói egymás közelében találhatók, vára mellett több múzeum és palota is várja a turistákat.

A legismertebb városoktól eltekintve Emilia Romagna vidéke is érdekes úti célokat tartogat. A tartomány északi részén Olaszország legkiterjedtebb síkságai fekszenek, ezek mezőgazdasági területek, melyek a friss terményekre épülő, hagyományos konyha alapjait adják. A Pó-folyó deltájában a vadvilág is színes és gazdag. A mocsarak és a lagúnák számos kis csatornát hoztak létre, az etruszkoknak az i.e. 3. században kikötőik voltak itt. Azóta a víz jobban visszahúzódott, tengeri és szárazföldi madarak élőhelye lett a vidék, olyannyira, hogy napjainkban ez Európa egyik legismertebb madármegfigyelő területe.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version