Kezdőlap Horvátország Azúrkék gyöngysor – Plitvicei-tavak

Azúrkék gyöngysor – Plitvicei-tavak

0

Ha nem vagy őrült módon a természeti csodák megszállottja, akkor is érdemes elzarándokolnod Dél-Kelet Európa legrégebbi nemzeti parkjába, a Plitvicei tavakhoz. A világon elsők között került be a természeti értéke miatt védendő területek közé az UNESCO világörökségeinek sorába.

Alázuhanó vízesései, a víz szakadékokon keresztüli zubogása egyedi és magával ragadó látványt nyújt. 16 azúrkék tava gyöngysorszerűen fut egymás után lefelé, a felszín alatt újabb rendszereket hozva létre, majd forrásokban törnek ismét elő. A tavak hihetetlen színét az eróziónak köszönhetjük és persze a természet áldásos kezének, mely a kezdetektől kizárólagos formálója az egész területnek. Az átkelést kis fahidak segítik, de hajózni is lehet a tavakon a buja zöld erdők ölelésében. Állatvilága is ritka különleges. Szarvasok, vaddisznók, farkasok és barnamedvék, valamint számos ritka madárfaj népesíti be az erdőket – ezek többsége a parkon kívül egyáltalán nem található meg természetes környezetben.

Mintha a legfenségesebb látványra törekvő mesteri kezek formálták volna itt a hegyek és vizek ősi együttélését. Már-már giccsbe hajlóan tökéletes természeti különlegesség – nem véletlen, hogy évente több, mint 900.000 látogatót vonz ez a mesebeli szépségű, erdős hegyekkel koszorúzott táj. Európa egyik leginkább elismerésre érdemes nemzeti parkja itt fekszik a szomszédban.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version