Kezdőlap Ausztria Ausztria 7 természeti csodája

Ausztria 7 természeti csodája

0

Ausztria Európa természeti szépségekben egyik leggazdagabb országa. Varázslatos hegyek, iható vízű, mélykék tavak, vízesések, virágos rétek, gömbölyű, zöld dombok, melyekről messzire elhallatszik a tehenek kolompolása, ami legalább annyira nélkülözhetetlen eleme az alpesi tájnak, mint a hófödte hegycsúcsok.

Lehetetlen elnevezni az ország valamennyi gyönyörű szegletét, a mesébe illő vidékeket és a felejthetetlen panorámákat, melyekre az ismeretlen tájakat járva bukkanhatunk. De Ausztriának van néhány természeti látnivalója, melyek neve régóta ismerősen cseng és ezernyi turistát vonz a világ minden tájáról. Ezek az ország természeti csodái, melyek a maguk nemében egyedülállóak.

7. Liechtenstein-szurdok

Salzburgtól 50 km-re délre találjuk a Liechtenstein szurdokot, mely nevét II. Liechtensteini János hercegről kapta. Ő volt az, aki kiépíttette a szurdok mentén futó gyalogos ösvényt, melyet 1876-ban nyitottak meg a látogatók előtt. Liechtensteini János herceg halálakor Európa leghosszabb ideig hatalmon lévő uralkodója volt, 70 évig és 90 napig uralkodott.
A Gossarl-folyón található szurdok sziklafalainak magassága helyenként eléri a 300 m-t. A legtöbb pontján a szurdok árnyas, sötét, vannak azonban olyan szakaszai, melyek több napfényt kapnak, ez a vízpermettel találkozva látványos szivárványt hoz létre.

6. Eisriesenwelt

Ez a világ legnagyobb jégbarlangja. Salzburgtól délre, Werfen városában található a több mint 40 km hosszú barlang. Évente kb. 200 ezer turista látogat el ide, Eisriesenwelt májustól október végéig várja a kirándulókat. Aki szeretné megnézni, számítson arra, hogy az 1641 m magasan található barlangban 0 fok alatt mozog a hőmérséklet, csak kabátban engedik be a látogatókat. Belül Eisriesenweltet nem lehet fotózni, de hogy Ausztria természeti csodái között két barlang is szerepel, ez sejtetni engedi, hogy milyen lenyűgöző látvány vár ránk.

5. Krimml-vízesés

Európa legmagasabbja a 341 m-ről alázuhanó, háromlépcsős Krimml-vízesés. Ha teljes egészében szeretnénk bejárni, nagyjából 3-3,5 órás programmal számoljunk. Napsütéses napokon érdemes dél körül érkezni, a vízesés ekkor nyújtja a legszebb látványt. Nyáron szerda esténként az időjárási viszonyoktól függően a vízesést kivilágítják.
Az elsőtől a második szintig kb. 12 perces utat kell megtennünk, innen a harmadik lépcső 5 perc alatt elérhető. A vízesés mentén számtalan kilátó van, a Bergerblickből nyílik a legszebb panoráma. Télen a vízesést óriási jég borítja.
Ha a Krimml-vízeséshez indulunk szerelkezzünk fel strapabíró cipővel és ha nem szeretnénk elázni, esőkabátot is vigyünk magunkkal.

4. Lamprechtsofen

Egészen 2001-ig, míg egy ukrán és orosz csapat fel nem tárta Grúziában a Voronya-barlangot, a Lamprechtsofen volt a világ legmélyebb barlangja. Hogy a második helyre csúszott a listán, semmit nem von le Lamprechtsofen csodájából, mely továbbra is a világ egyik legszebb barlangja. Tavak, patakok, szakadékok és vízesések teszik változatossá a barlang belsejét.
Lamprechtsofen nemcsak szépségéről, de a hozzá kapcsolódó legendákról is híres. Ezek közül a legismertebb a Lampbrecht báróhoz fűződő történet, akiről úgy tartják, itt rejtette el másoktól rabolt kincseit. Mégpedig annyira jól, hogy a mai napig senki sem akadt a nyomára. A barlangban feltárt 198 csontváz azonban azt mutatja, hogy az eltelt évszázadok során sokan próbálták megkaparintani.

3. Karwendel-hegység

Az Alpok északi részén található Karwendel legnagyobb része Tirolban húzódik, de a hegylánc néhány tagja Bajorország területén áll. A Karwendel csúcsai közül 125 emelkedik 2000 m feletti magasságba. Legszebb csúcsai a 2749 m-es Birkkarspitze, a 2668 m-es Hintere Bachofenspitze és a 2596 m-es Hohe Warte. A Karwendel-hegység egésze védett terület, melyet számtalan túraútvonal szel át. A túrákhoz a legjobb kiindulópontok Seefeld, Mittenwald és Scharnitz.

2. Fertő-tó (Neusiedl See)

A tó egy része Magyarországra is átnyúlik, de nagyobb részt Ausztria területén fekszik. A Ramsari Egyezmény védi a tavat a mezőgazdasági tevékenységtől, a vízelvezetéstől és minden olyan tevékenységtől, ami károsan hathat élővilágára, vizének minőségére és mennyiségére. A Fertő-tó környéke 1979 óta az UNESCO Világörökségei közé tartozik, számos ritka növény- és madárfaj otthona, nádasaiban költözőmadarak fészkelnek. Amellett, hogy maga a tó lenyűgöző látványt nyújt, a környéke felkapott üdülőhely, ezért akár több napra is érdemes ide kirándulni.

1. Grossglockner

3798 m-es magasságával ez Ausztria legmagasabb hegye, valamint a Brenner-hágótól keletre az Alpok legmagasabb csúcsa. A legegyszerűbben a panorámás Magas Alpesi Úton juthatunk el ide, mely Ausztria egyik legszebb útvonala. A 48 km hosszú utat 36 kanyar töri meg és összesen 2504 m-t emelkedik felfelé. Egy gyönyörű világba vezet fel virágzó alpesi rétek, illatos hegyvidéki erdők között, míg elérjük az örök jég birodalmát a Grossglockner lábánál.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version