Kezdőlap Málta A varázslatos Mdina 11 legjobb látnivalója

A varázslatos Mdina 11 legjobb látnivalója

0

Az ókori erődfallal körbevett Mdina egy varázslatos kis hely, ahol a modern kor igazán távolinak tűnik. A szűk, kacskaringózó, labirintus szerű utak és a régi homokkő épületek, amik rózsás árnyalatban ragyognak a napsütésben, különleges bájt kölcsönöznek a festői, középkori, erődített városnak. Csendes, keskeny utak vezetnek az árnyékos udvarokhoz, a hatalmas fa kapubejárók pedig pompás palotákat rejtenek. Az UNESCO Világörökségi Listáján is szereplő városba rengetegen terveznek egynapos kirándulásokat, esténként viszont úgy ismert, mint a „Csendes Város”.

1. Mdina Citadella: Ókori erődfalak és bástyák

Mdina tipikus erőd városként hatalmas erődfalakkal van körülvéve, ami mesebeli bájt kölcsönöz a városnak. A Citadellaként ismert erődítmény egészen a középkorig nyúlik vissza, amikor az arabok és a normannok uralkodtak a városban. Az arab megszállás legegyértelműbb hatása a városra az utcák labirintusos tervezete. Az ókori, kanyargós utcák és a hangulatos sétányok az iszlám városépítészetre volt jellemző a középkorban, Magreb-ben (Marokkó, Algéria és Tunézia).

A de Mondion által tervezett, elegáns fő kaput 1724-ben építették pompás barokk stílusban. Kiváló példája ez a barokk stílusnak. A kaput egy címer díszíti, előtte pedig egy üvöltő oroszlán szobor áll büszkén. A drámai kapun belépve magunk mögött hagyjuk a 21. századot. Mdina panoráma bástyái és a szűk utcácskái különleges, óvilági eleganciát sugároznak. A méltóságteljes tereken sorakoznak az arisztokrata épületek és a díszes barokk templomok. Autóval csak a helyi lakosok mehetnek be, és még a útjelzések is porcelán táblákra vannak írva. Az erődfalak bástyáiból, mint például a Szent János bástyából és a Szent Márton bástyából, gyönyörű kilátás nyílik az idilli Mdina városára és környékére.

2. Szent Pál Katedrális

Mdina katedrálisa eredetileg a 13. század végén épült Szent Pál tiszteletére. Miután 1693-ban egy földrengés tönkretette, a katedrálist 1702-ben építették újra. Ezt a pompás barokk épületet a lenyűgöző homlokzatával és korinthoszi oszlopaival Lorezno Gafà tervezte. A világos és tágas belső részben egy lenyűgöző kupola engedi be a fényt a szentélybe. A katedrális fényűző dekorációjára jellemző a márvány berakásos padló, az aranyozott részletek, a rózsaszín márvány oszlopok és a lélegzetelállító mennyezeti festmények. Csodás művészeti kincsek jelennek meg végig a katedrális kápolnáiban, az oldalkápolnákban pedig több máltai püspököt is eltemettek. A katedrális birtokában lévő legértékesebb dolog a 12. századi, Szűz Máriát ábrázoló bizánci kép az Oltárszentség Kápolnájában. A rendkívül értékes festmény kerete gyönyörű ékkövekkel van díszítve.

A katedrális büszkélkedhet több híres Mattia Preti festménnyel is, az egyik például azt ábrázolja, ahogy Szent Pál egy fehér lovon ül, egy másik pedig az oltárkép felett lévő Szent Pál Hajótörése című festménye. Más lenyűgöző művész festményeit is megcsodálhatjuk a katedrálisban, például Domenico Bruschi Szűz Mária és az Angyalok című festményét. A plébánia oszlopait pedig lenyűgöző mozaik emlékérmék díszítik, amelyeket Róma neves Luigi Moglia nevű művésze készített.

3. Palazzo Falson: Szépművészeti és Régészeti Múzeum

Mdina második legrégebbi épülete, ez a 13. századi palota gyönyörű példája a szicíliai-normann stílusnak. Ez a tipikus középkori palota egykor a máltai nemesek rezidenciájaként szolgált, manapság pedig a nyilvánosság előtt is nyitva álló múzeumként funkcionál. A történelmi palotáknál szokatlan ugyan, de a Palazzo Falson-ban megmaradt az eredeti dekoráció, a keleti szőnyegek, az antik bútorok és a gyönyörű festmények. A könyvtárban több mint 4500 könyv van, a konyhában pedig régi konyhai eszközöket láthatunk.

A palota műgyűjteménye közé sorolhatjuk a Sir Anthony Van Dyck, Nicolas Poussin, Bartolomé Esteban Murillo és Mattia Preti, a leghíresebb máltai festő 17. századi munkáit. Lenyűgöző, kézzel festett ékszereket és olyan antik darabokat is megcsodálhatunk, mint az ókori római érmék. A Palazzo Falson egyik legértékesebb tulajdona az Alof De Wignacourt Medal, ami egy 1607-ből származó, a Nagymestert ábrázoló ritka medál. A múzeum kávézójának van egy kellemes kinti terasza is, ahol a napsütéses időben, egy finom kávé mellett gyönyörködhetünk a lenyűgöző panorámában. Egészen a tengerig elláthatunk innen.

4. Karmelita kolostor

Az elegáns barokk homlokzat mögé bújt Karmelita kolostor az egyik legfontosabb vallási épület Mdina városában. Az 1660 és 1675 között épült, a Boldogságos Szűz Mária Testvéreinek a rendje által működtetett Karmelita kolostor a mai napig kolostorként funkcionál, és ez az egyetlen kolostor, ami nyitva áll a nyilvánosság számára Máltán. Egy szerzetes segítségével járhatjuk körbe a kolostort, ő vezeti a látogatókat a refektóriumba, ahol a szerzetesek szokásszerűen megebédelnek, miközben csendben hallgatják Isten szavát, ezután a Karmelita templomba térünk át, a konyhába és végül egy tipikus szerzetesi szobába. A Karmelita templomot az egyik legfontosabb máltai, barokk stílusú templomnak tartják. Giuseppe Calì hat lenyűgöző festményét, Stefano Erardi Gyümölcsoltó Boldogasszony művét, valamint a híres, máltai Mattia Preti festményeit is megcsodálhatjuk.

A kolostori vendéglátás jegyében, a kolostor megnyitotta a Theos éttermet a saját szalonjában, ami egy kellemes, nyugodt hely eredeti, mennyezeti festményekkel. Az étteremben ebédet és vacsorát szolgálnak fel, az ételek pedig egy kis betekintés nyújtanak a Karmelita történelmi ízeibe. Az étlapon helyi, máltai ételeket találunk, valamint egyéb mediterrán ételeket, például a görög, török és calabriai konyhák specialitásait. A Karmelita Kolostor ezen kívül egész évben tart még szemináriumokat, kiállításokat és barokk zenei koncerteket.

5. Katedrális Múzeum

A Katedrális Múzeum is ugyanazon az elegáns téren található, ahol a katedrális maga, az Érsek palotája mellett. A Szent Pál Katedrálisba vett jegyünkkel a Katedrális Múzeumba is bemehetünk. Egy gyönyörű, barokk stílusú, 1722 és 1742 között épített épület, a katedrális papneveldéje ad otthont a múzeumnak, ahol egyházi műtárgyakat tekinthetünk meg. A múzeumban van Európa egyik legjobb vallási műgyűjteménye. Hihetetlen érdekes, a 15. századból származó dokumentumokat, római régiségeket is tartalmaz a kiállítás. A gyűjtemény egyik kiemelt darabja egy középkori, Szent Pál szárnyasoltár, ami korábban a katedrálisban található oltárkép egy része volt. Az európai festők néhány remekműve is a múzeumot ékesíti, főleg spanyol művészeké. Albrecht Durer fafaragásai sem elhanyagolhatók!

6. A Bástya tér történelmi épületei

A lenyűgöző tér a Citadella falainak a sarkán helyezkedik el. Az itt található bástyából belátni az egész tájat és a város körüli vidéket. A tágas teret elegáns, arany homokkőből épített épületek, veszik körül, melyeknek hatalmas ajtajuk van bronz kopogtatókkal. Az erődfalak sarkánál lenyűgöző kilátás tárul elénk. A távolban még a Mosta dómot is felfedezhetjük. A Bástya térhez közel, a Villegaignon Street-en van a Palazzo Santa Sofia, Málta egyik legrégebbi palotája és Mdina legjobban megőrzött, középkori épülete. A palota emléktáblája szerint 1233-ban építették. A felső szintet pedig 1938-ban adták hozzá.

7. Palazzo Villhena: Természettudományi Múzeum

Mdina Természettudományi Múzeumának egy lenyűgöző, 18. századi épület, a Magisterial Palace of Justice ad otthont. A palotát párizsi barokk stílusban tervezték Antonio Manoel de Vilhena, Nagymester számára. Különösen nagy földtani és őslénytani gyűjteménnyel büszkélkedhet, több mint 10.000 különböző sziklatípust és ásványokat tartalmaz, csak úgy, mint kiváló kövületeket. Olyan egyéb kiállítási tárgyakat is megcsodálhatunk, mint madarakat, halakat, kagylókat, rovarokat és emlősöket, melyeket a saját természetes élőhelyükön mutatnak be. Sőt, a múzeum gyűjteményében még a máltai vizekben valaha talált legnagyobb tintahallal is találkozhatunk. Külön részeket hoztak létre Málta nemzeti madarának, a Il-Merill, vagyis kék kövirigó, valamint a nemzeti növényüknek, a Widnet il-Bahar, az ezerjófű tiszteletére. Már csak azért is megéri ellátogatni a múzeumba, hogy megcsodáljuk a Palazzo Vilhena lenyűgöző udvarát és pompás belső részét.

8. Mdina Börtönmúzeum

Mdina Fő kapuja mellett, a Vilhena palota alatt található múzeum bemutatja a mdinai börtönélet történelmét. Földalatti kamrák, folyosók és cellák várják az idelátogatókat, melyekben egykor elítélt rabok élték mindennapjaikat. Néhány helyet átalakítottak annak érdekében, hogy igazán jól szemléltessék a középkori, máltai börtönök brutalitását. A középkorban, a kínzóeszközök használata teljesen általános volt a börtönökben. A múzeum Málta történelmének egy sötétebb oldalát mutatja be, ugyanakkor betekintést enged a történelmi hátterébe is.

9. Palazzo de Piro: A Szerszámok, Kereskedelem & Hagyományok Múzeuma

A Palazzo de Piro-ba vett belépőnk tartalmaz még egy a katedrálisba és a Katedrális Múzeumba is érvényes jegyet. A rengeteg kiállított tárgy között találunk például hagyományos csipkeverő szerszámokat, faipari gépeket, sőt, még egy antik gofrisütőt is. A Palazzo de Piro ad otthont a Katedrális Múzeum kibővítésének is, valamint ideiglenes házigazdája a művészeti kiállításoknak és kulturális eseményeknek, mint például klasszikus zenei koncerteknek. A látogatók megpihenhetnek a bájos Xpresso Café és Bistro nevű földszinti kis kávézóban vagy az épület csodás udvarában.

10. Bájos kápolnák

Mdina sok csendes kis mellékutcája vezet eldugott kápolnákhoz, melyek figyelemre méltó építészettel és műalkotásokkal büszkélkedhetnek. Az egyik legrégebbi a Szent Miklós Kápolna, ami Mdina legnyugodtabb éveiből, a 16-17. századból maradt fent. A fenséges kis kápolnát 1550-ben építették, majd 1698-ban újították fel. Csupán néhány lépéssel arrébb található a Szent Ágota Kápolna. Az apró istentiszteleti hely jellegzetessége a gyönyörű oltár, amit egy aranyozott keretű Szent Ágota festmény díszít. Szent Ágota Kápolnáját 1410-ben alapították, majd 1693-ban Lorenzo Gafà építette újjá, miután egy földrengés lerombolta az eredeti épületet. A második világháború idején menedékhelyként szolgált.

11. Xara Palace: az 5 csillagos Boutique Hotel

Mdina szívében egy történelmi palotát alakítottak át egy 5 csillagos luxushotellé. A csendes téren álló 17. századi palota egykor egy nemesember háza volt, s egykor a Strickland család birtokában volt. A hotel szobák fényűző dekorációja igazi palotai élményt biztosít a párizsi ágyneművel, az eredeti festményekkel, az antik tapétával és a korabeli bútorokkal.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version