Kezdőlap Hollandia A tulipánok földjén

A tulipánok földjén

0

A szivárvány minden színét magába foglaló tulipánmezők a tipikus holland táj elengedhetetlen elemei. Ragyogó piros, sárga és rózsaszín virágok borítják be tavasszal a virágtermesztéssel foglalkozó régiók télen kopár területeit. Hollandiának számos műemléke és történelmi látnivalója mellett ez az, amit biztosan látni kell.

Attól kezdve, hogy az első tulipánhagymát elültették holland földön, kifejlődött egy korábban ismeretlen kertészeti ágazat az országban. A sík vidékeken egyre nagyobb területeket ültettek be tulipánokkal, mígnem Hollandia Európa elsőszámú tulipán nagyhatalmává nem vált. Bár sokan azt hinnék, a tulipánok korántsem Hollandiából származnak. Ázsiában őshonos virágok, melyek közvetve Törökországból, közvetlenül pedig Bécsből kerültek az országba. 1560-ban az osztrák nagykövet hozta magával Konstantinápolyból az első tulipánhagymát, amit a császári udvari botanikus, Charles de l’Ecluse vitt ki Hollandiába, amikor Leidenben kapott tanári állást.
A 17. században már valóságos tulipán mánia söpört végig Európán, Hollandia pedig nem kevés haszonra tett szert a virághagymák értékesítéséből. A 17. században a tulipánokat már csak aranyáron lehetett megvásárolni, olyannyira drágán adták őket, hogy egyes vidékeken fizetőeszközként kezdték használni. A II. világháború alatt, amikor sok holland várost az éhínség sújtott, a tulipán az egyik legfőbb élelemforrás lett, néhány fajtája ugyanis ehető, ezeket elsősorban salátákhoz használják.

Napjainkban Hollandia nemzeti jelképévé vált, az országot sokszor nevezik a világ legnagyobb tulipán piacának is. A virágzás áprilisban és májusban éri el csúcspontját, ekkor az ország több részén egymást érik a tulipán fesztiválok, ezeket az ott élő hollandok már Amerika több városában is meghonosították. Aki Hollandiában a tulipánokra is kíváncsi, mindenképp tavaszra időzítse az utazást.

Az ország tulipán termesztő régiói közül a legismertebbek Észak-Hollandiában Haarlem és Sassenheim, valamint délen Lisse falu környéke. Itt található a világ leghíresebb virágoskertje is, mely annak idején egy egyszerű konyhakertként kezdte pályafutását. Keukenhof azóta olyannyira kinőtte magát, hogy az UNESCO Világörökségek közé is bekerült, 28 hektáros területét évente mintegy 700 ezer látogató keresi fel a világ minden pontjáról. A kertet egy összesen 14 km hosszú útvonalon keresztül lehet bejárni. A kanyargós út kis hidakon, szélmalom, üvegházak mellett és természetesen a kert fő ékességei a 7 millió tulipán között visz. Ezek márciustól május közepéig bontják szirmaikat.

A tulipántermesztés történelmi központja Haarlem, ahol 1630 óta folyik a termesztés és a kereskedelem. A Haarlem és Leiden közötti szakaszon több mint 20 km-es sávban terül el a Bolenstreek, azaz a “virághagyma-negyed”, melyet több útvonalon is be lehet járni. A kirándulók gyalog és kerékpáron is felfedezhetik a virágmezőket.
Leiden, a kis történelmi város nemcsak Hollandia legrégebbi egyetemének ad otthont, de botanikus kertjére is büszke lehet. Keukenhof után ugyan miniatűrnek tűnhet, de sokkal átláthatóbb és megkapóbb annál, nem utolsó sorban történelmi múltja miatt. A Botanikus Kert gyökerei ugyanis 1594-ig nyúlnak vissza, ekkor ültették el itt az első növényeket Carolus Clusius irányítása alatt, aki korának egyik legnagyobb botanikusa volt. Amikor Leidenbe érkezett, tulipánhagymákat is hozott magával és bár nem ő volt az, aki az első tulipán ültette Hollandiában, Clusius kezei között szédületes mennyiségű tulipánfajta született. A tulipán mánia nagyrészt ennek hatására bontakozott ki és terjedt el az országban, majd pedig egész Európában.

A tulipánszezont hivatalosan a Nemzeti Tulipán Nappal nyitják meg Amszterdam főterén. Az eseményt a holland tulipántermesztők szervezik, akik a téren egy különleges, több tízezer virággal teli tulipános kertet építenek az alkalomra. Bárki idejöhet és ingyen viheti el innen a virágokat. Amszterdam városközpontja ilyenkor a tulipánok színkavalkádjában fürdik, a termesztők pedig számtalan meglepetéssel és érdekességgel kedveskednek a látogatóknak.

Hollandia egyik leghíresebb virágpiacát Leeuwarden városa tartja minden évben. Ameddig a szem ellát, tengernyi virág tölti meg a város utcáit, több száz standon árulják a legkülönbözőbb virágfajtákat, főként tulipánokat. Több ezer ember látogat el ide, de nemcsak nézelődni. A tapasztaltabbak vödrökkel, talicskákkal felszerelkezve érkeznek, hogy könnyebben haza tudják szállítani a termesztőktől vásárolt, kitűnő minőségű virághagymákat. A virágpiacot minden évben nagyjából 30 ezer látogató keresi fel.
Nem kevésbé híres, sőt, a határokon túl is ismert az amszterdami úszó virágpiac, melyet a Singel-csatornán, illetve annak partján rendeznek meg. Neve abból az időből ered, amikor a virágokat a kereskedők még valóban csónakokból árulták.1862-ben rendezték meg először, azóta Hollandia legismertebb virágpiacává nőtte ki magát, annak ellenére, hogy csónakok helyett már kisteherautókról és standokról kínálják a szebbnél szebb virágokat a vásárlóknak. Bármi is legyen a kedvenc virágunk, itt biztosan megtaláljuk. Az úszó virágpiacot a hét minden napján megtartják, karácsonykor fenyőfákat is árulnak itt.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version